Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AMF’13 – de internationale navne

Populær
Updated
AMF’13 – de internationale navne

Aalborg Metal Festival 2013 byder på et væld af udenlandske navne og vi gennemgår dem alle. Lige fra japanske Survive til svenske At the Gates!

Kunstner
Titel
+ Napalm Death + Belphegor + Textures + Disgorge + Internal Bleeding + Beheaded + Morthem + Soilwork + Incantation + Keep Of Kalessin + Ragnarok + Forgotten Tomb + Survive
Koncertarrangør

Der er i alt 14 internationale bands på plakaten til dette års udgave af Aalborg Metal Festival. Arrangørerne har plukket fra hele kloden. Der er kunstnere fra både Japan, USA og Europa. Vi giver her en gennemgang af samtlige bands og et kort indblik i, hvilke størrelser, vi kommer til at stifte bekendtskab med fredag d. 8. og lørdag d. 9. november 2013 på Studenterhuset i Aalborg.

SURVIVE

Første band fredag d. 8. november hedder Survive og kommer helt fra Japan. De spiller en blanding af thrash, dødsmetal og en snert core ind over også. De har 10 år på bagen og har turneret med bl.a. Behemoth i efteråret 2012. Forvent en forsanger og guitarist, der med sin Dean-guitar, lange hår og kropsbygning godt kunne være en slags asiatisk version af Dimebag. Om evnerne på spaden også rækker til en musikalsk sammenligning finder vi ud af fredag eftermiddag kl. 15.00, når Survive sparker fredagens program på Studenterhuset i gang.



FORGOTTEN TOMB


Italienske Forgotten Tomb skal forsøge at få os lidt ned i tempo og hevet skyggesiderne frem i os, når de åbner for deres sorte doom-metal. Oprindeligt dannet som et énmandsband, hvor forsanger og guitarist Herr Morbid selv stod for det hele, har bandet udviklet sig med yderligere tre medlemmer, så det efter planen skulle være fire italienere, der spiller musik og synger om selvmord, nihilisme, depression og andet godt fra havet. Her kan du nyde 10 minutters depressiv, italiensk doom med en snert af black over sig.



RAGNAROK


Mens Forgotten Tomb delvist flirter med black metal, så går norske Ragnarok selvfølgelig hele vejen med den sorte musik. Ikke overraskende synger de om norsk mytologi, vikinger og jordens undergang. Præcis, som navnet kunne antyde. De blev dannet i 1994 i kølvandet på den kontroversielle bølge af black metal i landet. Ragnarok havde i en periode Hoest på vokal, der slår sine folder i bl.a. Taake. Men bandet gik i stå efter udgivelsen af ’Blackdoor Miracle’ i 2004. Den oprindelige trommeslager fik dog genoplevet Ragnarok i 2010 og de udgav samme år deres comebackplade ’Collectors of the King’ og deres seneste plade er fra 2012, der hedder ’Malediction’. Dugfriske bandmedlemmer har forhåbentlig gejst til at få drysset noget norsk ondskab ud over publikum. Her er i hvert fald musikvideoen fra titelnummeret fra ’Collectors of the King’:



KEEP OF KALESSIN


Keep of Kalessin er også fra Norge og dannet i samme periode, nemlig i 1993. De startede også ud med at spille den mest populære genre i Norge på det tidspunkt, men har over tid udviklet sig i retning af mere thrash og melodisk musik, hvilket vi hørte da de senest var på Aalborg Metal Festival tilbage i 2008. Ligesom så mange andre bands har de gennemgået en del udskiftninger og mest kendt er nok, at de i 2003 i en periode havde Attila Csihar på vokal, der er forsanger i Mayhem og var manden, der lagde stemme til mesterværket ’De Mysteriim Dom Sathanas’. I dag er det guitarist og grundlæggeren, der har overtaget rollen som forsanger. Ham kan du nyde i deres seneste musikvideo her:



INCANTATION


Dødsmetal i USA stammer ikke kun fra Florida. New York-scenen med de store navne som Suffocation og Immolation har også sat et par dødsensfarlige nåle på landkortet. Incantation er et af de bands, der aldrig nåede samme højder som førnævnte og som med utallige udskiftninger i bandet gennem årene nu kun har ét oprindeligt bandmedlem tilbage. Det er forsanger og guitarist John McEntee, der sammen med trommeslager Kyle Severn, der også har været med siden 1994, dog med få udfald i nogle perioder, danner rygraden i bandet. De to andre, guitarist og bassist, har været med siden 2008. De udsendte sidste år deres ottende studieplade med titlen ’Vanquish in Vengeance’, hvorfra nummeret ’Invoked Infinity’ stammer fra.



