Intet nyt er godt nyt i Seattle

Populær
Intet nyt er godt nyt i Seattle

Trods regn og tåge står musikken i Alice in Chains stadig tydeligt, som vi kender den. ’Rainier Fog’ virker som en naturlig udvikling for bandet, og lyden er umiskendelig.

Titel
Rainier Fog
Dato
24-08-2018
Label
Distributør
Genre
Trackliste
1. The One You Know
2. Rainier Fog
3. Red Giant
4. Fly
5. Drone
6. Deaf Ears Blind Eyes
7. Maybe
8. So Far Under
9. Never Fade
10. All I Am
Karakter
3

Alice in Chains behøver næppe nogen nærmere introduktion. Men alligevel: De bragede igennem som del af grungebølgen i halvfemserne og udsendte i 1992 albummet ’Dirt’, der kastede dem helt op i stratosfæren sammen med Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden. Så gik der stoffer i den for forsanger Layne Staley, og bandet gik mere eller mindre i opløsning. Først efter hans dødsfald i 2002 fik man samlet stumperne, og 16 år senere lever Alice in Chains i bedste velgående med den nye forsanger William DuVall.

Der er gået fem år, siden Alice in Chains udgav ’The Devil Put Dinosaurs Here’, som vores anmelder var delvist glad for, men som savnede højdepunkter. ’Rainier Fog’ lider lidt af samme syndrom, men der er afgjort gode sange, som gør den værd at lytte til. Også selvom man lytter forgæves efter en ny 'Them Bones' eller 'Rooster'.

’Rainier Fog’ er Alice in Chains' sjette studieplade og den tredje med DuVall. Titlen på pladen er inspireret af bjerget Mount Rainier i staten Washington, ikke langt fra Seattle, og teksten til titelnummeret er en hyldest til det musikmiljø, som Alice in Clains selv er og var en del af, da grunge tog verden med storm i starten af halvfemserne.

Pladen starter med et brag af en single i ’The One You Know’, som med det samme kaster lytteren tilbage til den tunge del af Alice in Chains, og man er ikke i tvivl om, hvem det er. Dobbeltvokal fra William Duvall og Jerry Cantrell samt den slæbende guitar, der ubesværet går over i et letgenkendeligt omkvæd. Sådan sparker man en god rockplade i gang anno 2018.

Lyt til 'The One You Know' her:Derefter følger titelnummeret, som i den grad nikker til deres afdøde forsanger Layne Staley, men også deres tidligere bassist Michael Starr, der døde i 2011. Et nummer som ’Fly’ har en så tilpas autentisk intro, at man med det samme transporteres tilbage til 90'erne, og man er ikke et sekund i tvivl om, at det musikalske ophav stadig er intakt og bliver hyldet.

Alice in Clains gør det, de gør bedst, og ikke så meget mere. På ’Drone’ sætter de tempoet ned, læner sig tilbage og tilfører guitarerne så meget sludge, at det nærmest driver ned ad væggene. En af to sange, hvor også Mike Inez og Sean Kinney får lov at bidrage til sangskrivningen sammen med Cantrell. Den anden er ’Red Giant’.

DuValls vokal fungerer stadig godt ved siden af Cantrells, og han får da også mere og mere plads. Eller tager den. Han har skrevet musik og tekst til ’So Far Under’, der lyder, som bandet skal, og samtidig får han lagt en god lille guitarsolo ind i nummeret.

Lyt til 'So Far Under' her:Det er dog på ’Never Fade’, at DuVall rigtig skinner. En sang med omkvæd, der utvivlsomt kommer til at køre med fællessang på deres kommende turne. Det er rigtig stærkt, og bassist Mike Inez og trommeslager Sean Kinney fungerer stadig som en klippesolid rytmesektion for de to sangere og guitarister oppe foran, hvis samarbejde er det store kendetegn ved Alice in Chains. De duellerende guitarer og den dobbelte vokal, der sømløst understøtter hinanden og sågar går a capella på ’Maybe’. 

Pladens sidste nummer, ’All I Am’, er en syv minutter lang ballade. Den kan afgjort også tolkes som en hyldest til deres afdøde kammerater, der desværre er så mange af. Både tidligere bandmedlemmer, men også navne som Chris Cornell trænger sig på. Det er en velkomponeret, men også trist sang. 

Det er dog en god måde at slutte ’Rainier Fog’ af på. Det er Alice in Chains, som vi kender dem. Masser af rock, dobbeltvokal og -guitarer og en produktion fra Studio X i Seattle med Nick Raskulinecz bag knapperne, som på de to forrige plader. Kan man lide Alice in Chains, er ’Rainier Fog’ en kærkommen udgivelse. Flere sange med det band og den lyd, man kender og har kendt siden 1991. Højdepunkterne er singlerne ’The One You Know’, ’So Far Under’, ’Never Fade’ og den afsluttende ’All I Am’. 

Lyt til 'Never Fade' her:Lyt til 'Red Giant' her: