Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell 2016: Guide til lørdagen

Populær
Updated
Copenhell 2016: Guide til lørdagen

Lørdagen er et brag af en afslutning på et storslået Copenhell-program. Black Sabbath må naturligvis fremhæves, men det er en dag, der ikke levner plads til at være udbrændt efter to forhåbentlig gode koncertdage på Copenhell, for der er masser af spændende sager på programmet fra upcoming til mere etablerede navne. Og en quiz! Devilution guider.

DEVILUTION ROCK- & METALQUIZ – Hi-Fi klubbens lokaler på Copenhell kl. 12:00-13:00

Fordi:
Du er en fandens karl og ved alt om rock- og metal. Nuvel, du kan måske bare godt lide at quizze og elsker rock og metal (hvorfor er du ellers på Copenhell!?). I samarbejde med Hi-Fi Klubben afholder Devilution igen i år rock- & metalquiz, og som altid er der mulighed for at rive nogle stride præmier ned fra hylden.
Lørdagens quiz er ikke bare en gentagelse af sidste års succes, men også en speciel udgave af Devilutions månedlige quiz på Voodoo Lounge. Har du ikke deltaget i den månedlige quiz, giver Copenhell-versionen dig god mulighed for at teste, om det er noget for dig.

Det kræver ikke noget at deltage, og der er intet krav til viden. Så længe du synes, det er sjovt at konkurrere mod de andre hold. Tag et par venner med, find på et kick-ass holdnavn, og vær med i kampen om de fede præmier, der blandet andet består af billetter til Anthrax, Whitesnake, Fear Factory og Katatonia. Quizzen tager en lille time, og der vil være gratis kolde øl, så længe lager haves.

For:
Konkurrencelystne rock- og metalgladesjæle og/eller folk, der gerne vil have fingre i de fede præmier.

Pensum:
Det handler en hel del om paratviden, men om ikke andet og for underholdningens skyld, så kan vi da anbefale Jens Jam Rasmussens 'Heavy metal – 40 år med hård rock' som en slags starthjælp.

Du kan læse mere om quizzen HER!


I'LL BE DAMNED - Pandæmonium 12:30

Fordi:
I'll Be Damned har været her, der og allevegne, siden de albumdebuterede sidste år. Deres iørefaldende blanding af hård og groovy rock'n'roll er gået rent ind hos både anmeldere og publikum, og bandet har som resultat været flittige på landets skrå scenebrædder. Forsanger Stig Gamborg fremhæves ofte som bandets stærke kort, men resten af bandet er også altid garant for en højenergisk optræden.

For:
fans af Clutch, D:A:D.

Pensum: d
ebutalbummet 'I'll Be Damned'.
TRIBULATION – Hades 13:15

Fordi:
Det er progressiv svensk blackened death i særklasse, særligt hvad angår liveshows; fokus bliver automatisk draget hen på Jonathan Hultén, bandets lyshårede guitarist, som har en musikalsk indlevelse uden sammenligning. Desuden har bandets musik en speciel mystik om sig, der har gotiske og teatralske henvisninger – uden det bliver for meget.

For:
fans af Dissection, Repugnant, Morbus Chron, Watain.

Pensum:
’Strange Gateways Beckon’ og ‘Crypt of Thanatophilia’.
GRUSOM – Pandæmonium 14:00


Fordi: Svendborg-bandet Grusom debuterede i 2015 med deres selvbetitlede album med beskidt hard rock med skramlet hammondorgel, og selvom Grusom på ingen måde fornyer, men trækker solide tråde tilbage til Copenhells absolutte hovednavn Black Sabbath, lyder de umådeligt friske midt i et syret univers.

For: fans af Black Sabbath, Uncle Acid and the Deadbeats.

Pensum:
‘Come Closer, ‘Evil’.

HELHORSE – Hades 15:00


Fordi: De var på der som upcoming i 2011, de var der i 2014, hvor de spillede på Pandæmonium – og nu er de tilbage! Helhorse går for at være et af landets mere overbevisende livebands, og hvilket bedre sted at tage udfordringen op end på Copenhell? Siden deres seneste besøg på festivalen har de tilmed væltet Roskildes Avalon-telt sammen med The Psyke Project i 2014, de varmede op for både Anthrax, Slayer og AC/DC sidste år, og de har smidt deres tredje studiealbum på gaden. Drengene i Helhorse bliver ved med at være aktuelle, og vi ser frem til at rocke med dem på ny.

