Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sveddryppende affære i Aarhus

Populær
Updated
Sveddryppende affære i Aarhus

Med en svedig og gennemført koncert på Train i Aarhus, hvor stemningen var helt i top, beviste Gojira, at de i den grad er værdige som hovednavn på alverdens scener.

Kunstner
Titel
+ ONI
Spillested
Dato
13-07-2017
Trackliste
1. Only Pain
2. The Heaviest Matter of the Universe
3. Silvera
4. Stranded
5. Flying Whales
6. The Cell
7. Backbone
8. Terra Inc.
9. L'Enfant Sauvage
10. Drum Solo
11. The Shooting Star
12. Toxic Garbage Island
13. Jam
14. Oroborus

15. Vacuity
16. Pray
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen (arkiv)
Karakter
4

Train kan huse op til 1200 mennesker, før brandmyndighederne træder ind og stopper festen. Denne torsdag aften i juli måned var der fyldt til bristepunktet.

Koncerten med Gojira var udsolgt i lang tid, før dagen oprandt, og de dedikerede fans skuffede ikke franskmændene.

Fra første færd var Gojira helt oppe i højeste gear og lagde hårdt ud med 'Only Pain', og salen kogte allerede både stemnings- og temperaturmæssigt fra første anslag.

Publikum var i den grad klar til Gojira!

Det eskalerede nærmest til det euforiske på den efterfølgende 'The Heaviest Matter of the Universe', og Gojira lagde dermed hårdt ud med store hits fra start. Med konfetti ud af de opsatte kanonrør blev der sat ekstra kolorit på seancen, der ellers sagtens kunne have stået distancen uden det teatralske.

Med 'Silvera', 'Stranded ' og 'Flying Whales' blev momentet holdt oppe, og det tætpakkede gulv foran scenen bølgede frem og tilbage med fællessang, synkront knyttede næver pumpende mod scenekanten, og enkelte fans stagedivede frem og tilbage henover gulvet. Hvis man skulle fornemme, hvordan den noget nær perfekte stemning til en koncert er, så skulle man bare være tilstede på Train denne aften under den første håndfuld numre. Energien var helt i top. Temperaturen ligeså. Svedperlerne drev af de flestes pander.

Hverken Gojira eller publikum kunne dog holde kadencen helt til målstregen. Der blev slappet lidt af, da de nåede til 'The Cell' og 'Backbone', hvor forsanger Joe Duplantier også kunne få vejret mens han snakkede lidt til publikum om, hvor glad han var for at være i Danmark. Det var svært ikke at skimte hans ironi i, hvor glad han var for at spille så intim en koncert for kun 1200 mennesker, som det var tilfældet i Aarhus. Efter koncerten bad han da også alle om at tage en ven med, så det forhåbentlig var et lidt større sted næste gang.

Gojira er heller ikke ligefrem ukendte for de danske fans. Så sent som i foråret spillede de en lignende koncert på Magma-turneen i Vega i København, hvor sætlisten da også var fuldstændig magen til med lidt omrokeringer i rækkefølgen af numre. Før det havde Gojira spillet på Roskilde Festival i 2016, året før det var de på Copenhell i 2015 og i 2014 varmede de op for Metallica i Aarhus. Det samme gjorde de i 2012 samme sted og det år var de også forbi Copenhell, Aalborg Metal Festival og Pumpehuset. Så det er ikke fordi Gojira er sjældne gæster i kongeriget Danmark. De har været her 15 gange på 10 år!

Torsdagens koncert på Train bar dog ikke præg af, at Gojira trods det har været her for mange gange. Tværtimod. Det var dedikerede fans, der tog imod, og der kunne med garanti have været solgt flere billetter. Denne anmelder har flere gange været på Train her i første halvdel af 2017 til både Mayhem og Hatebreed. og selvom Hatebreed normalt har en sveddryppende og hektisk stemning, så kom de ikke i nærheden af Gojira i år. Franskmændene tog klart føringen for bedste koncert på Train indtil videre i 2017.

For det er ikke hver dag, der kan crowdsurfes hele vejen fra baren og til scenekanten på Train. Det kunne der til Gojira. Selvom koncerten igen mistede lidt moment under en fuldstændig ideforladt og ligegyldig trommesolo fra "Evi" Mario Duplantier, hvor guitarist Christian Andreu kunne give lidt vandflasker ud til de tørstige på forreste række, så kom der igen damp i kedlerne i den sidste halvdel af koncerten, hvor førnævnte trommeslager og hans bror på guitar skiftede plads. Mario growlede sig lidt gennem en jam-session, mens Joe bankede lidt i tønderne, og da de to skiftede plads igen var det for at hive 'Oroborus' og de to ekstranumre ud af gemmerne. De sidste krampetrækninger på en aften, hvor Gojira sikkert beviste, at de hører til blandt eliten af metal anno 2017.

Godt nok var forsanger Joe Duplantiers en anelse rusten her på turneens andensidste stop, men det var ligesom trommesoloen i småtingsafdelingen på en aften, hvor det var kemien mellem band og publikum, der vil blive husket. Ikke de små tekniske udfald på lyd.

Nuvel, de fleste vil nok også gå derfra med et minde om opvarmningsbandet ONI, der kommer fra den franske del af Canada og spiller endnu mere progressiv metal end Gojira. De havde en xylosynth med, der reelt er sammentræking af en xylofon og synthesizer. Det er ikke hver dag, man ser 10-strengede guitarer uden hals og xylofon blive brugt på scenen. Men det gjorde ONI.

Forsanger Jake Oni ville rigtig gerne have haft en circle-pit, men det fik han ikke. Der måtte han kigge misundeligt på Gojira, hvor bandet end ikke behøvede sige eller gøre noget. De fremmødte vidste præcis hvad, og hvornår de skulle løbe i circler, lave mosh-pits eller wall of death. Det kørte bare på skinner. En fryd at overvære for en anmelder.

Lidt malurt skal der altid i bægeret. Ellers har man jo ikke gjort sit arbejde ordentligt som anmelder. Det undrer stadig, at de ikke har titelnummeret 'Magma' fra den seneste plade med til koncerterne. De kunne sagtens have varieret det en lille smule. Men en sikker præstation fra Gojira denne aften er nu heller ikke at kimse af.