Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Når had gør (lytteren) glad

Updated
Det-Svenska-Hatet-Ett-Dodens-Maskineri

Ett Dödens Maskineri spiller skøn crust punk men ved at lempe lidt på distortionpedalen, så bliver den punkede D-beat ramt af noget rocket, endog post-rocket, og det giver alt i alt et interessant resultat.

Titel
Det Svenska Hatet
Dato
30-11-2020
Karakter
4

Det er naturligvis svensk, Ett Dödens Maskineri. Eller det kan man måske aldrig helt vide, for indenfor for eksempel black metal, så er det jo set, at bands fra mere fjerne egne har været i en svensk eller norsk ordbog og fundet sig et ord, som kunne lyde sejt og nordisk. Men her er det så sandelig svensk, og det er crust punket hardcore med en række tilsatte finesser.

På tekstsiden langes der ud mod den evige jagt efter økonomisk vækst og højrefløjens grimme retorik, hverdagsracisme, religiøs fanatisme, undertrykkelse af kvinder og meget, meget mere. Perfekt til de vrede, hæse vokaler, der på skønt svensk smyger sig om D-beatet og den punkede musik. Blandt inspirationerne nævner bandet selv landsmænd i bands som Skitsystem, Disfear og Martyrdöd.

Og der er bestemt noget Martyrdöd over sangene, men hvor de er meget til den metalliske side, så er der noget lettere og mere luftigt i Ett Dödens Maskineris lyd. Undertegnede satte 'Det Svenska Hatet'-skiven på en dag efter at have hørt Bad Religions 'Against the Grain', og her var det tydeligt, at det ikke blev markant mere råt og metallisk af den manøvre, trods svenskernes crust punkede inspiration. Det var snarere den her herlige, løsslupne punk-energi med masser af fængende energi og en dog noget mere rå vokal, der i bedste Greg Graffin-stil naturligvis har en overflod af ting på hjertet.

Mere i gryden
Og det luftige i musikken synes at komme fra en post-rocket tilgang til nogle riffs og c-stykker, og i de passager kommer der glædelige paralleler til et band som Propagandhi (især omkring 'Failed States'). Det er elegant og giver et finurligt tvist til uptempo trommer i D-beatet og akkorder i et væk. Det giver plads til riffs, der giver et groovy og rocket bidrag til det sammensurium af en musikalsk ret, der i slutresultatet stadig passer fint i det forventede udgangspunkt: Crust punk.

'Det Svenska Hatet' har masser af bid, selvom distortion pedalen ikke bider helt fra sig, som i den type crust punk, der næsten er dødsmetal som hos førnævnte Martyrdöd. Bidet ses i budskaberne i teksterne, som de serverer med vokaler smurt ind i desperation. Og i den gode musik. Slet og ret.