For: fans af Down og groovy metalrock a la 90’rne i al almindelighed – og selvfølgelig for folk med en forkærlighed for seriøs mimik samt dem, der godt kan lide at skråle med på et catchy omkvæd.

Pensum: ’Oh Death’.
BOMBUS – Pandæmonium 15:45

Fordi:
Svenske Bombus på fornem vis formår at tage det bedste fra hjemlandets stolte metaltraditioner og pakke det i en rå lyd til et i særdeleshed rockende resultat. ‘The Poet and the Parrot’ er en monsterfed plade, som bandet med den seneste ‘Repeat Until Death’ ikke helt kunne matche i forhold til magien på forgængeren. Men mindre kan også gøre det, og live skal den lidt enklere stil nok være en fordel for den del af publikummet, der ikke kender bandet i forvejen, for med energien intakt, og med et hit – altså hit som i MONSTERHIT – som titelnummeret på voldsomt festlig vis er, så er der lagt op til en rå rockfest lørdag eftermiddag.

For:
fans af Motörhead og alt godt fra den svenske sans for både råfed dødsmetal og melodiske finesser.

Pensum:
‘The Poet and the Parrot’, ‘Repeat Until Death’.
CLAWFINGER – Helviti 16:30


Fordi: Det bliver en fest og en nostalgisk tidsrejse uden lige. Det kan på papiret virke lidt pudsigt at placere et band, der ikke har udgivet nyt i ni år, på festivalens hovedscene. Det kan virke endnu mere pudsigt, når bandet opererer i en genre, der i dag er cirka ligeså relevant for metalmusikken, som brintbårne zeppelinere er for luftfarten. Men Clawfinger er en undtagelse, der siger noget om metalpublikummets hang til nostalgi. På den måde er bookingen fint i tråd med for eksempel Suicidal Tendencies sidste år.

For der er dømt maksimal nostalgifaktor, når 90’er-hits som ’Nigger’ (i lyset af den senere tids debat om, hvad man bør og ikke bør sige, bør det obligatorisk bemærkes, at sangen er antiracistisk) og ’Do What I Say’ fyres af, og pitten med stor sandsynlighed går bananas. Er man til politiske paroler i festlig indpakning, går man ikke forgæves. Det er nok ikke nok til at genoplive rap metal, men et sminket lig kan jo også være flot, bare det er sminket godt nok, og lugten er maskeret af tilstrækkelig megen sved- og øldunst.

For:  90’er-nostalgikere, moshpitkrigere, crossover-metallere, bandanabærere og tribaltatoverede.

Pensum: ’Deaf Dumb Blind’, ’Use Your Brain’.
SHINEDOWN - Hades 18:15

Fordi: Shinedown spiller melodisk, radiovenlig hard rock med emotionelle tekster om livets store og små op- og nedture. Shinedown er et stort navn i hjemlandet, men har endnu det europæisk gennembrud til gode. Mød op og se, om de fortjener et. 

For: fans af Nickelback, Creed, Volbeat.

Pensum: hitsinglerne 'Cut the Cord', 'Sound of Madness' og 'State of My Head'.
HAVOK – Pandæmonium 18:30


Fordi: Havok ligger i den absolutte top af den bølge af nye, tilbageskuende thrash-bands, der kom frem op gennem 00’erne og leverer ufortyndet lige-ud-ad-landevejen-for-fuld-smadder-thrash, som de store amerikanske bands spillede den – og vi lærte at elske den – tilbage i 80’erne.

For: fans af Evile, Bonded By Blood, Exodus, Slayer.

Pensum: ‘Time Is Up’, ‘Unnatural Selection’.
RIVAL SONS - Helviti 19:45

Fordi: Du er til hård og rå bluesrock a la Clutch, hvorfor du sandsynligvis blive revet med af Rival Sons, som leverer en hårdtslående og velspillet blå dosis, der trækker på inspiration fra både Led Zeppelin, The Doors og Deep Purple. Bandet er hovedsupport for Black Sabbath under hele legendernes lange afskedsturné, og det i sig selv er da en blåstempling, der vil noget.
      
For: fans af Clutch, Them Crooked Vultures, Led Zeppelin.

Pensum: gennembrudsalbummet 'Great Western Valkyrie'.

BERSÆRK - Pandæmonium 21:00


Fordi: Aarhusianere er stormet frem og har fået stor anerkendelse for deres sludgede stoner rock under det danske bandnavn. Et navn, der ikke forleder lytteren, da der netop synges på dansk og det sågar med en god, melodisk vokal med kant. Det er dystert, og det er storladent med sit hedenske verdenssyn. Det skal nok gå rent ind på Copenhell. (Og har man så også en billet til Roskilde Festival, så kan man jo passende tage en bersærkergang mere der).

