Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hornene i vejret

Updated
Hornene i vejret
Hornene i vejret
Hornene i vejret
Hornene i vejret
Hornene i vejret
Hornene i vejret

To gange tidligere i indeværende årti er det blevet forsøgt at etablere en metalfestival på Bornholm. Tredje gang har bagmændene gjort deres forarbejde inden Raise Your Horns i starten af september.

Kunstner
Titel
+ Akoma + Bleeding Utopia + Confess + Crocell + Defecto + Iron Fire + Junkyard Drive + Magenta Harvest + Rising + Sigh + Solbrud + Sunless Dawn + Warfect + Ættir
Spillested
Fotograf
Jon Albjerg Ravnholt + Jacob Dinesen + PR

Bornholm ligger tilpas langt væk fra alting til, at der skal en indsats til for, at de udenøs skal bevæge sig derover. Men samtidig har øen trods alt en størrelse, der gør, at der er basis for et lokalt publikum til koncerter, også til metal. Så når metalfestivaler skyder op i alle større danske byer, må de naturligvis også gøre det på Bornholm. Først prøvede Rock Island at få folk til at troppe op til en blanding af øvelokale- og jambands ude på Galløkken Strand i 2012 og 2013, inden et massivt underskud andet år satte en stopper for det projekt. I 2015 rykkede Bornhell ind midt på øen i et gammelt forsamlingshus, men trods en opgradering af ambitionsniveauet hos de optrædende bands lykkedes det ikke rigtig at trække folk ud i skoven.

Blandt de velmenende råd, denne skribent efter arrangementet gav arrangøren dengang, hvis han ville fortsætte, var at fremelske et lokalt miljø ved at lave løbende arrangementer, der skulle lære bornholmerne, at metal ikke bare er noget, man dyrker derhjemme i stuen, men også noget, man går til. Den greb en anden lokal metaller, Thomas Brodersen Stibolt, som nogle vil kende som skribent for Metal-A-Day, og begyndte at arrangere metalkoncerter med lokale og tilrejsende bands i Musikhuzet i Rønnes café, Raschs Pakhus.

– Jeg har vel lavet fire koncerter om året siden oktober 2015. Jeg henvendte mig sådan set bare og spurgte, om ikke jeg skulle begynde at booke metal for dem, for det kunne de jo ikke selv rigtig finde ud af, griner han. 

– Efter nogen tid, hvor jeg ikke havde hørt fra dem, kontaktede chefbookeren mig så og sagde værsågod, du kan få den her dato. Så var jeg i gang, fortæller han.

Få svenskerne med
Målet har hele tiden været, at det skulle munde ud i en ny festival. I første omgang samarbejdede han med arrangøren bag Bornhell, Andreas Bille Brahe, men da han fik travlt med andre gøremål, blev den første festival, som skulle have været i efteråret 2016, udskudt, og Thomas Brodersen Stibolt tog selv over. Hans baggrund er i den sjællandske dødsmetal- og black metal-scene fra 90’erne, og de kontakter har han kunnet trække på, når han har trukket navne som Artillery, Deadflesh og Iron Fire til øen for at spille klubkoncerter.

Sigtet med Raise Your Horns er dog større end de enkeltstående koncerter, forklarer han:

– Det har hele tiden været meningen, at det skulle være to dage, så man kunne lokke folk til ovrefra, både svenskere, jyder og københavnere. Det har været en del af strategien at få svenske bands med, så de eventuelt kunne hive nogle venner med. For dem koster det jo ikke særlig meget at hoppe på færgen i Ystad, og så ligger spillestedet fem minutters gang fra færgelejet.

Et af de scoops, han er mest stolt af at have gjort i nabolandet, er Avslut, som debuterede med pladen ‘Deceptis’ på Osmose Productions sidste år.

– Det er helt vildt! De er det nye Dark Funeral, og det er første gang, de spiller i Danmark. Det er jeg rigtig stolt af, at jeg fik mulighed for at præsentere. Men jeg er faktisk lige så stolt af at kunne præsentere Confess, selvom det ikke lige er min stil, siger han om det svenske sleazerockband, der også har sin danske livedebut på Raise Your Horns.

Det er helt bevidst, at festivalen er gået efter at præsentere en række udenlandske bands for første gang på dansk grund – både finske Magenta Harvest og svenske Bleeding Utopia debuterer i Danmark på Raise Your Horns – men som Thomas Brodersen Stibolt også lader skinne igennem, er det ikke kun ham selv, der har haft noget at skulle have sagt i forbindelse med programmet.

– Min idé i starten var at lave en festival kun med hård metal. Ren død og black. Men jeg er gået på kompromis, så der også er kommet føntørrer-rock med, griner han.

Hard rocken med masser af hårlak og eyeliner har Pontus Liljekvist fra det lokale band Sigh stået for, mens hans bassist, Jan Viberg Jensen, som også spiller i Caught Red Handed, har tegnet sig for den mere klassiske heavy metal.

– Vi tre har meget forskellig musiksmag, men det betyder, at vi kan få fat i et andet publikum. Det bliver bredere på den måde. Selvom jeg godt kunne have tænkt mig at lave en festival med ren død og black, lidt som Mörkaste Småland, indrømmer han.

