Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival '16: Guide til torsdag

Populær
Updated
Roskilde Festival '16: Guide til torsdag

Der er masser at se på om torsdagen på dette års Roskilde. Få et skud retrorock af Blues Pills, sten/smadr igennem med Uncle Acid og Black Breath, fest med Kvelertak og Tenacious D, hiphop løs til House of Pain og HO99O9, eller eksperimenter med Exe Eye.

BLUES PILLS – Avalon, 13:00

Fordi: Vi gav disse svenskere topkarakter, da de sidste år gæstede Copenhell, og vi har ligeledes været oppe at ringe over bandets tidligere besøg i landet. Der er da heller ikke mange musikere, der er mere aktive med koncerterne end netop Blues Pills, og deres efterhånden uhyre rutinerede sammenspil vil uden tvivl også komme de festivalgæster til gode, der sørger for at sætter et kryds ud for disse 70’er-glade rock & rollers, når de på Roskilde trykker den af tidligt om fredagen. Så er man til uforpligtende, festlig rockmusik fra øverste hylde, er Blues Pills navnet at drikke tømmermændene fra dagen før væk til.

For: fans af Graveyard, Kadavar, Horisont, godt garn og retromodernitet i det hele taget.

Pensum: ’Devil Man’ (ep, 2013), ’Blues Pills’ (2014).
UNCLE ACID & THE DEADBEATS – Arena, torsdag kl. 16:00

Fordi: Uncle Acid lyder som The Beatles, der er taget til fange i den mørkeste afkrog af Charles Mansons sind; det er sløvt og dystert, men på samme tid overraskende opløftende og yderst vanedannende. Da de i 2012 brød igennem med ‘Blood Lust’, tog de det meste af stonerscenen med storm og indfandt sig hurtigt øverst på plakaten på både mainstream-, rock- og metal-festivaler i Europa og USA, mens de har headlinet deres egne tours – som oftest til fulde huse herhjemme, hvor de senest gæstede både Amager Bio og Aalborg Metal Festival i november sidste år.

For: fans af Black Sabbath, Pentagram, Electric Wizard.

Pensum: ‘Blood Lust’, ‘Mind Control’.
HOUSE OF PAIN – Orange, 17:00

Fordi: Du har ikke vidst det i mange år, men Clawfinger-koncerten på Copenhell viste dig, at du har lidt under et udækket behov for raprock siden engang i start-00’erne, hvor genren ligesom forsvandt eller blev overtaget af nü-metal. En udvikling som House of Pains DJ Lethal også havde aktier i, da han blev medlem af Limp Bizkit. Gruppen er nu ikke så metallisk skallebankende, endsige rockende, som 90’ernes fusion af hip hop og metal var, selvom de lavede et nummer med Helmet. Til gengæld er de en del bedre bag mikrofonen. Du kan næppe huske meget andet end ‘Jump Around’, men til gengæld er du ude efter en god fest med hardcore hip hop.

For: 90’er-nostalgikere og -hedonister med hang til hip hop.

Pensum: Ja, du ved det godt …
EX EYE – Gloria, 18:30

Fordi: Supertrommeslageren Greg Fox spiller hele tre koncerter på dette års Roskilde Festival. Fox er skolet af jazztrommeslageren Milford Graves, og han kendes bedst for at sidde bag gryderne i udskældte Liturgy, eksperimenterende Zs og Guardian Alien (som spiller om lørdagen på dette års festival). Han var ikke med, da Liturgy spillede på netop Roskilde for nogle år siden, men nu gør han altså skaden god igen, blandt andet med denne premiere på en ny supergruppe, der også tæller Shahzad Ismaily (Secret Chiefs 3) på bas/synth og barytonsaxofonisten Colin Stetson, der har spillet med alle fra Tom Waits til Arcade Fire. Det vides kun, at bandet spiller “hard and heavy music”, og det kan vi lide.

For: fans af Liturgy, Zs, Zu, Secret Chiefs.

Pensum: et åbent sind.


BLACK BREATH – Pavilion, 20:15

Fordi: Du kan lide smadder, og det kan Black Breath levere. De trækker på klassisk svenskerdød  og blander en ordentlig knytnævefuld thrash, hardcore crust og crossover ind i mixet og rammer på den måde også den mere moderne metallyd, og så kan man jo både hamre bajere og give lammere og drøne rundt i en pit til det, og det er jo fed smadder sådan en Roskilde-torsdag.

For: ølbøller med shorts, kasket og tatoveringer, Entombed-fans, fans af Nails.

