Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

På udlandstour med COVID-19

Updated
120114525_335926870977293_532647798158717414_n

Som et af de første danske metalbands har Ghost Iris været på tour uden for landets grænser. En positiv oplevelse, der vækker tro på en lysere fremtid.

Kunstner
Fotograf
Hertweckimages.de

Mens smittetrykket i Danmark stiger, og den normale koncertoplevelse stadig har lange udsigter, har Ghost Iris taget kampen op og har som det første danske metalband efter pandemiens begyndelse været på tour uden for landets grænser. Som opvarmning for ukrainske Jinjer spillede kvartetten i slut-september tre koncerter i Tyskland. Den sidste af disse i München, hvor smittetrykket er markant højere, end hvad vi oplever i Danmark. Tre koncerter, der har beriget bandet med oplevelser og overbevist dem om, at der er en fremtid for livemusik, selv under COVID-19.

Speyer, Mönchengladbach, München – alle gennemført med et ”tæt pakket” publikum, siddende sammen, men på ret forskellig vis. Som guitarist Nicklas Thomsen fortæller:

- I Speyer og München sad folk ved langborde, udenfor, ligesom man ser til Oktoberfest, men maksimalt 4-6 personer per bord. Når de skulle på toilettet eller hente øl, skulle de have maske på. Men derudover kunne de råbe, synge og gestikulere, som de ville – så længe de blev siddende.

Mönchengladbach, derimod, var en helt anden sag. En stadionkoncert og en scene af en kaliber, hvor prominente navne som Elton John, Mötley Crüe og nu Ghost Iris har optrådt. Scenen var 10 meter høj, og folk sad i små "Mallorca-beach party tosæders bure", som Nicklas kalder strandstolene. Med næsen mod scenen, drikkevarer bestilt på forhånd og alt, der skulle bruges af værnemidler, kunne publikum rocke med på forsvarlig vis.
Bur

Hvordan forbereder man en sandsynligt aflyst tour?
Mens koncerter og tornéer aflyses på stribe i Danmark, lader det altså til, at tyskerne har knækket koden. I hvert fald i en grad hvor det stadig giver mening. Ghost Iris kom af sted, og det selvom forventningen om en aflysning var høj.

- Man kan ikke forberede sig andet end mentalt. Indstille sig på, at der er risiko for en potentiel aflysning. Kort sagt tage sine sorger på forskud og så ellers bare være glad, når/hvis showet bliver afviklet.

Dermed også sagt, at bandet har forberedt turen til Tyskland på helt anden vis end normalt. Med et konstant forbehold for afviklingen, idet et show kan blive aflyst minutter før koncertstart – og så har kufferten naturligvis været fyldt af håndsprit og masker. At vi i dag, kort tid efter kvartetten er kommet hjem, oplever et indrejseforbud fra Danmark til det tyske, er et godt eksempel på, hvor umuligt det er at forberede sig.

Når man frygter det værste og ender med det bedste scenarium, giver det naturligvis en øget spilleglæde – og en øget glæde fra publikums side. En nødvendighed for et band som Ghost Iris, der i høj grad skaber koncertintensiteten via kontakten med publikum. Bænket i bedste oktoberfest-stil eller installeret i små topersonersbur. Det er langt fra normalen og en udfordring, der har været til at tage og føle på.

- Det har været en speciel og meget anderledes oplevelse, men den glæde, publikum fik ved at se livemusik, var det hele værd. Naturligvis fjerner det en del af livefølelsen, og man lader sig måske ikke rive med på samme måde, men netop den glæde vi blev mødt af, bar os i høj grad på scenen. Ligesom vi selv bare var glade for at komme ud at spille igen. Men det er tydeligt at mærke, at folk gerne vil koncerterne, og hvor markant et samlingspunkt livemusik er for metalfans.

Koncert
En milepæl
Touren har været endnu en milepæl for det danske band. Jinjer er et af de mest hypede metalcore-/groove metal-bands for tiden. At Ghost Iris scorede opvarmningstjansen, er en velfortjent cadeau. Et klart signal om, at udlandet har øjne for kvartetten. Og koncerterne i sig selv var en succes.

- Jinjers fans har taget imod os med åbne arme og klap på skulderen. Faktisk så meget, at vi ikke længere skal være bange for overvægt i bilen, da alt vores medbragte merchandise stort set er udsolgt.

En succesoplevelse for bandet og et skud energi, der bliver taget med tilbage i øvelokalet. Som mange andre bands har Ghost Iris udnyttet, at festivalsæsonen ikke har domineret sommeren, og brugt tiden på at indspille deres fjerde fuldlængdealbum. Den kommende tid skal bruges på at færdiggøre videoer og andet praktisk forud for udgivelsen – en plade, der sandsynligvis er lige på trapperne. Som Nicklas demokratisk formulerer spørgsmålet om udgivelsesdato: Det er svært at sige, men nok før, man regner med det.