Den lokale base
Det er så trods alt meget heldigt, at Raise Your Horns ikke har satset udelukkende på at trække det publikum, viste det sig, da Thomas Brodersen Stibolt kontaktede Killtown Bookings for at få Slægt til sin festival – præcis samme weekend havde de nemlig udset sig til at genoplive deres egen Kill-Town Death Fest i København, og da begge bookere allerede havde skrevet kontrakt med flere udenlandske navne, var der ikke rigtig mulighed for at rykke nogen af dem.

Mens den københavnske festival har præcis det fokus på død, der var Thomas Brodersen Stibolts oprindelige vision, er Raise Your Horns altså en bredere funderet festival, hvor fokus ligger på det lokale, det bornholmske. Det er bornholmske øl og bornholmske madvogne, der sørger for forplejningen under festivalen, gæster ovrefra har mulighed for at indlogere sig ude på vandrerhjemmet – der i øvrigt bestyres af samme Andreas Bille Brahe, der stod bag Bornhell – hvor de optrædende bands også bor. Noget af det første, Thomas Brodersen Stibolt gjorde, da festivalen begyndte at tage form, var at invitere de metalbands, der har bornholmske rødder. Hard rockerne i Sea var et af de første navne, der blev offentliggjort, men det blev der ikke noget af alligevel.

– De blev opløst samme dag, som jeg skulle offentliggøre spilleplanen. Jeg havde timet facebookopslaget og det hele. Så måtte vi jo finde en erstatning, og det blev Akoma, som også spillede til Rock Island i sin tid. Men det kom der selvfølgelig også en diskussion ud af, for jeg syntes naturligvis, at vi skulle benytte chancen til at få noget mere black på, mens Jan ville have noget død, og Pontus ville have, at vi erstattede et hard rock-band med noget andet hard rock. Men det blev så symfonisk metal i stedet.

De tos eget band, Sigh, spiller på Raise Your Horns som det eneste band, der er bosiddende på Bornholm. Det var egentlig ikke meningen, når de også er arrangører, men øens eneste andet tilbageværende koncertaktive metalband Blodarv var forhindrede i weekenden, hvor festivalen finder sted.  Til at repræsentere det rød-grønne flag kommer til gengæld Rising og Sunless Dawn, der begge har eksil-bornholmske medlemmer, som vi tidligere har skrevet om her på siden. Og mens Raise Your Horns præsenterer en række skandinaviske bands for første gang på dansk jord, kan festivalen også præsentere en decideret debutkoncert med det hemmelighedsfulde Ættir.

– Det er en verdenspremiere! Det er så nyt, at de ikke engang havde et logo, da jeg bookede dem, og det eneste, vi kunne få at høre, var tre numre uden vokal optaget i øvelokalet. Men når man ved, hvem der er med, er vi helt sikre på, at det nok skal gå. Det er veletablerede musikere på den danske metalscene, lover Thomas Brodersen Stibolt.

Praktisk løsning
Raise Your Horns finder sted i Musikhuzet midt i Rønne i weekenden 7.-8. september. Det var det overkommelige valg for arrangørerne, selvom man sagtens kunne forestille sig mere specielle omgivelser som på Bornhell, der blev afholdt i et gammelt forsamlingshus midt inde i Almindingen.

– Jeg kunne eddermame godt tænke mig at have holdt det på Hammershus! Men så skulle det være inde i borggården, og det må man jo ikke rigtig. Det er også klart lettest for logistikken at lægge det i Rønne, så vi ikke skal transportere bands ud på øen, og publikum kun har fem minutter fra færgen. Så skulle vi heller ikke ud at leje scene og anlæg og alt muligt.

Lige nu går arrangørerne og får de sidste ting til at falde på plads. Billetsalget ser indtil videre fornuftigt ud med de fleste billetter solgt på Sjælland og i Sverige, og Thomas Brodersen Stibolt ved også godt, at bornholmerne nok skal komme.

– Der er en lønudbetaling mere inden festivalen, så skal de sidste billetter nok ryge. Og så ved jeg bare af erfaring fra de arrangementer, jeg har lavet i Raschs Pakhuz, at bornholmerne ikke nødvendigvis køber i forsalg. Da jeg arrangerede Sunless Dawn, var der solgt tre billetter i forsalg om tirsdagen. Jeg sad til et møde nede i Musikhuzet, hvor de spurgte mig, hvor mange, jeg regnede med, der ville komme, når der var solgt så lidt, og der sagde jeg, at de nok skulle komme. Og det endte jo med, at der kom 60-70 stykker på aftenen.

Selvom der er pres på lige nu, regner arrangørerne med, at der nok skal komme de halvandet hundrede mennesker, der skal til for at få festivalen til at løbe rundt. Planen er at gøre det til en tilbagevendende begivenhed. Fundamentet er der i hvert fald nu.

De optrædende på Raise Your Hell er Akoma, Avslut, Bleeding Utopia, Confess, Crocell, Defecto, Iron Fire, Junkyard Drive, Magenta Harvest, Rising, Sigh, Solbrud, Sunless Dawn, Warfect og Ættir. Derudover er der kunstudstilling og distroer på festivalen i Musikhuzet 7.-8. september. 

Menu