Dansk band på vej frem
Populær”Jeg vil hellere have, at folk siger sandheden og fortæller, hvis de synes, det er noget lort,” siger Rasmus Toftlund, der har store ambitioner med Spitanger. Interview med ham og trommeslager Niels Alex Larsen.
”Dansk debut sparkede røv,” skrev vi om Spitanger, da det danske metalband spillede deres første koncert på UnderWerket i Valby i midten af november.
Officielt var der dog ikke tale om en ”rigtig” koncert, men mere en slags generalprøve for venner og bekendte, så det ambitiøse band kunne teste formen og deres udstyr, fortalte guitarist Rasmus Toftlund samt trommeslager Niels Alex Larsen, da vi inden koncerten mødtes med de to musikere til en snak om bandets baggrund og planer for fremtiden.
Der er lettere stress på hos de to, da det digitale udstyr volder tekniske problemer. Begreber og sætninger som ”InEar”, ”24 kanaler er faktisk overkill” og ”to digitale mixere, der skal være i sync” vidner om et band, der fra starten har sat barren højt for deres image på en scene.
”Det er faktisk en ret stor produktion, vi har gang i. Vores fokus er på at være et rigtig godt liveband. Det er vores styrke og vores fremtid, hvis vi altså har en fremtid,” smågriner Rasmus Toftlund.
At Spitanger har stor fokus på deres udstyr, er måske heller ikke så overraskende set i lyset af deres baggrund.
Rasmus Toftlund er søn af den folkekære visesanger Jan Toftlund og er med sit lange, sølvgrå hår en velkendt skikkelse igennem mange år i det danske metalmiljø. Ved siden af karrieren som musiker arbejder den 42-årige Toftlund som professionel lydtekniker og driver sit eget studie og selskab Fast Beat Records. 35-årige Niels Alex Larsen har tidligere slået på tønderne i det succesfulde, men nu opløste The Pilgrimz, og i rockbandet Statement synger han og spiller guitar.
Svensk partyrocksanger
De to erfarne musikere mødtes under en koncert med Pretty Maids i Amager Bio, og sidenhen begyndte Spitanger at tage form. Udover de to består gruppen af bassisten Sammy Damiri og sangeren David Segerå, der er blevet rekrutteret fra Gøteborg.
Segerå fandt de på nettet, da de ikke kunne finde den rette frontmand i Danmark.
”Da jeg var færdig med at bygge mit studie, skulle alt udstyret testes, og så sagde Niels, der var der, at han lige ville spille lidt på trommerne,” fortæller Toftlund, mens Larsen supplerer: ”Og så fik vi ret spontant indspillet trommerne til de to numre ’Hurricane Moments’ og ’Backstabber’, som vi har lavet videoer til," hvorefter Toftlund overtager: ” Så smed jeg lidt guitar på og tænkte, det er sgu da meget fedt. Og den nemmeste måde at finde en sanger på var ved at smide de to numre ud på nettet. Vi havde svært ved at finde én, der passer til vores stil i Danmark, så vi lagde numrene ud på Bandfinder.se og fik ti svenske henvendelser på fem dage.”
”Så kom David forbi og øvede med os. Egentlig spillede han i et partyrockband. Men han kunne sgu godt lide Pantera og Slipknot og var frisk på udfordringen. Altså, han kunne jo godt synge rock, men pludselig at skulle kunne growle og skrige var nyt terræn for ham. Så det var lidt af en proces at indspille de to numre til videoerne,” forklarer Rasmus Toftlund.
Debutplade til foråret
Sidenhen er Spitanger stort set blevet færdige med at indspille deres debutplade, som er planlagt til at udkomme til foråret på Toftlunds eget selskab:
”Vi udgiver selv pladen på mit selskab, Fast Beat Records, og har indtil videre lagt os fast på, at den skal udkomme 27. marts. Vi har signet med et promotionsselskab i Holland, Metal Revelation, der blandt andre har arbejdet med Manowar i mange år. Og de var lodret imod, at vi skulle forsøge udgive pladen på et etableret selskab, fordi der ikke længere er så meget at vinde på selskaber, da økonomien er blevet suget ud og flyttet hen i livedelen.”