For: fans af nordisk mytologi og Helhorse.

Pensum: ‘Mulm’.
DECAPITATED – Hades 21:30

Fordi: Det er et af de mest anerkendte dødsmetalbands i nyere tid, vel også nok det mest kendte tekniske dødsmetalband, og de har været forgængere for genrens moderne udtryk. Det polske band, der efterhånden har 20 år på bagen og en tragisk historie bag sig, kan med garanti starte årets dødsmoshpit på årets Copenhell.

For: fans af Vader, Suffocation, Psycroptic.

Pensum: ‘Spheres of Madness’ og ’Instinct’.
DARK FUNERAL – Pandæmonium 22:15

Fordi: Det er noget af det ondeste og mørkeste black, der nogensinde er kommet ud af Sverige. Sangteksterne omhandler satanisme i dens reneste form, død og ødelæggelse, hvilket kun understøttes af den karakteristiske black metal-lyd med atmosfæriske tendenser. Uden tvivl 2016-udgaven af Taakes famøse optræden på samme scene i 2014.

For: fans af ondskab, mørke, Marduk og 1349.

Pensum: ‘My Funeral’ og ’Nail Them to the Cross’.
BLACK SABBATH – Helviti 23:00

Fordi: Ikke alene er de et af alle tiders mest indflydelsesrige metalbands, de er samtidig et af de bedste og mest langtidsholdbare, også i liveregi. Det beviste de så sent som i 2014, hvor de lagde vores skribent fladt ned af begejstring på Sweden Rock, ligesom de i 2013 overraskede herhjemme med en klassekoncert i Forum. 

Når de i år gæster Copenhell, bliver det under en tourfane, de har valgt at kalde The End. Ja, kongerne af metalgenren takker angiveligt af – og Copenhell giver os en sidste mulighed for at sige tak til det band, uden hvilket der ikke ville være metalfestivaler i det hele taget. Når det er sagt: Vi er selvfølgelig overbeviste om, at Iommi finder forlagt energi, at han på ny får luret både Tony Martin og Eric Singer ind under sine guitarvinger og næste år hiver ’The Eternal Idol’ med ud på en 30-årsjubilæumsturné.

Indtil da vil vi savne og hylde både Dio og Bill Ward, vi vil skråle med på det ene fede nummer efter det andet, vi vil spille den bedste luftguitar, vi fandeme nogensinde har trykket af, og vi vil tude og grine på en og samme gang. Black Sabbath er selve livet, hud og hår inkluderet. For satan, hvor skal det blive godt!  

For: alle de, der skylder rock- og metalmusik deres liv.

Pensum: de første 10 studiealbum – og ja, det inkluderer ’Technical Ecstasy’ (1976), ’Never Say Die!’ (1978) og ’Mob Rules’ (1981).
RED WARSZAWA – Hades 00:45

Fordi: Er der nogen, der kan gå på efter Black Sabbath ...? Om Red Warszawas koncert på Copenhell i 2012 skrev vi: "den fest, som Red Warszawa (...) fik skabt, blev (...) kun matchet af Korpiklaani. Og Biergarten, når bølgerne gik højest derinde”. Ligesom vi skrev dette om Red Warszawas koncert på Copenhell så sent som sidste år: ”Hævi Henning smed alt tøj og gennemførte sangen nøgen som punktum for Red Warszawas selvproklamerede homofest og dette års Copenhell i det hele taget. Det må godt gå hen og blive en tradition, denne motorisk handicappede homofest”. Og det er netop det, de skal, neanderthalerne i Red Warszawa. De skal (så godt som) lukke Copenhell 2016, hvilket selvfølgelig kun kan blive et idiotisk og fantastisk festligt punktum.

For: velsagtens ingen.

Pensum: Det er nok bedst at la’ vær'.BÖMBERS – Pandæmonium 01:30

Fordi: Nu hvor Lemmy desværre er gået bort, må man nøjes med verdens bedste Motörhead-tributeband, hvis frontmand er ingen ringere end Olve Eikemo, altså Abbath Doom Occulta, der også gæster festivalen med sit soloprojekt. Hyldestbandet har eksisteret siden 1996 og er nu blevet mere relevant end nogensinde.

For: fans af Motörhead og Abbath uden corpsepaint.

Pensum: at have været på Metal Magic sidste år samt alle de klassiske Motörhead-hits.