Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Black-pionerer, gammel dansk og peruviansk blasfemi: Nye navne til Metal Magic 2018

Populær
Updated
Black-pionerer, gammel dansk og peruviansk blasfemi: Nye navne til Metal Magic 2018
Black-pionerer, gammel dansk og peruviansk blasfemi: Nye navne til Metal Magic 2018
Black-pionerer, gammel dansk og peruviansk blasfemi: Nye navne til Metal Magic 2018
Black-pionerer, gammel dansk og peruviansk blasfemi: Nye navne til Metal Magic 2018

Metal Magic offentliggør i dag de eksperimenterende tjekkiske black metal-pionerer Master's Hammer. De er det senest offentliggjorte band sammen med to danske og de smagfuldt navngivne peruvianere Anal Vomit.

Titel
+ Alien Force + Anal Vomit + War of Destruction
Koncertarrangør
Forfatter

Selveste Fenriz (Darkthrone) har flere gange sagt, blandt andet i Dayal Pattersons bog om black metal, 'Evolution of the Cult', at Master's Hammers debut, 'Ritual', er det første norske black metal-album. Det er ment som en vittighed, men kun delvist, for det meste af stilen ligger klar på albummet fra 1991, der fulgte efter en række meget indflydelsesrige demoer. Master's Hammers indflydelse på black metal kan dårligt overvurderes: Det var tjekkerne, der sammen med en række andre bands, fx ungarske Tormentor, som også er gendannet, Celtic Frost og tidlig Sodom, var med til at tænde den sorte ild i de norske ungknøsehjerter.

På mange måder er der en ironi i det: Den black metal, nordmændene tog så alvorligt, var ifølge Master's Hammers hovedkraft Franta Štorm ikke ment helt så alvorligt som meget anden black metal og var i hvert fald delvist tænkt som en parodi på black metal, samtidig med at bandet ønskede at være så radikale som muligt med inspiration i den uhellige treenighed Venom, Mercyful Fate og, især, Bathory.

Den vellykkede parodi og pastiche rummer megen sandhed, hvis den er ramt præcist nok. Det gjorde Master's Hammer, der gennem et ikke helt seriøst forhold til genren endte med at skabe hovedværker inden for genren og bruge deres musikalske begrænsninger med stor kreativitet; måske fordi de ikke helt vidste, hvad de lavede.

De to første album, førnævnte 'Ritual' og 'Jilemnický okultista', er i dag klassikere i genren og har en unik og excentrisk atmosfære med bizarre harmonier og stemningsfulde pauker. Det blev også til en optræden med nøgne damer på tjekkisk tv i denne legendariske video:Siden imploderede bandet med den dybt bizarre 'Šlágry', der var ment som en egentlig vittighed. I 2009 kom den uundgåelige gendannelse, og sidste år begyndte Master's Hammer at spille live med stor ros til følge. Der blev også bygget bro mellem generationerne: Nergal (Behemoth), der er kæmpefan af Master's Hammer, var såmænd med på scenen til comebackkoncerten. Det har potentiale til at blive en stor oplevele for kultconnaisseurs i Fredericia til sommer.To gange gammel dansk
Der er tradition for gendannelser af ældre danske metalbands på Metal Magic. Koncerterne har sandt at sige været af svingende kvalitet (bestemt også til den gode side), men historiebevidstheden og kærligheden til det obskure er en vigtig del af Metal Magic. I år er det Alien Force, der tidligere har spillet på festivalen, men stoppede efter et dødsfald. De udgav to album i 80'erne, hvor især 'Hell and High Water' i hvert fald i dansk sammenhæng er en semiklassiker. Vi forudså det såmænd i en Top 5 forrige år.En anden tradition på festivalen er et eller flere punkbands. I år er det War of Destruction, der var et af de første danske hardcore-bands, hvis ikke dét første. Bandet blev kult længe efter opløsningen og opnåede den for århusianske punkbands dengang så sjældne ære at blive anerkendt i de københavnske punkkredse.Peruviansk vanvid
Anal Vomit er nok især kendt for deres smagfulde navn. Man kan kunne tro, der gemte sig pornogrind eller lignende bag sådan et bandnavn, men peruvianerne er snarere af den temmelig kaotiske sydamerikanske skole, hvor Sárcofago, Vulcano og tidlig Sepultura er blandt husguderne. Gennemført smadret og rodet og langt fra mainstream. I Danmark er bandet måske også, i hvert fald blandt nogle af læserne, kendt for nogle ret klassiske interview i zinet Deadbangers for nogle år siden. Og lad os slutte med et citat derfra (citeret efter hukommelsen): "Next year we are tour of Europe. Will be devastator. UFF!" Det bliver helt sikkert devastator.