Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

ACW ‘23: Guide til fredagen

Updated
Messa_Roadburn_Festival_2022_XJD6743

Fredag på A Colossal Weekend er netop det. Kolossal. Med to fede bookinger, der svingede ind fra højre i sidste sekund, får du travlt.

Spillested
Dato
12-05-2023
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Inter Arma måtte desværre aflyse deres planlagte optræden på dette års A Colossal Weekend, men har fået en værdig afløser fra det franske. Herudover er et nyt og ganske aktuelt band helt gratis blevet tilføjet lineuppet. Vi præsenterer fredagens program. Der er svære valg at træffe.


16:40: Shaam LareinSvensk-iranske Shaam Larein har været på manges læber det seneste år, og med deres nye album ‘Sticka en Kniv i Världen’ har de lagt an til gennembrud. At dømme ud fra denne booking, bliver det også lidt af et hattrick. Winter Metal Magic for ikke så længe siden. A Colossal weekend i denne uge, og Copenhell til sommer.
Hvis du skal nå at sige, at du så dem, før de blev store, så er det ved at være sidste udkald. Og det vil du gerne, med denne Siouxie-inspirerede goth rock.


18:00: NornaSchweizisk-svenske Norna byder på tung, sludgy ‘core, som vi kender og elsker det fra Breachs Tomas Liljedal kombineres med de schweiziske alpers kulde og vindblæsthed på Norna. Det er intenst og hårdt og knusende i sin immensitet. For dem, der går og venter på nyt fra LLNN, er det Norna, man skal kigge efter.

19:00: Messa


Messa var et sleeperhit, da de udgav ‘Belfry’ tilbage i 2016, men har virkelig fået fart på karrieren efter ‘Closer’ sidste år. De spillede en fremragende koncert på Roadburn Festival  og deres plade fik stor ros her i magasinet.
Med et fokus på doom, rækker de ud efter nærøstlige inspirationer og strejf af drone, hvilket gør deres optræden til en tryllebindende og fascinerende oplevelse.
Sara Bianchin er det naturlige fokuspunkt, og hun leder lytteren igennem de progessive doomlandskaber med ferm hånd.


20:00: MoEEt sted hvor rock, noise og performance art mødes, finder vi norske MoE. Spoken word og skønsang blander sig med heftigt forvrængede guitarer giver os ikke mulighed for at slappe af, men holder os i en konstant tilstand af undren og ængstelighed. Det er ganske solidt og direkte ud af Oslos undergrund. Vi mindes om Julie Christmas i både Battle of Mice og Made out of Babies.

20:10 SvinSvin tager ingen fanger. Eller, det vil sige, man bliver faktisk lidt tryllebundet af at opleve dem, men det kræver, du er villig til at gå på kompromis med dine principper, for Svin går ikke på kompromis med noget som helst.
Det er et solidt, energisk og imponerende tungt jazzspil, trioen lægger for dagen, og der bliver ikke sparet på hverken indlevelse eller intensitet. Det har både deres koncerter og deres plader vist.

21:00 Liturgy


Liturgy har længe delt vandene, med deres bud på “transcendental black metal”, hvad det er og hvordan det adskiller sig fra den slags vi kender og elsker. Med seneste plade, ‘93696’, har Haela Hunt-Hendrix dog formået at give sin eksperimenteren en helt ny klang og vellyd og mange kritikere har måttet stikke piben ind. Det er ikke uden grund, at Liturgy er artist in residence på dette års festival, og man kan kun bifalde A Colossal Weekend for at give os så mange muligheder for at lytte til dem fra forskellige vinkler.
 
22:00 Shy, LowFra Virginias hovedstad kommer Shy, Low, der byder på klassisk post-rock i den instrumentale klasse. Der er lige dele højtflyvende melodier og metallisk skingrende crashes. Sidst vi oplevede dem i København, var til et lillebitte klubshow, og vi håber på, at lidt mere rummelige omgivelser kan give bedre plads til de store armbevægelser.

22:10 Late Night VentureLate Night Venture er gamle kendinge for mange i det danske metalmiljø og er måske også et af de længst eksisterende, danske post-metal bands.
Deres optrædender plejer at være ganske teatralske og indlevende, og for publikum fremstår de altid både fokuserede og dedikerede. Det er progget og omskifteligt, sine steder minimalistisk, andre steder brusende og stort. De udgav ‘V: Bones of the Extinct’ i marts og står klar til at præsentere det spritnye materiale for os.

23:05 Year Of No Light


Franske Year of No Light stod klar til at tage over for Inter Arma, der desværre måtte aflyse. Og selvom det langt fra er det samme, bliver det en kæmpemæssig oplevelse alligevel.
Year of No Light har i mange år modsat sig ethvert ønske om at blive klassificeret, rubriceret eller på anden måde defineret, og deres seneste udgivelse, 2021’s ‘Consolamentum’ viser også dette tydeligt. Der er ambiance, der er tyngde, der er ro, og der er manipulation. Franskmændene ved, hvad publikum vil have, og de nægter at give os det. Gør klar til edging.


00:05 OxxDanske Oxx følger ingen regler. De spiller en skamløst avantgardeblanding af mathrock, hardcore, sludge, noise og crust og blæser gerne ørerne af publikum.
Der er ikke nogen nåde, når Oxx spiller og de stiller enormt høje krav til publikum. Tidligere har vi bemærket novicer forgæves forsøge at finde en rytme i musikken. Det findes ikke, og man må overgive sig til støjen.

00:15 Soldat HansRoligt og drømmende, er nøgleord for det schweiziske doom-folk band, der nærmer sig det ambiente. Hvis Bohren und der Club of Gore spillede lidt mere i dur, ville det måske nærme sig Soldat Hans. Det er en velgemt hemmelighed, og på last.fm har under 1000 mennesker lyttet til det, så det er en pionerbooking, A Colossal Weekend har præsteret her.