Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kantet diskant

Updated
a1830251659_10

Det spændende soloprojekt Shrug udgav sin vellykkede første demo tilbage i starten af året, men en nylig  annoncering af en koncert sidst på året fik os til at dykke ned i 'Demo I'.

Kunstner
Titel
Demo I
Dato
29-01-2023
Karakter
4

Den fysiske udgivelse på kassettebånd er forlængst udsolgt. Det kan skyldes, at 'Demo I' fra enmandsbandet Shrug rent faktisk udkom tilbage i januar i år. Det kan skyldes, at det er en pissefed demo. Det kan også skyldes, at båndet kun udkom i 25 eksemplarer. Eller en blanding af det hele. 

Et hurtigt kig i kalenderen vil altså vise, at denne anmeldelse falder ualmindeligt sent. Men med annoncering af bandet til Pest Fest 2023 (anmeldelse af 2022-versionen HER), så fandt udgivelsen igen sin relevans for en anmeldelse. Shrug er Adam Kjær Nielsens sideprojekt (også kendt som CCsquele). Ham kender vi fra Slægt og Kamp.

Shrug er black metal i rå form og alligevel med en majestætisk atmosfære og finesse i lyden. En lyd eller produktion om man vil, som pirrer lige fra det indledende, overraskende "Ohhhhhh....", der trækkes over i et skrig, fræsende guitar, der diskant fylder lydbilledet, så de pulserende trommer straks sættes i baggrunden. Åbneren 'Next to You' er kaotisk og drømmende med lurende melodi gemt i den særdeles støjende guitarlyd. Massivt, trods den diskante tone og nogle gange i en rumklang, så det lyder som om pappet i højttalerne står og sopper i vand. Men det lyder godt. Det er en spændende lyd.

Sådan kan man også synge
Det er ikke kun fræsende guitarer, der er også plads til ren lyd og fingerspil på guitaren, simple guitarleads og så den yderst interessante vokal. Den er selvfølgelig rå og hidsig, bidsk som det skal være i genren. Men den har også en fin, melodisk og ikke distortet klang i et væld af rumklang, som blev den sunget fra toppen af lungerne på en bjergside eller i Ekkodalen for at blive på dansk grund. Ikke som en jodlen, men dog stadig en aparte vokal, der virkelig vækker en interesse for musikken.

Og alt det bare i åbneren 'Next to You' på knap syv og et halvt minut. 'Why'd You Stay' følger lidt samme model og lægger ud med et forførende riff, der igen får lov at skygge over trommerne, der med hvileløs energi banker i baggrunden. Vokalen er igen stor og flirter med kor og heftige skrig. Et mellemstykke med lækker guitar og en blød, varm romantisk tone fra et fløjte- eller blæseinstrument leder over i sidste nummer, 'I'll Implode', der igen titelmæssigt sætter en anden retning en vanligt for genren. Nummeret, der trods titlen, eksploderer efter introen har en endnu mere rå lyd end de første numre og trommerne har fået meget mere plads her. Det lyder lidt som optaget i en anden session, og skaber derved en variation til de første numre, selvom stilen langt hen ad vejen er som i de første to numre.

Shrug har med 'Demo I' begået et vildt favntag med black metal-genren. Det skal blive spændende at se, hvordan og med hvem, at CCsquele vil bringe projektet til live og til sin ret, når det bliver december og den sorte fest for anden gang lader mørket falde over Pumpehuset.

  ?si=kXLXteGgbqiE4GUO