Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kedeligt norsk mørke og skrald

Updated
1349 tip

Norske 1349 har kastet lidt thrash i lydbilledet på deres syvende studieplade, der er præcis lige så hurtig og beskidt som de forrige plader.

Kunstner
Titel
The Infernal Pathway
Dato
18-10-2019
Trackliste
1. Abyssos Antithesis
2. Through Eyes of Stone
3. Tunnel of Set VIII
4. Enter Cold Void Dreaming
5. Towers upon Towers
6. Tunnel of Set IX
7. Deeper Still
8. Striding the Chasm
9. Dødskamp (album edit)
10. Tunnel of Set X
11. Stand Tall in Fire
Karakter
2

1349 blev dannet i 1997 og var derfor ikke med i den populære bølge af norsk black metal i starten af halvfemserne. Men nordmændene nåede alligevel at blive populære relativt kort efter, da de albumdebuterede i 2003 med ’Liberation’ og derefter spyttede plader ud hvert år de næste par år, kulminerende med ’Hellfire’ fra 2005.

Siden gik der lidt længere mellem udgivelserne, hvilket utvivlsomt har skyldtes trommeslagerens engagement i et andet, lidt større band. Kjetil-Vidar Haraldstad, som mange kender under kunstnernavnet Frost spiller nemlig også trommer i Satyricon. Reelt 1349s største marketingsværktøj. I 2002 udgav de ’Volcano’ og fire år senere ’Now, Diabolical’, der i den grad gjorde Satyricon populære ud over den snævre lytterkreds af black metal fans. Derfor måtte 1349 vente med at udgive deres fjerde plade, ’Revelations of the Black Flame’ til 2009, inden de hurtigt fulgte den op med ’Demonoir’ i 2010. For det gjaldt om at støbe, mens jernet var varmt. Eller rettere, når Frost havde tid til at sidde i studiet med 1349 i stedet for at indspille med Satyricon eller være på landevejen med samme. Og lytter man til den afsluttende 'Stand Tall in Fire', der varer over 8 minutter, så kan man da også godt høre lidt inspiration fra Sigurd Wongravens orkester.

Netop ’Demonoir’ er vigtig når vi taler ’The Infernal Pathway’. For på ’Demonoir’ havde 1349 fået den ide at lave en lille stemningsmelodi, som de kaldte ’Tunnel 1’, ’Tunnel 2’ osv. Det gjorde de ikke på ’Massive Cauldron of Chaos’ fra 2014, men de tunnel-numre er tilbage på ’The Infernal Pathway’. Hvorfor, er der ingen, der ved noget om. Men måske det netop er for at binde pladen mere sammen med den relativt succesfulde ’Demonoir’ end ’Massive Cauldron of Chaos’, der ikke var nær så succesfuld.

Desværre hjælper det ikke alverden. For selvom der er tre af disse mellemnumre, så binder det ikke de otte reelle sange bedre sammen eller gør disse bedre. 1349 lyder, som 1349 har lydt på de seneste par plader, og det blev allerede ensformigt på førnævnte plade fra 2014. 

Det gode er, som det altid har været. Frosts formidable trommer, Olav 'Ravn' Bergenes stærke vokal, særligt på et nummer som ’Towers Upon Towers’ og den kværnende guitar. Bandet har været det samme mere eller mindre siden debutpladen, hvilket kan høres på godt og ondt. Det er 1349, som det altid har lydt, og bandet synes ikke at have nogen ambition om at ændre på den kunstneriske åre.

Hele pladen kan høres her via Season of Mists Youtube-kanal: