Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF 24: Guide til fredagen

Updated
-R7A5303-copy-4-1561672986

Fredagen byder på årets rocknavn på Roskilde, nemlig Foo Fighters, men generelt er programmet travlt, hvis du godt kan lidt hård musik med kant. Læs vores guide og udfordr dig selv.

WATER FROM YOUR EYES – Gloria, kl. 16:30

Fordi: Du godt kan lide at blive overrasket. Du synes det er fedt at stå til en koncert, uden rigtig at vide, hvad er sker når næste nummer går igang. Water From Your Eyes er en amerikansk duo, der er garant for musikalske overraskelser. Det hele har det med at støje, for derefter at byde op til kinddans og poppede rytmer. Forvent forvrænget guitar, side om side med slowdance rytmer, twang og en humoristisk tilgang til alle livets små-depressive hverdagssituationer.

For fans af: Wednesday, Mandy, Indiana og distorted guitar man kan danse til.




KIM GORDON – Avalon, kl. 17:15

Fordi: Kim Gordon er levende rockhistorie. Kendt som bassist i Sonic Youth, der op gennem 80’erne og 90’erne udgav en række albums, som vi her i branchen kalder vigtige, og som inspirerede en hel generation af musikere. Gruppen gik i opløsning i 2011, og der skulle gå otte år, før Gordon var klar med sin solodebut, ‘No Home Record’. Det var et overraskende elektronisk og eksperimenterende værk, som satte en tyk streg under, at Kim Gordon stadig har noget at sige. I år fulgte så det lige så stærke album, ‘The Collective’, og på Roskilde får bassisten dansk debut som solist.

For fans af: Sonic Youth, Laurie Anderson, Patti Smith, etc.




ALVVAYS – Arena, kl. 19:00

Fordi: Du egentlig godt kan lide drømmende pop. Altså ikke den der fesne type. Den der tager hånd om livet, og lader os svæve væk på en sky af smukke melodier, komponeret på en bund af støjende guitarer. Alvvays giver dig lyden af 80’ernes melankoli, svøbt i Molly Rankins smukke, fløjelsbløde vokal. Her er masser af kontrast, om det så er i tekst eller det musikalske univers, hvorved en varieret og indlevelses rig koncert må forventes. Det canadiske band har et imponerende bagkatalog. Til trods for at det kun er blevet til tre plader, er de alle spækket med stærke kompositioner - her er mulighed for at få en mindeværdig musikalsk. En af de man oplever så få af i løbet af et koncertår.

For fans af: Japanese Breakfast, Beach Fossils, Slow Pulp




OTOBOKE BEAVER – Eos, kl. 19:30

Fordi: Du tænker, at Situationsfornærmelse møder Petrol Girls vil være fedt. Forestil dig, at de laver en plade på 20 minutter med ikke mindre end 18 numre på. Forestil dig at de spiller deres 18 numre plus det løse, til et bagtæppe af, hvad der bedst kan beskrives som My Little Pony-grafik og vingummibamser. Tænk dig nu dette scenarie fremført på japansk. Så har du den korte version af Otoboke Beaver. Otoboke Beaver kan løst oversættes til noget i retning af “en bæver, der lader som om den er ligeglad” med alle de konnotationer, “beaver” nu måtte have i sproget. Det er stensikkert med vilje, og hvis du også elsker dobbeltbetydninger, så skal du komme forbi deres dybt skizofrene show, mens du går bananas i pitten.

For fans af: Melt-Banana, Amyl and the Sniffers, OFF!, etc.

Læs mere om Otoboke Beaver her.




FOO FIGHTERS – Orange, kl. 21:00

Fordi: Du vil underholdes af Dave Grohl. Rockens sympatiske og mest likable old dude. De ældre læsere vil måske huske Foo Fighters’ ret underholdende Orange-koncert tilbage i 2005, hvor Grohl kravlede rundt i lydtårnet ude på midten af pladsen, og stadig kun var i slut-30’erne. Det er to årtier siden, og Foo Fighters er siden blevet et sandt stadionrock-band (og et af de få tilbageværende rockbands, der stadig kan fylde arenaer og stadioner), og er i dag mere Bruce Springsteen og Queen end en mere melodisk udgave af Nirvana. Det beviste de, da de seneste gæstede Roskilde i 2017. Siden har vi, på trist vis, mistet Taylor Hawkins, men hans erstatning er den ekstremt erfarne Josh Freese, som kan og har spillet cirka al mainstreammusik på trommer. Forvent 2-3 timers show, en masse gøgl og spas + måske en gæsteoptræden eller to.

For fans af: Queen, Tom Petty, etc.

Læs mere om Foo Fighters her.




SCARLXRD – Avalon, kl. 23:15

Fordi: Du gerne vil have det vanvittigt fedt. Marius Lucas Antonio Listhop, bedre kendt som Scarlxrd er leveringsdygtig. Her får du phonk, trap, rap, hip-hop, metal og industrial i et kæmpe, succesfuldt mix. Der bliver råbt og rappet i et tempo, der indikere fuld fest, en proppet pit og mulighed for både at moshe og hoppe direkte ind i lørdagens tidlige timer. Scarlxrd er en af de mange nye, spændende kunstnere der ikke lader sig begrænse af genre-konventioner, men i stedet søger energien, kaoset og livet. Det her er en koncert for os der gerne vil leve.

For fans af: Ghostemane, Kordhell, Grave




JULIE CHRISTMAS – Gaia, kl. 23:45

Fordi: Julie Christmas har optrådt i utallige konstellationer, blandt andet flere gange med Cult of Luna. Hun har flere gange gæstet Roadburn Festival, og nu får det brede danske festivalpublikum altså også chancen for at nyde Christmas’ fantastiske vokalarbejde og særegne kompositioner, når hun til sommer optræder under eget navn.

For fans af: Cult of Luna, Made Out of Babies, Thou, etc.

Læs mere om Julie Christmas her.




AVALANCHE KAITO – Eos, kl. 01:00

Fordi: Du elsker griot, eller ikke ved, hvad det er, men vil gerne vide det. For Avalanche Kaitos er det traditionel vestafrikansk musik med kant. Det er eksperimenterende rockmusik blandet med Burkina Fasos musikalske traditioner; musik af en slags, som du næppe får mulighed for at opleve andre steder end på Roskilde. Frontmand Kaito Winse bakkes op af to belgiske musikere og giver tilmed Ian Anderson kamp til stregen på fløjte. Udfordr dig selv!

For fans af: Ian Anderson, The Ex.




KVELERTAK – Avalon, kl. 01:15

Norske Kvelertak var engang kendt for deres punkede black metal, men er i de senere år gået mere i retning af mere lyttervenlig rockmusik. Fans af Mastodon og Baroness bør helt klart tage et smut forbi, når Kvelertak tager livtag med Roskilde Festivals unge publikum. Om der kommer numre fra deres tidlige albums, er tvivlsomt, men man har jo lov at håbe. Til gengæld skal der nok blive en fest på scenen, uanset hvad de spiller.

Læs mere om Kvelertak her.




BLANCO TETA – Gaia, kl. 02:15

Fordi: Du fandeme ikke vil stryges med hårene. Blanco Teta er et transfeministisk og støjende punket band, der ikke lefler for nogen. Musikken ligger i grænselandet mellem art-punk og noise, og en stor del af oplevelsen vil utvivlsomt være at stå over for det kradsbørstige band, når de kører dig over med atonal støj og skrigende vokal.

For fans af: Lydia Lunch, The Slits, etc.