Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2023 – Peter Troest

Updated
troest_23_dinesen

Et godt år for os kameraslingers. Alt for mange gode koncerter og lidt for lidt tid. Men alligevel var der tid til fx The Armed, EYES, Jesus Piece, Death Goals og meget mere. 

Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Årets danske album
1. Eyes: ‘Congratulations’
– Det er altid med en vis bæven, når man skal lytte til “den svære toer”. Der var dog ingen problemer med EYES. Lækre riffs. Hooks galore og stadig samme indignation i lyrikken. Mit toplyt over hele året.2. Afsky: ‘Om Hundrede år’ – Ole Luk strammer black-konventionerne og skider på, hvordan black plejer at være. Det kan jeg li’. Der er en tremolo fra 1680, og tekster, som hylder livet. En virkelig god plade.3. Rot Away: ‘Heavy Weight’
– Anderledes er det med Rot Aways Heavy Weight. Fuld fart frem og tunge vægte lige i bærret på lytteren fra første riff. Det er om muligt endnu mindre kompromisløst end debuten fra ‘21. Rot Away kommer på, når der bare er nogen, som skal ned.

">

4. Pleaser: ‘Pleaser’ – Chainsaw lollipop-punk med en lækker skærende vokal. Musik, som Pleaser selv beskriver det bedst: “Som at løbe med fuld fart og snuble hele tiden”. Det er svært at sætte ord på, men måske netop derfor.Årets internationale album
1. The Armed: ‘Perfect Saviors’
– Nu bliver det sjovt. The Armed er et punkband, som album for album tager os lyttere med på helt andre rejser end, hvad vi tror, vi skal på. Fra hardcore til (ultra)pop til nu nærmest britpop-sleaze-rock-funk med falset-kor. Reglerne gælder ikke mere. Som Tony Wolski selv siger det, så er det album netop essensen af punk - at bryde reglerne. Men som med Turnstiles ‘Glow On’ for nogle år siden, så skulle der en del lyt til, før hardcoreforventningerne blev lagt væk, og musikken ramte. Men døm selv. (Og ja, det er Iggy, der lige kigger frem på et tidspunkt).

">

2. Jesus Piece: ‘...So Unknown’ – Jesus Piece lander et helt andet sted. Ikke som formularisk metalcore, men med klare hardcoretræk med et strejf af død og så meget pissed off-ness fra forsanger Aaron Heard, at man kun kan knuselske ham.3. Gel: Only Constant' – Et album, jeg har hørt mange gange - og det var nok ikke så svært, når det kun er 17 minutter langt. Sangene er catchy, og nakken følger med helt af sig selv allerede fra første lyt. Personlige favoritter er Honed Blade og Attainable.

">

4. Death Goals: 'A Garden of Dead Flowers' – Der blæser friske lyde fra London. Med sange som 'Ultraviolence', og 'Genderless Clones of Gameshow Hosts', så kan man godt høre en sangskrivertradition som Idles, men med et musikalsk slægtskab med Pupil Slicer. Personlig favorit er P.A.N.S.Y, men er du i humør til at slås, så er der masser af gode sager her.5. Zulu: 'A New Tomorrow'
– Og når vi taler om genremix, så kan vi ikke komme uden om Zulu, der det ene øjeblik er hiphop, og det næste smadrer igennem med den tykkeste powerviolence. Et band, jeg virkelig glæder mig til på Copenhell ‘24.Årets danske hit
EYES: 'Generation L'
– Victor Kaas og EYES vrænger med nihilistisk ildhu, at “Whatever we'll end up doing / We will always fail”. Der er ikke meget håb for Generation L. En deprimerende fantastisk sang.

">

Årets internationale hit
The Armed: ‘Everything’s Glitter’
–  Alene titlen antyder, at vi nok ikke er i hardcoreland længere. Men gør det noget? Det er bare en banger, som rammer lige midt i 2023.

">

Årets genfundne klassiker
Næh, jeg har ikke rigtigt ledt heller. Vi lever i interessante tider, og der er så meget at se på lige nu, så der er ikke så god tid til at kigge tilbage.

Årets koncerter
1. EYES: Loppen, KBH, 03-02-2023
– Det var et tidligt peak i 2023. Alle glædede sig til at høre det nye album live, og Loppen var det perfekte sted. Sved. Larm. Venner med store smil. 