SOILWORK


Hovednavnet fredag aften er Soilwork fra Sverige. De var også på plakaten til Aalborg Metal Festival i 2007, hvor de var trækplaster sammen med Kreator og promoverede deres nyligt udsendte ’Sworn to a Great Divide’-skive. Nu er de tilbage i Aalborg og siden sidste besøg er det blevet til to skiver, hvoraf den seneste ’The Living Infinite’ blev udsendt her i foråret 2013. I Danmark er den plade ikke mindst kendt for, at coveret er lavet af Mircea Eftemie fra Mnemic, som også spiller på Aalborg Metal Festival i år med det nye projekt Blood Eagle. Her kan du nyde singlen ’Spectrum of Eternity’ fra den nye plade:



MORTHEM


Fra Østrig kommer Morthem, der tilbage i 2004 startede ud som et coverband, der ville hylde Dimebag Darrell. Men i 2007 fik de dog smag for selv at lave noget kunst, så der blev Morthem officielt dannet og efter at have sunget på tysk nogle år er de så gået over til i dag at synge på engelsk. I 2012 udsendte de deres selvfinansierede debutplade ’Lynch the Liars’ og de har så fået den lidet ønskede opgave, at skulle vække Aalborg Metal Festivals publikum lørdag kl. 13.30. Hvis du er frisk på det tidspunkt kan det være, at du får sangen ’Kill a Man’ smidt i ansigtet af østrigerne. Du kan høre den her:



BEHEADED


Hele vejen fra Malta kommer Beheaded. Bandet blev dannet tilbage i 1991 men der skulle gå syv år før de fik debutpladen ’Perpetual Mockery’ på gaden i 1998. Siden er det blevet til tre andre plader, hvor den seneste ’Never to Dawn’ er fra 2012. Eneste tilbageværende oprindelige medlem er trommeslager Chris Brincat og Beheaded spiller dødsmetal, som alle kan forstå. Det er ikke hver dag, vi hører om dødsmetal fra Malta. Men øriget lige syd for Sicilien vil åbenbart også være med. Og i stedet for et enkelt nummer kan du her høre hele deres seneste plade ’Never to Dawn’:



INTERNAL BLEEDING


Dødsmetal fra USA. Opskriften på succes. Internal Bleeding er endnu et band i rækken, der stammer fra New York og som blev dannet i 1991. De spiller virkelig brutal dødsmetal i stil med Suffocation fra samme egn, og har efter eget udsagn været med til at stifte subgenren "slam death metal". Her er mere fokus på tyngde end hurtighed. Så vær klar til at få suget al luft ud af maven når Internal Bleeding går efter det dybe stød og give dig interne blødninger kl. 17.00 lørdag eftermiddag. Internal Bleeding har ikke udgivet et studiealbum siden ’Onward to Mecca’ fra 2004 idet bandet mere eller mindre gik i dvale. I 2011 blev der dog pustet liv i gløderne og nu arbejdet bandet på en plade, der får titlen ’Imperium’, som efter planen udkommer tidligt i 2014. Der er lige kommet en EP med fem numre som forsmag på, hvad der venter os næste år. Herfra kan du nyde nummeret ’Castigo Corpus Meum’:



DISGORGE


Historien om Disgorge minder på mange måder om den fra Internal Bleeding. De spiller brutal dødsmetal, blev dannet i 1992 på ryggen af den succes, som den første bølge af dødsmetalbands fra USA havde skabt, men tog en pause i 2006 da de fandt ud af, at bassist Ben Marlin havde kræft. Ben døde desværre to år senere af sygdommen og det gav ikke ligefrem lyst til at fortsætte. Men, det var trommeslager Ricky Meyers og guitarist Diego Sanchez, der i 2011 blev enige om, at pausen fra 2006 nu var forbi og det var på tide at genoplive bandet. Med lidt held ser vi også snart ny musik fra deres side. De har ikke udgivet noget siden ’Parallels of Infinite Torture’ fra 2005 og den kan du høre i sin helhed her:



