Top 5: De største scoops på sommerens festivaler
PopulærFestivalsæsonen nærmer sig, og et væld af gode (og mindre gode) rock- og metalbands spiller op på sommerens store udbud af festivaler. Vi har kigget ud over koncertlandskabet og hevet fat i de mest exceptionelle bookinger.
Sommeren nærmer sig, og dermed også sommerens festivaler. Det er en sæson, vi altid ser frem til her på Devilution, og med et bredt udvalg af danske festivaler bliver der nok at se til.
Men hvor en stor del af navnene er fast inventar på festivalplakaterne, er der andre, der ikke er. Derfor hiver vi i denne uges top 5 fast i de største scoops, som de danske festivalbookere har sørget for at få til landet i år.
1. System of a Down, Copenhell
System of a Down har kun spillet i Danmark to gange. Én gang som opvarmning for Slayer i KB Hallen i 1998 og så som hovednavn i Valby Hallen tilbage i 2005, og sidstnævnte var angiveligt ikke en af de koncerter, der brændte sig fast på nethinden, og som man begejstret tænker tilbage på.
Derfor er det mere end velkomment, at System of a Down efter ti års pause vender tilbage som et af hovednavnene på årets Copenhell. Det er et af de få metalbands, der kom frem som del af numetal-bølgen i sluthalvfemserne og startnullerne, som ikke lyder voldsomt datede i dag, men rent faktisk er ældet med ynde og har bibeholdt en både musikalsk og politisk relevans. Bookingen markerer også det tydelige generationsskifte, vi er vidne til i øjeblikket: Hvor hovednavnene på sidste års Copenhell (Black Sabbath, Alice Cooper og Scorpions) rakte tilbage til 60'erne og 70’erne, er det i højere grad 90'erne og 00'erne, der er oprindelsesperioden, når grupper som Prophets of Rage, Five Finger Death Punch og Rob Zombie (foruden Slayer, selvfølgelig) betræder Helviti-scenen.
System of a Down er et af de få nyere metalbands, der rent faktisk kan samle 20.000+ glade metalfans, og derfor er det et kæmpe scoop at hive dem frem som hovednavn. Man mistænker ligefrem Roskilde Festival for at kigge misundeligt med på sidelinjen her.
Læs i øvrigt vores Metaldiktator om System of a Downs nyklassiker 'Toxicity' HER.
2. Psychotic Waltz, Copenhell
Udover System of a Down er Copenhell-programmet dog mere jævnt, men der er stadig bands, der stikker voldsomt meget ud. Et af dem er de californiske prog metallere i Psychotic Waltz, der blev opløst tilbage i 1997 efter udgivelsen af det seneste studiealbum, ’Bleeding’ fra 1996. Bandet blev gendannet i 2010, men vi skal tilbage til henholdsvis Loppen i 1996 og Aalborg i 1997 for at finde deres seneste danske koncerter. Det nærmeste, de har været siden, var Hamburg i 2011, som vi har en anmeldelse fra her. Dermed har Copenhells arrangører altså gjort et betragteligt scoop i at få en af metallens anomalier til at spille deres første danske koncert i 20 år på sommerens festival. Vi ser frem til at skråle med på sange som ’...And the Devil Cried’, ’I Remember’ og ’Spiral Tower’ fra klassikerpladen ’A Social Grace’.
3. Absu, Metal Magic
De texanske blackthrash-metallere i Absu har kun spillet to gange i Danmark. Én gang på hedengangne The Rock tilbage i 2009 og så på Loppen i 2013. De albumdebuterede helt tilbage i 1993 og har sammenlagt udgivet seks plader, senest den glimrende ’Abzu’ i 2011. En længe ventet opfølger med den lignende titel ’Apsu’ skulle angiveligt have været udgivet sidste år, men lader indtil videre vente på sig. Trommeslager og vokalist Proscriptor McGovern blev i vores anmeldelse fra koncerten på Loppen beskrevet som værende en af verdens bedste metaltrommeslagere, så der er en vis sandsynlighed for at blive blæst bagover af texanernes mytologiske og okkulte blackthrash på Metal Magic.
4. Batushka, Copenhell
En af Copenhell-programmets større overraskelser er de hypede polske black metallere i Batushka, der udgav debutalbummet ’Litourgiya’ i slutningen af 2015 og efterfølgende blev lidt af en sensation i undergrunden. Med temaer trukket fra religiøs ortodoksi, der formidles via brutal og pompøs black metal med munkesang og orkestrale strøg i sangskrivningen, stikker Batushka ud i forhold til den øvrige black metal-scene. I live-sammenhæng består bandet af hele otte medlemmer, der optræder anonymiserede og iført kutter med ceremonielle træk i form af alter og stearinlys. Batushka kan meget vel blive en af Copenhells store oplevelser.
5. Primus, Northside
Den aarhusianske festival Northside har med årene bevæget sig tættere på den hårde musiks område. Sidste år havde de i hvert fald både Deftones, Refused, Puscifer og rocklegenden Iggy Pop på programmet, og selvom udvalget ikke er helt så hårdtslående i år, så har de fået de spøjse svampefunkrockere i Primus på programmet. De spillede ganske vist på Copenhell i 2015, men bortset fra en koncert i Store Vega i 2011 skal man helt tilbage til 1997 før sidste show i Danmark. Det er band, der med deres progressive musikalske legesyge, virtuose ekvilibrisme og noget utraditionelle forhold til rockhistorien stikker ud på ethvert festivalprogram – og selvom Primus måske ville have klædt Roskilde-plakaten bedre, så er det godt set af Northsides bookere, at der her er et band, der giver en alternativ lektion i, hvordan rock også kan udøves.
Den opmærksomme læser vil muligvis have bemærket, at ingen af indslagene på denne liste spiller på Roskilde Festival. Det betyder dog ikke, at Roskilde ikke har fingeren på pulsen, for det har de: Neurosis, High On Fire, Oathbreaker, Atomikylä og især Oranssi Pazuzu er alle gode, vigtige og relevante metalnavne, men de har alle (med undtagelse af Neurosis) spillet i landet inden for det seneste år. Det betyder dog ikke, at vi ikke også glæder os til Roskilde – for det gør vi!