Guitarekvilibrisme af højeste grad

Populær
Guitarekvilibrisme af højeste grad

Uli Jon Roth beviste på dette års Metal Magic Festival, hvorfor han af mange betragtes som en af verdens allerbedste rockguitarister.

Kunstner
Dato
09-07-2016
Koncertarrangør
Fotograf
Marika Hyldmar
Karakter
5

Der kan være mange grunde til at misunde koncertanmelderen. Det gælder naturligvis også anmelderne fra Devilution, som får mulighed for mange musikalske oplevelser. Men man bør også lige huske på, at tjansen indebærer koncerter, som man helst ville have været foruden. Men ingen klynk i den forbindelse.

Der, hvor det imidlertid bærer arbejdet i sig selv at være koncertanmelder, er i de situationer, hvor man bliver sendt afsted til en koncert, som man aldrig selv ville have overvejet at tage til, og hvor det så viser sig at være en helt igennem fremragende oplevelse. En sådan situation formåede Uli Jon Roth at skabe på dette års Metal Festival, hvor han og hans band lukkede og slukkede udendørsscenen lørdag aften.

Uli Jon Roth var guitarist i Scorpions i perioden i perioden 1973 til 1978. Han afløste Michael Schenker, da denne fik job hos UFO, og blev efterfølgende afløst af den nuværende leadguitarist i Scorpions, Matthias Jabs. Roth var guitarist og medkomponist på fire studiealbum samt dobbeltlivealbummet ’Tokyo Tapes’, inden han forlod Scorpions.

Efter Scorpions har Uli Jon Roth haft en lang karriere, hvor han med sit guitarspil har berørt og behandlet en række musikalske genrer.

Sidste år genindspillede Uli Jon Roth sammen med sit band en række af sangene fra perioden i Scorpions. Det resulterede i udgivelsen af dobbeltalbummet ’Scorpions Revisited’. Bandet har efter den tid turneret med disse Scorpionssange, og det var da også ’Scorpions Revisited’, der stod på menuen, da Roth og band lagde vejen forbi Fredericia og Metal Magic Festival.

Forventninger gjort til skamme

Undertegnedes forventninger var i den forbindelse beherskede. Med en historie om først at have opdaget Scorpions umiddelbart efter Roths afgang og en fornemmelse af, at koncerten ville byde på en omgang introvert guitarpis, var det ikke ligefrem med åbent sind, at fødderne blev plantet i mulden foran scenen.

Heldigvis blev alle fordomme totalt smadret under den halvanden time lange koncert.

For godt nok var der guitarlir, der kun burde gøre konservatorieelever glade, men det blev præsenteret på en måde, som ikke alene lod underkæben banke mod fodhøjde, men samtidig fik de sammesteds placerede fødder til at søge til hoftehøjde og højere.

Uli Jon Roth er en halvgammel gut på 64, og hans stemme er pibende men hans fingre – hold da op for en hastighed, de bevæger sig med.

Nu er det jo så udmærket, at den gamle mand kan spille guitar, men det, der gjorde koncerten i Fredericia så fremragende, var den naturlighed, som bandet fulgte den gamle ulv med. Et mere sammenspillet band er sjældent set.

Fremragende band

På ’Scorpions Revisited’ blev leadvokalen håndteret af Nathan James, men på turneen er det sanger og guitarist i det tyske band Crystal Breed Niklas Turmann, der har overtaget leadvokalen, samtidig med at han også håndterer anden leadguitar. Og for at det ikke skal være løgn, så har Roth en tredje leadguitarist i form af David Klosinski med i bandet. At se og høre de tre guitarister spille trestemmigt var ganske overvældende.

Vel var der meget guitarlir, hvor såvel Turmann som Klosinski fik lov til deres egen lille separate solotur. Det er jo lige præcis den form for rock, som alle medier har hadet, lige siden Jimi Hendrix gik bort. Men her på Devilution er vi naturligvis langt mere rummelige og kan se og høre, når håndværk og kunst går sammen i en højere enhed. Det gør det hos Roth og band.

Uli Jon Roth turnerer hele verden rundt og er efterhånden også kendt for at spille på ganske ydmyge steder, som man vel trods alt også godt kan kalde Metal Magic i Fredericia. Det er derfor i den grad en overraskelse, at han kan medbringe et band med verdensklassemusikere, som det er tilfældet.

Det er sjældent, at man oplever en kunstner på Metal Magic Festival, hvor der er en mand med til at bære stjernens guitar fra bilen og ind i bygningen. Det var der så i Uli Jon Roths tilfælde, men på trods af stedets lidenhed i forhold til, når Roth eksempelvis spiller i Japan, så virkede han meget oplagt og ydmyg over for opgaven med at levere varen.

Uli Jon Roth har altid været inspireret af og har til en vis grad forsøgt at efterfølge Jimi Hendrix. Som tillæg til de mange Scorpionssange fik publikum også et par smagsprøver på den passion i forbindelse med ekstranumre bestående af ’All Along the Watchtower’ og ’Little Wing’ fra Henrix' repertoire. Forbløffende!

Koncerten var en overraskende fremragende afslutning på udendørsscenen på året Metal Magic Festival.

Nu venter vi allerede spændt på, hvad festivalen kan byde på i jubilæumsåret 2017.