Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Det' dansk, det' dejligt

Populær
Updated
_B2A7643

Vores husårhusianer bruger sin runde i top 5-møllen på at give fem skarptslebne bud på, hvilke fem udgivelser der kan gøre 2020 til et lige så stærkt år for dansk metal som forgængeren.

Kunstner
Titel
+ Katla + Hiraki + Livløs + Smertegrænsens Toldere
Fotograf
Peter Troest (arkiv)
Forfatter

Da der skulle gøres regnskab for 2019, delte Devilution-redaktionen sig hurtigt i to fløje: Én, der havde glemt at høre efter og havde svært ved at nævne fem gode danske udgivelser, der kunne udfylde årets top 5, og én, for hvem 2019 var et jubelår, der både på plade og i særdeleshed på livescenerne tegnede et billede af en dansk metalscene, der var mere i live end længe set.

Denne skribent tilsluttede sig sidstnævnte fløj og glædede sig over, at 2019 bød på flere fremragende plader, der stadig får rigelig kærlighed at føle herinde i det nye årti. Spørgsmålet er, hvor glæden, det nye og sublime, det mere end solide og de metalliske højdepunkter skal komme fra i 2020? 2019 bød på læssevis af udgivelser fra mange af de traditionelt store navne som Baest, Halshug, Illdisposed, Aphyxion, Konkhra og Siamese, så det er ikke usandsynligt, at det bliver bands fra niveauet lige under, der skal føre dansk metals lysende fakkel frem i 2020.

Og buddene på årets bannerførere er mange. Horned Almighty og Konvent har allerede leveret solide udgivelser, og lige rundt om hjørnet venter debutplader fra allstar-jydedødsorkestret World War 5, knap-så-kendte-medlemmer-jydedødsorkestret Wayward Dawn samt københavnske Natjager, hvis to ep'er indtil videre har sat forventningerne til langspilleren skyhøjt.

Læg dertil Cabals hypede, svære toer og fuldlængder fra Tvivler og Demersal, som sikkert kommer til at gøre redaktionens to hardcore-brilleaber helt forårsforelskede. Og så har vi endda kun lige kigget et par måneder ind i 2020.

Desuden vil det nok overraske de fleste, hvis ikke der dukkede 3-4 københavnske bands med navne som Kasteskyts, Hjemve og Sat'menej op og udgav angiveligt stilskabende plader, som ditto københavnske skribenter kan hylde for deres autentiske kloakblack-lyd.

Med ovenstående in mente har denne skribent kastet sig ud i at lave en top 5 over mulige danske udgivelser, der for ham kunne gøre 2020 til endnu et jubelår for den danske metal.

1. Den færdige
Groovedøds-entusiasterne Livløs har, trods sangerskift og rimelig liveaktivitet, brugt 2019 på at færdiggøre bandets anden fuldlængde, der skal tage tråden op fra 'Into Beyond' fra 2018. Pladen er færdiggjort og klar til udgivelse, har bandet selv meldt, men har samtidig ikke villet offentliggøre nogen nærmere udgivelsesdato end ”fremtiden”. Derfor er det som sådan et åbent spørgsmål, om pladen overhovedet kommer i 2020. Selv om singlen 'Rot & Ruin' sidste år ikke ligefrem fik mundvandet til at løbe, melder pålidelige kilder om, at den kommende fuldlængde er bandets stærkeste materiale hidtil. Det lover særdeles godt, så fingrene er krydsede for en 2020-udgivelse.

2. Den korte lange
Smertegrænsens Toldere er måske landets mest kompromisløse band. Hardcore-punkerne er bedøvende ligeglade med alt og alle, og deres 20 minutters koncerteksplosioner er den slags, man sjældent glemmer lige med det samme. Bandet har allerede meldt, at 12”-debuten 'Blod, Sved & Sæd' rammer dig i ansigtet i februar. At kalde den 10 numre lange udgivelse, hvorfra det offentliggjorte titelnummer varer 32 sekunder, for en fuldlængde er nok at tage munden for fuld. Vi forventer 6-7 minutters koncentreret dolkeri fra box cutter-entusiasterne. Så kan man også nå at høre pladen 4-5 gange på vej til arbejde.

Som bonusinfo har bandets guitarist, tusindkunstneren Jacob Bredahl, angiveligt fundet vej tilbage til mikrofonen, denne gang i post-hardcore-forsamlingen Riverhead, der også driller med, at der kunne være nyt materiale på vej. Det vil i så tilfælde være første gang i otte år, den lange ex-Hatesphere-frontmand udgiver noget med sig selv som forsanger, hvilket i sagens natur afkræver opmærksomhed.

3. Den, der smerter sjælen
Selv om det var de færreste, der lige fangede den, er en af de mest interessante danske plader i den tunge ende de senere år Hirakis 'Modern Genes' fra 2017. Noiserock-trioen roder med både synth-flader, post-hardcore og progressivt dillerdaller for kendere på debuten, der sine steder næsten gør ondt at lytte til med sin nihilistiske, blygrå stemning af kafkask desperation, eksemplificeret ved Jon Gotlevs afmægtige, skrigende vokaler. Hiraki er lyden af dårligt humør, livslede og selvhad. Skulle man være i tvivl, er det ment positivt.

Bandet har proklameret, at der skulle være et nyt album lige på trapperne, og vil du have en ide om, hvordan det kan lyde, og hvorfor Hiraki nok ikke skal spille til din følelsesmæssigt usikre teenagers 15-årsfødselsdag, kan du nyde 'Brusque' fra debuten herunder. Sidder du tilbage med mavepine efter at have set videoen, er det helt normalt.

4. Den tunge
Har du haft knas med dit wi-fi i et års tid eller taget ophold under en sten, har du muligvis endnu ikke hørt om Katla. Satandoom-trioen tampede sig opad, fremad og videre i støt tempo siden sejren i Wacken Metal Battle i foråret og har vundet mange hjerter landet over med deres blackened stoner doom og et fortjent opbygget ry som et glimrende liveband.

Bandet har allerede meldt, at debutfuldlængden med lidt god vilje når at ramme gaden inden festivalsæsonen, flere nye numre er allerede blevet luftet i liveregi, og hvis niveauet holdes fra dem og debut-ep'en, kan Katla være et godt bud på den bedste danske plade, 2020 får at se.

5. Den håbefulde
Fem år og en slat er der gået, siden københavnske Night Fever med 'Vendetta' sidst delte ud af hardcore-lussingerne. Fem år, hvor Halshug mere end nogen andre med tre plader har holdt den københavnske punkfane højt, men hvor man stadig savner Night Fevers kompromisløse 'this is Copenhagen, man'-mentalitet.

Night Fever har offentliggjort en af deres notorisk sjældne koncerter i foråret, ligesom det er næsten et år siden, bandet bekendtgjorde, at de havde en demo færdig. Med det sagt er der ingen garanti for, at 2020 bliver året, hvor Night Fever returnerer med cirkelspark og møllevinger. Men er man til hardcore-prygl på internationalt niveau, må man gerne begynde at krydse fingrene allerede nu. Det gør denne skribent i hvert fald.

Hvem har vi glemt? Hvem kommer til at redde røven på dansk metal i 2020? Lad os høre dit bud.