Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Råt og sjælfuldt

Populær
Updated

Med Borknagars niende skive 'Urd' beviser bandet, at Norge stadig er og bliver bannerfører for den sorte metalgenre.

Kunstner
Titel
Urd
Dato
26-03-2012
Distributør
Trackliste
01. Epochalypse
02. Roots
03. The Beaty of Dead Cities
04. The Earthling
05. The Plains of Memories
06. Mount Regency
07. Frostrite
08. The Winter Eclipse
09. In a Deeper World
Karakter
5

Det kræver unægtelig en del gennemlytninger af 'Urd' før alle brikkerne falder på plads, og at der her er tale om noget nær et mesterværk. En hel del musikere har efterhånden slået deres folder i Borknagar, ICS Vortex forlod dem til fordel for Dimmu Borgir tilbage ved årtusindeskiftet, men er nu tilbage som permanent medlem.

Guitarist og grundlæggeren af bandet, Øystein G. Brun har udtalt at alle medlemmer har arbejdet døgnet rundt på 'Urd' siden sommeren 2011, og det kan høres. Fra det første nummer 'Epochalypse' bliver der musikalst malet bredt med den store palet, som Borknagar besidder. På en gang rå black metal, der stadig har sin integretet i orden, kombineret med storslåede episke elementer.

Det er stadig progressiv black metal i samme stil som forgængeren 'Universal', bare langt mere gennemtænkt og gennemført. Hver eneste instrument fremstår knivskarpt i produktionen, hvilket specielt bliver fremhævet på det instrumentale nummer 'The Plains of Memories', som rent og melankolsk går lige i sjælen på én. Man får nærmest lyst til at vandre ud i Norges snefyldte skove og bare forsvinde ud i glemslen.


Velspillet og velproduceret


'Mount Regency' og 'The Beauty of Dead Cities' lyder, som hvis Deep Purple kastede sig ud i black metal. Det går hurtigt, det bliver tungt, der veksles konstant mellem Vintersorgs rå growl og skønsang og kor fra ICS Vortex, keyboardspiller Lars Hedlund og Vintersorg selv. Det er få bands der kan fremhæve 3 vokalister, der hver komplimenterer hinanden så glimrende, som tilfældet er her.

Trommerne bliver præcist, hurtigt og tight leveret af David Kinkade, som også spillede med på 'Universal'. Kinkade har nu forladt Borknagar for at smadrer tønder på den nye Soulfly, og der skal nok ikke herske tvivl om, at den unge trommeslager har en større fremtid foran sig.

I det hele taget er 'Urd' et yderst velspillet album, der vokser med tiden. Borknagar har på 'Urd' slået sig sammed med producer og mixer Jens Bogren, der før har mixet Katatonia, Opeth og den nye Paradise Lost. Bogrens sans for flere lag i musikken afspejler sig bestemt i den her produktion, som der ikke kan sættes en finger på.

Sidder man dog stadig fast i 1990'erne og hader alt der ikke lyder som Darkthrone, ja, så vil man unægteligt nok synes 'Urd' er en gang pop. Kan man se bare lidt længere ud over sin næsetip, så er det her et suverænt album.

'Urd' bliver udsendt i en limited digipak, der indholder et ekstra nummer, samt deres cover af 'My Friend of Misery' fra tribute albummet til Metallicas 'Black Album', som er gennemført forfærdeligt, men et godt eksempel på, hvor galt det kan gå når et godt band bevæger ud i et helt forkert territorium. Køb den almindelige udgave!