Pensum: ‘Sentenced to Life’, ‘Slaves Beyond Death’.
HO99O9 – Pavilion, 22:15

Fordi: HO99O9 (udtalt ”Horror”) er navnet, man ikke entydigt kan placere nogen steder. New Jersey-duoen klassificeres ofte som hiphop, men er lige så meget hardcore punk og beskidt elektronisk musik, som det er støjende horrorcore-rap. Teksterne er aggressive og gory, og ifølge deres biografi har et af medlemmerne været hospitalsindlagt for at have indgraveret ”SLAYER” i sin arm og for at have hallucinerende mareridt. Det er dén følelse, gruppen giver videre i deres musik.

For: fans af Death Grips, Black Flag og Bad Brains.

Pensum: ’Dead Bodies in the Lake’.
KVELERTAK – Avalon, 23:00

Fordi: Kvelertak rykkede med deres selvbetitlede debut i 2010 grænserne for, hvad man kan gøre inden for black metal; med et solidt skud gyngende rock ‘n’ roll og en knivspids punk gjorde de den ellers formørkede genre catchy og ikke mindst utroligt festlig!

For: fans af Cancer Bats, Taake, Gallows.

Pensum: ‘Kvelertak’, ‘Meir’
TSJUDER – Pavilion, 00:30

Fordi: Det er norsk black metal fra Oslo. Det kan hverken blive bedre eller mere sort. Bandet har eksisteret siden 1993, men holdt en fire år lang pause fra 2006. Tsjuder, som i øvrigt udtales “Shoo-der”, holder sig tro mod genren på samtlige aspekter; musikalsk, tekstmæssigt og ikke mindst visuelt. En ægte black-oplevelse!

For: fans af True Norwegian Black Metal.

Pensum: ‘Mouth of Madness’ og ‘Kill for Satan (The King’s Birth)’.
TENACIOUS D – Orange, 00:30

Fordi: Du kan lide at lolle, mens du rocker, og det får du mulighed for her. Red Warszava på Copenhell var ikke nok. Tenacious D er ikke helt så debile som de polske punkere fra København, men til gengæld noget mere musikalsk begavede. Mon ikke der bliver mulighed for både øl- og fnisefest?

For: DTU-studerende og folk, der ikke tager tingene alt for seriøst, mens de rocker.

Pensum: alle de rockklichéer, Tenacious D tager kærligt pis på. Og ‘Rize of the Phenix’ (2012), som er bandets musikalsk bedste udgivelse.
DIÄT – Gloria, 00:30

Fordi: Du hverken gider Tenacious Ds fjollerier eller Tsjuders black metal, men foretrækker lidt post-punket livslede i selskab med en flok unge tyskere. Diät opfinder bestemt ikke den dybe tallerken og er selvfølgelig inspireret af gamle bands som Joy Division og Warsaw, men måske i endnu højere grad af danske Iceage. Og så synger de på tysk.

For: fans af Joy Division, Warsaw, Iceage.

Pensum: 'Positive Energy'.
SAVAGES – Avalon, 01:00

Fordi: Postpunk-revivalen har ikke kastet voldsomt mange langtidsholdbare navne af sig, men Savages er et af de bedste bud på et internationalt et af slagsen. De har fået ros for deres to udgivelser, ’Silence Yourself’ og dette års ’Adore Life’, men det skulle være live, at kvinderne trækker de store sejre hjem.

For: fans af Joy Division og Siouxsie and the Banshees.

Pensum: ’Silence Yourself’ og ’Adore Life’.
GHOST – Arena, 02:00

Fordi: Ghost er på trods af deres temmelig traditionelle tilgang til retro heavy metal for mange utrolig svære at placere; for er de i virkeligheden catchy metal eller pop-ballader forklædt som satanisk heavy? Måske er sandheden et sted midt i mellem. Uanset hvad, har de indtaget verden med deres næsten ABBAske forståelse for ørehængende melodier og teatralske tekstuniverser.

For: fans af Blue Öyster Cult, ABBA, Mercyful Fate.

Pensum: ‘Opus Eponymous’, ‘Infestissumam’, ‘Meliora’.
SO PITTED – Pavilion, 02:30

Fordi: Hvis man pludselig står og har lyst til at høre noget, som er tungt og støjende, men der ikke er nogen appellerende metalbands med dobbeltpedal og growl-råb på spilleplanen, så kan man med fordel tjekke Seattle-trioen So Pitted ud. De trækker ganske vist lidt på den Seattles traditionelle grunge-lyd, men viser på debutalbummet ’neo’, hvordan det kan gøres både mørkere, mere sludgy og mere minimalistisk.

For: fans af Nirvana og The Melvins (sådan cirka).

Pensum: ’neo’.