Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Genudgivelse af klassisk dansk/svensk samarbejde

Populær
Updated
Genudgivelse af klassisk dansk/svensk samarbejde

Maceration udgav kun ét album, men dødsmetalskiven, som nu genudgives, huskes stadig med en vis nostalgi, da den blandt andet havde Invocator-medlemmer ombord samt Edge of Sanity-mastermind Dan Swanö på vokal.

Kunstner
Titel
A Serenade of Agony
Dato
26-05-2014
Distributør

'A Serenade of Agony' var en skive, som denne skribent nåede at have i hænderne et par gange i den hedengange fede pladebiks, som Metalized havde i Badstuestræde i København. Budgettet var dengang, da pladen udkom, desværre kun til en eller to skiver pr. måned, og det fik så den udgang, at andre bands stod foran på prioriteringslisten.

I forbindelse med 'Hvor blev de af?'-artiklen med Jakob Schultz fra Maceration (og Invocator m.fl.) så blev der dog investeret i skiven på iTunes, for lige at snuse til, hvad der var blevet misset i sin tid. Og tidens tand havde produktionsmæssigt ikke været så god ved skiven, så den fik kun nogle få lyt og en vurdering som overordnet hed "holdt kæft, hvor er guitarlyden diskant og skærer i ørerne".

Men når der så lander et promotion-download af genudgivelsen, som oven i købet er blevet prydet af endnu en cd med diverse sjældne live-optagelser og demoer, så må man jo lytte mere koncentreret. Og ja - trods de kraftigt nedstemte guitarer, så er lyden altså meget hidsig og diskant, men med lidt tilvænning og nogle hovedtelefoner, som virkelig fremmer bassen, så gik det nu meget godt. Og det er nu ikke, fordi skiven mangler bund - det er guitarerne og bækkenerne, som er lidt spidse i lyden. Men som sagt, når tilvænningen har gjort sit, så er der faktisk en god portion fornøjelse i de hidsige toner.

Jf. førnævnte interview, så var tanken bag Maceration et ønske om at spille lidt mere simpelt og straight forward dødsmetal i forhold til det, som Invocator gik og bryggede. Det blev til en enkelt skive med otte ganske glimrende numre, som i dag måske ikke forekommer alt for originalt, men det er et herligt flashback til dødsmetal, som det tog sig ud i sin rå form i starten af 90'erne. Vokalen fra Dan Swanö er måske vildere og ondere på noget af hans andet materiale, men det er stadig et rigtigt godt job, som virker relativt impulsivt og naturligt, og som passer fedt til numrene. Specielt titelnummeret, 'Transmogrified' og 'Pain and Pleasure Incarnate' har nogle meget catchy vokalfraser i omkvædene. Virkemidlerne er simple, men Dans vokal gør bare sit med ekstra power, så det spiller, så hårene rejser i nakken sig i respekt.

Sjældne bonus-ting

Bonusmaterialet er af svingende karakter, men ret interessant. Der fulgte ikke meget info med om numrene, så der kommer ikke herfra nogen forklaring på, hvorfor 'Hideous Disfigurements' er med i tre forskellige varianter. Den version, som åbner ballet på bonusskiven kræver i øvrigt, at man skruer op for lyden, men så er der også det ekstra krydderi, at man bagefter blæses væk af "Hallo, er der nogen her, der kender Obituary?". Jep, en live-optagelse og et covernummer af de amerikanske dødsgiganter. Her er det dog ikke med Dan Swanö på vokal, da hans part kun var en session-ting.

Flere live-numre bliver det til og også flere covers af Obituary, Death og Massacre. I en tid, hvor alt for meget musik er overproduceret, så er det interessant at høre metal i den rå lyd, som kendetegnede mange demoer for 20-30 år siden. Objektivt set (eller lad os bare kalde det "med anmelderøjne"), så lyder det ikke specielt godt, men der er nu alligevel en eller anden særlig stemning over de her gamle "båndoptagelser".

Nogen vil måske sætte spørgsmålstegn ved ordlyden "klassisk dansk/svensk dødsmetal", som pladeselskabet bag genudgivelsen skriver, men uanset hvad, så er der uomtvisteligt noget legendarisk over bandet:

- kun én skive blev det til, og det en habilt en af slagsen. De var der, og så var de væk.
- de havde medlemmer fra Invocator, som jo er ganske legendariske.
- Vokalen blev lagt af Dan Swanö som specielt i 90'erne var lidt af et navn på dødsmetal-scenen (og i producerstolen i sit eget studie).
- Maceration er et af de få bands, der har delt scene med selveste Darkthrone (i dødsmetaltiden, før det blev "sort").

'A Serenade of Agony' udgives nu på cd. Til efteråret kommer der en vinyl-genudgivelse.