Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ugens monsterdrøn

Updated
Ugens monsterdrøn
Enslaved mixer 70’er progrock med black metal som Opeth gør ditto med dødsmetal. Hvilken herlig lyd de norske vikinger har valgt at pakke dette deres 10. album i. Mixet af Joe Barresi, der også har hjulpet Tool, har fået Enslaveds flirten med 70’ernes progrock til at sidde lige i skabet. Hør bare trommerne, de lyder fyldige som et ældre jazz-sæt, hvor hver enkelt tromme kan høres og får lov til at ringe ud.

Udover nævnte 70’er inspirationer også har nordmændene indkapslet eminent stemning som hørt hos In The Woods…samt Solefald i de underliggende keyboardmelodier. Hvis det bare var tonsende black metal gav den flotte lyd ikke mening.

Men selvom Enslaved stadig er black metal høres det på denne plade kun på nogle af vokal-stykkerne og i enkelte, spredte berserkergange. Langt størstedelen af albummet er der svævende guitarer, flotte kor-vokalharmonier og kun som effekt høres Grutles raspende vokal.

Det er psykedelisk og progressivt, og det er Enslaveds bedste album siden black metal udtrykket blev udvidet med keyboards og ren vokal. Sandsynligvis er det også bandets bedste samlet set, men det kommer nok an på, hvor ”ren” man vil have sin black metal.

Til dels kan Enslaved anno 2008 betegnes som black metallens svar på Opeth, der har formået tiltrække andet end dødsmetalfans. Enslaved har med dette fine værk skabt en åben grænseovergang for de, der vil smage lidt på black metallen uden at blive mødt at påtaget image og elendig produktion.

Kunstner
Titel
Vertebrae
Distributør
Karakter
5