”Vi forventer derfor heller ikke at få nogle penge ud af pladen, det er ren markedsføring for os, hvor det giver mere mening bare at forære den væk,” fortsætter han.
”Men man må selvfølgelig gerne give en donation,” skyder Niels Alex Larsen ind.
Sandsynlig turné til februar
I kølvandet på debutpladen, er planen for Spitanger at komme ud at vise fanen frem på spillestederne, som de har så ambitiøse planer for.
”Udadtil skal vi jo slå os op på at være det her fede liveband, så vi skal se, om vi kan få os hægtet os på som support for nogle større navne,” siger trommeslageren.
”Ja, det er vigtigt for os, at vi ikke står stille, men hele tiden er i bevægelse. Så til februar har vi måske nogle gigs med The Petulant (Meier-brødrene fra Sacrificials nye band red. ) og Hell’s Domain. Vi har talt om at lave sådan en pakke og tage rundt med i landet. Det ser ud til at blive til noget,” lyder det fra Toftlund.
”Vores musikvideo til 'Backstabber' er også lavet for netop at give folk et indtryk af, hvad de kan forvente af os live,” tilføjer Larsen.
Sig, hvis det er lort!
Videoen er blevet taget godt imod og er blevet set ganske meget på YouTube. For nye bands er det ingen hemmelighed, at god feedback kan være en altafgørende faktor for fremtidens succes. Men falsk smiger kan bandet ikke bruge til noget, fortæller Rasmus Toftlund. Han vil hellere have kritikken råt for usødet.
”Jeg vil hellere have, at folk siger sandheden og fortæller, hvis de synes, det er noget lort. Eller når nogen siger, at vi bare kan købe os til en masse kliks på YouTube. Hvad fanden skulle vi bruge det til? Jeg vil gerne vide, om der en hype eller ikke er en hype. Hvis der ikke er, må vi jo sadle om. Det nytter ikke noget at springe over, hvor gærdet er lavest. Jeg har været så mange år i den her branche, at jeg ved, man intet vinder ved den slags”, siger han.
Når det kommer til de danske metalmediers kritik, lytter de to såmænd også gerne til, hvad anmelderne har på hjerte, så længe det er konstruktivt.
”Altså den der Thomas Treo-kritik kan man ikke rigtig tage seriøst. Selvom jeg ville da elske at få en kæmpesviner af Thomas Treo. Så er man jo ligesom med i klubben!” griner guitaristen.
Niels Alex Larsen nikker samtykkende til den holdning:
”Hvis nogen skriver: 'Jeg vil hellere æde rådden kødsauce end at høre på jeres lort,' så kan jeg ikke rigtig bruge det til noget. Det skal være rationelt, men så længe kritikken er konstruktiv, og uanset om den så er positiv eller negativ, så deler jeg gerne den slags anmeldelser på sociale medier. Så er det jo helt fair, hvis der i kritikken er noget at tage til efterretning,” mener trommeslageren.
Succes i Sverige
Med Spitangers groovy lyd kan publikum godt forvente at blive blæst igennem til fremtidens koncerter, og den kommende debutplade lægger sig også op ad samme stil som de to videoer, gruppen hidtil har udgivet, siger de to musikanter:
”Den groovy retning er en base for os, men der er meget mere diversitet i de 11 numre, vi har til pladen. Vi er også ude i yderpolerne som en blanding af Pantera, Deftones, Crowbar, Meshuggah og de her catchy hooklines, som man kender fra In Flames og Soilwork. Så det bliver spændende at se, om folk fanger de signaler, vi nu også gerne vil sende,” lyder det fra Rasmus Toftlund.
I Sverige syntes de i hvert fald at have fanget signalerne. Lørdag den 6. december gav Spitanger nemlig deres første officielle koncert på det kendte spillested Sticky Fingers i Gøteborg. Det danske band spillede en halv time som supportnavn for det svenske rockband Nitrodive. Tjansen gik godt, fortæller Rasmus Toftlund, da vi følger op på interviewet.
”Der var over 150 publikummer, og vi fik massive positive tilbagemeldinger og en invitation fra Sticky Fingers om at komme tilbage og spille som hovednavn. Så kan man jo dårligt beklage sig.”