TR528603

2. ORM: DR Koncertsalen, 04-11-2023 – Årets mest overraskende booking. Det var et modigt move, af ORM, men på en helt speciel måde klikkede det hele. Et engagereret siddende publikum, som bare kunne læne sig tilbage og lade musikken skylle ind over sig.

TR526686


3. John Cxnnor: Ideal Bar, 30-09-2023
– Vegas mindste scene har fået installeret et nyt  immersivt lydssystem med udgangspunkt i Dolby Atmos. Så det gav John Cxnnor chancen for at blæse hørelsen helt væk med 18 højtalere i oktober. Et publikum, som brugte 2 minutter på at skifte fra armkrydsede oplevere til et frådende menneskehav med arme og ben alle vegne. Tak til alle blandt andet Hiraki, Tvivler, Eyes, Syl og selvfølgelig brødrene Sejersen (The Psyke Project og LLNN)

TR523015


4. Afsky: Copenhell, 17-06-2023
– Der er ved at blive skabt en rigtig god tradition på Copenhell med at lade festivalens sidste koncert ske fra den mindste scene - den træomkransede skovscene, Gehenna. I ‘22 var det ORM, og i år var det Afsky, som leverede et show ud  over det sædvanlige. Blandt andet med kreativ brug af et kæmpe lasershow, som skar publikum og Afsky i supertynde skiver. En effektiv afslutning på årets store metalfestival, så …fortidens toner med fremtidens laser - kontrast

TR5 3000


5. KEN Mode: Underwerket, 06-10-2023
– Der var dømt kontrast - fra at have set canadiske KEN Mode på Roadburns næststørste scene til at stå i Valbys fineste svedkælder med deres massive noiserock. På sin vis kom musikken helt tæt på og mærke sveden og intensiteten fra bandet.

TR524166

Årets danske navn
Afsky
– Selvfølgelig. Afsky er for alvor brudt igennem i udlandet og har stået på scener fra Canada til Israel hen over Roadburn Festival. Samtidig med de udsender et af årets bedste albums, sætter spillesteders og festivalers avance på merchsalg til debat og generelt bare er en publikumsdarling.

Årets internationale navn
The Armed
– har taget os med på en noget tur fra hardcore over ultrapop til et rockalbum - grænsende til hair metal uden et hint af ironisk distance. Roskilde har lavet en superbooking her.

Årets nye danske navn
Pleaser
- Legende, snublende og skærende. Det er et band, jeg glæder mig til at se live igen.

Årets nye internationale navn
Gel
– Kan man få et internationalt gennembrud på kun 17 minutter? Åbenbart. Det vil tage dig længere tid at læse Devilutions årslister igennem end at lytte til Gels debutalbum… meget længere.

Det overså jeg i 2022
God Mother
– Det sker, at man lader et band ligge i et stykke tid. De ryger ned i bunken af musik, som ikke er helt frisk, og pludselig er de væk. Men året var knap startet før jeg opdagede, at God Mother havde udgivet en mere end almindelig lækker lille EP i ‘22. Op igen kom God Mother og især sidste skæring, Di$ney Jail har været en fast baggrundsmakker hele året. Er det ikke snart tid til at invitere God Mother en lille tur tilbage til Danmark? Og måske tager de deres rasleæg med?

 ">

Årets optur
Koncerter - åh, så mange koncerter.

Årets største skuffelse
Merchcuts. Hvem bliver rige på det? Ikke musikerne, tænker jeg. Skal vi ikke lige holde en permapause med det, kære spillesteder og festivaler?

Største ønske for 2024
Det vil lækkert se de gode takter fortsætte inden for hardcore blive oversat til  koncert- /festivalbookinger. Der sker virkelig noget på scenen i de her år.

Det glæder jeg mig mest til i 2024
Holde ørerne  åbne. Lytte til og se gode koncerter. Se bands, jeg aldrig har set før. Gå til koncerter med bands, jeg normalt ikke lytter til. Se noget på Roadburn eller Roskilde, der udfordrer. Se noget mere hiphop. Glæder mig helt vildt til Zulu og Escuela Grind på Copenhell og The Armed på Roskilde., Krydse en hel del fingre og tæer for at The Dillinger Escape Plan med Dimitri på vokal slår et smut forbi en dansk festival. Det vil være glædeligt.