TEXTURES


Holland er også repræsenteret på Aalborg Metal Festival 2013 med bandet Textures, der spiller en progressiv og teknisk metal. De er efter nogle plader blevet opsnappet af Nuclear Blast og deres første plade på det store selskab er ’Dualism’ fra 2011. Deres mest populære video på YouTube er sangen ’Awake’ fra ’Silhouettes’-pladen fra 2008. Den har over 800.000 visninger, så der må være noget om snakken. Denne skribent har endnu ikke stiftet bekendtskab med hollænderne, men mon ikke det ændrer sig i løbet af weekenden på Studenterhuset? De går i hvert fald på scenen kl. 19.30 og de spiller med sikkerhed nummeret ’Awake’, som du også kan høre og se her:



BELPHEGOR


Fra Østrig kommer Belphegor. De spiller samme miks af black metal og dødsmetal som eksempelvis Behemoth gør og ligesom Soilwork var de også på Aalborg Metal Festival tilbage i 2007. Tiden har bestemt ikke stået stille siden da. De har udsendt tre studieplader i mellemtiden og har deres 10. plade på vej i 2014. Det er stadig Helmuth Lehner, der er omdrejningspunktet i Belphegor, som det har været siden han undfangede bandet under navnet Betrayer tilbage i Salzburg i 1991. To år senere skiftede han navnet til Belphegor og har nu i 20 år rumsteret som den dæmon, han har opkaldt bandet efter. Her er den spøgelsesfordrivende sang ’Der Geistertreiber’ fra 2009-pladen ’Walpurgis Rites – Hexenwahn’:



NAPALM DEATH


Napalm Death behøver næppe nogen introduktion. Deres historie med Aalborg Metal Festival er velbeskrevet. De var hovednavn tilbage i 2003, hvor tidsplanen skred adskillige timer og de gik først på scenen ved en 2-tiden, hvor mange for længst havde forladt Studenterhuset. I ventetiden kastede den dengang noget grønne skribent sig over medlemmerne i Napalm Death, hvilket der blev et rodet interview ud af. For arrangørerne var det en lektie, de ikke har glemt siden. For året efter og fremefter har afviklingen af shows altid kørt millimeterpræcist. Napalm Death kom da også tilbage på Aalborg Metal Festival i 2010, hvor de sammen med Monster Magnet trak folkene til. Da gik de på til tiden! Det gør de nok også lørdag aften når de skal spille kl. 22.30 og vi kan forvente både ’Suffer the Children’ og andre udødelige grindcore-klassikere fra Birmingham. Her kan du nyde ’When All Is Said and Done’, der også har en fast plads i deres sætliste.



AT THE GATES


Hovednavnet i år er ingen ringere end svenske At The Gates. Dem, der mere eller mindre var hovedansvarlige for den melodiske dødsmetal, hvis lyd blev grundlagt i Göteborg tilbage i slutningen af firserne og starten af halvfemserne. De blev udødeliggjorte i 1995 da de udsendte pladen ’Slaughter of the Soul, der i dag er en milepæl i genren og som har inspireret et hav af musikere og bands siden da. Den er også stadig bandets sidste plade, idet de gik hver til sit i 1996. Brødrene Anders og Jonas Björler gik sammen med trommeslager Adrian Erlandsson sammen og skabte The Haunted. I 2007 begyndte det dog at krible i fingrene for et comeback og i 2008 blev de genforenet til nogle festivalshows, der bl.a. bragte dem til Roskilde Festival og Wacken Open Air. Så gik de hver til sit igen, men i 2010 blev det så alvor igen og siden har de turneret jævnligt. Forsanger Tomas Lindberg har sågar åbnet posen for, at der måske kan komme nyt musik fra At The Gates i fremtiden. Det er stadig bare løs snak, men man kan jo have lov at håbe. Indtil da og indtil At the Gates går på scenen på Studenterhuset midnat lørdag aften d. 9. november 2013 kan du nyde musikvideoen, der blev en kæmpe succes på MTV. Åbningsnummeret ’Blinded by Fear’ fra ’Slaughter of the Soul’.