Top 5 – AC/DC og rock

acdc

Vi peger på de bedste af de mindst 20 AC/DC-sange, hvis titel indeholder ordet rock.

Kunstner
Dato
19-10-2020

De fleste – inklusive bandet selv – er enige om, at AC/DC er et af musikhistoriens mest konservative og forudsigelige foretagender. Og siden 1990 er der gået mindst fem år mellem hvert album i den håndfuld plader, australierne har udsendt siden 'The Razors Edge', som vi hyldede fornylig. Det virker ikke, som om Angus Young har vildt meget tilbage i riffbanken, som han bare af med.

Men da AC/DC for et par uger siden offentliggjorde releasedatoen og detaljerne for deres kommende album, 'Power Up', var der alligevel noget, der sprang i øjnene: Ingen af sangtitler indeholdt ordet "rock". Særligt slående, da det seneste album rent faktisk hed 'Rock or Bust' og havde hele fire sange, der hed noget med "rock". Det samme antal "rock"-sange indeholdt forgængeren 'Black Ice'.

Så hvad sker der? Bliver det den dybe tallerken den 13. november? Intet tyder på det at dømme efter singleforløberen, 'Shot in the Dark', så lad os i stedet prøve at pege på de bedste af AC/DC's rocknumre:

1. 'Let There Be Rock' fra albummet af samme navn (1977)
Den kommer vi ligesom ikke udenom. Et af de mest ikoniske numre fra en af de bedste plader i rockhistorien. Et sejlivet og sejt rygte lyder, at der gik ild i Angus Youngs forstærker under indspilningen af den kulminerende guitarsolo. Det passer sikkert ikke, men det gør ikke historien mindre rock. Musikvideoen sender på flere planer de helt forkerte signaler med ypperstekrænker Bon Scott som præst og resten af bandet som alterdrenge.2. 'For Those About to Rock (We Salute You)' fra albummet af samme navn (1981)
Denne kommer vi heller ikke udenom, Part II. Uanset hvor fortærsket en showlukker dette nummer er blevet, så fungerer dens svævende swagger stadig upåklageligt i dag, 40 år senere. Det perfekte nummer til, når branderten topper under AC/DC-koncerten. Også pluspoint for at være et atypisk nummere i Young & Co.'s repertoire med et bemærkelsesværdigt temposkift mod slut.3. 'It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)' fra 'High Voltage' (1976)
Det var her, traditionen med at putte rock i sangtitler startede. I 1975 på 'T.N.T.' og internationalt året efter på 'High Voltage'. Her skulle Bon Scott fandeme lige forklare, at der var langt til toppen, hvis du ville rocke, og det gjorde han med sækkepibefanfarer bag sig, mens hans band samtidig huggede riffrecepten i sten og understregede, at de var mere end bare en australsk udgave af Free. I dag bruger Metallica sangen som intro, inden de går på scenen til tonerne af Ennio Morricones 'The Ecstasy of Gold'. Og nyd så lige denne playback performance, især hvis du er i tvivl om, hvordan man danser til AC/DC:4. 'Rock 'n' Roll Damnation' fra 'Powerage' (1978)
Tal om et perfekt åbningsnummer fra det vel stadig mest oversete album fra Bon Scott-æraen. Mere er der egentlig ikke at sige her.5. 'Rocker' fra 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap' (1976)
Her kunne man have gravet dybere i Brian Johnson-delen af diskografien indsat 'Hard as a Rock' eller 'Highway to Hell'-omskrivningen 'Rock N Roll Train' – eller 'Rock and Roll Ain't Noise Pollution', som dog fungerer langt bedre som afslutning på et album end taget ud af kontekst. Men det gør man ikke, for det er sjovere at fremhæve AC/DC's forsøg på 'Tutti Frutti', hvor teksten selvfølgelig er lavet om til noget med rock. Måske er det også AC/DC's hurtigste nummer? Men kun lige indtil de går speed-thrash, når 'Power Up' udkommer i næste måned ...