Top 5 – Wacken 2022
Devilution tager til Wacken Open Air for 17. gang og giver her fem gode grunde til, hvorfor man fortsat bør valfarte syd for grænsen.
Tilbage i 2004 da vi startede med at dække Wacken Open Air var det ikke en festival, der var værter for et sted mellem 75.000 og 85.000 tilskuere. Der var nok kun halvdelen. Dengang havde Danmark heller ikke Copenhell, hvorfor det sammenlagt med afstanden fra den dansk-tyske grænse, var et oplagt sted at søge hen om sommeren for en dedikeret metalfestival. Siden er der sket meget. Wacken Open Air er som sagt vokset til en festival på størrelse med Roskilde Festival, ligesom Copenhell har konsolideret sig som de danske heavy-fans’ foretrukne sommerresidens. Så interessen for Wacken Open Air er dalet for danskernes vedkommende.
Alligevel fortsætter vi traditionen med at besøge festivalen, der ligger 110 km syd for den danske grænse til Tyskland. Her giver vi fem bud på, hvorfor det også i 2022 giver mening at hive teltpælene op og sigte mod græsmarkerne i det nordtyske.
1. Cattle Decapitation
Det er vist ingen hemmelighed, at der på redaktionen er et par stykker, der godt kan lide Cattle Decapitation. Vi har givet deres tre seneste plader topkarakterer, ligesom vi har strøet os med topkarakterer til deres koncerter på Roskilde, Aalborg Metal Festival og (nu hedengangne) Royal Metal Fest gennem årene. Nu kunne førnævnte Roskilde eller Copenhell så ikke booke dem i år, hvorfor vi må valfarte til Wacken Open Air for at se dem denne sommer. Det gør vi gerne!
2. Mercyful Fate
King Diamond og Hank Shermann var nok at finde på Refshaløen for en måneds tid siden, trods alt. Denne genforening lyder rimelig seriøs, for de har luftet et nyt nummer og ifølge Shermann er en god håndfuld sange klar til en fremtidig plade. Vi tager gladelig endnu en svingom med Kim og Rene, Melissa og alle de andre. De spiller torsdag aften kl. 20.30, lige før Judas Priest går på. Hvem bedre til at lokke præsten ud af mørket?
3. Slipknot
Ligesom så mange andre bands har Slipknot været lukket inde i næsten to år. Senest vi så dem i Danmark var kort før pandemien brød ud i 2020. Her spillede de i Royal Arena og året forinden var de et af hovednavnene på Copenhell. Denne sommer turnerer de hele Europa, men forbigår desværre de hjemlige breddegrader. Heldigvis har de sagt ja til, for første gang, at spille på Wacken Open Air, så det tager vi ned for at se. Der kan vi vurdere dagsformen og give en indikation om det kan betale sig at køre over Øresundsbroen og se dem i Malmö Arena mandag d. 15. august.
4. Hypocrisy
Typisk taler vi om Entombed, At the Gates, Grave, Dismember og Unleashed når svensk dødsmetal nævnes. Men vi må ikke glemme Hypocrisy og Peter Tägtgren. Da Tägtgren havde tilbragt de sidste tre år af firserne i Florida var han ikke et sekund i tvivl om, hvad han skulle da han vendte tilbage til Sverige i 1990. Han skulle lave et dødsmetalband. Hypocrisy blev skabt og resten er historie. Et af de allerstørste navne indenfor genren, der sammen med førnævnte bands var med til at sætte Göteborg, Sverige og skandinavisk dødsmetal generelt på verdenskortet. Sidst vi så Hypocrisy i Danmark var da de med genrefællerne fra Sverige, Amon Amarth og Arch Enemy, var forbi Aarhus. Det var desværre ikke nogen musikalsk åbenbaring, men historisk har Hypocrisy haft et godt forhold til Wacken Open Air, hvor de bl.a. udgav live-skiven ’Hypocrisy Destroys Wacken’ i 1999 efter deres første show på festivalen i 1998. Vi oplevede lige akkurat Hypocrisy samme sted i 2004 da vi første gang var på Wacken. Siden er der gået 18 år, hvor Tägtgren og co. ikke har været forbi. Spørgsmålet er om de kan lægge festivalen for deres fødder igen?
5. Lamentari
Eneste danske band på plakaten i år. Som årets repræsentant for Wacken Metal Battle Danmark er det nye band, Lamentari, der spiller en blanding af symfonisk black metal og dødsmetal. Lamentari er den latinske betegnelse for at udtrykke sorg, hvilket naturligt nok passer godt med deres melankolske udtryk i metalgenren. De spiller på W:E:T Stage torsdag eftermiddag kl. 13.30 og skriver sig i rækken af bands fra Danmark, der har repræsenteret konkurrencen, hvor der har været navne som Huldre, Aphyxion, Electric Hellride, Xenoblight m.fl. Det bliver spændende at se om det tyske publikum er i humør til sorgfuld black metal. Vi krydser fingre og hepper.
Den kritiske læser vil mene, at det næppe er nødvendigt at køre 120 km. for at se bands, der enten allerede har spillet i Danmark, eller måtte forventes på de hjemlige breddegrader indenfor en overskuelig tidshorisont. Alligevel lokkes vi på pilgrimsfærd hver sommer. For Wacken Open Air kan mere og andet end den musik, der naturligvis stadig er hovedårsagen til, at vi tager turen.
Hvor de store festivaler i Danmark såsom Copenhell og Roskilde Festival ikke rigtigt tillader, at man parkerer bilen lige ved siden af sit telt, så er det en tradition, men holder i hævd i det nordtyske. Det giver publikum mulighed for at medbringe tonsvis af grej, der manifesterer sig i meget forskelligartede camps og områder. Tyskerne forstår at, bogstavelig talt, bygge en lejr til noget mere og andet end den sædvanlige, billige pavillon fra Harald Nyborg til 99 kroner og en Bluetooth-højtaler. Her går man markant mere op i alle facetter af campinglivet ude i teltene.
At gå en tur gennem campingområdet er derfor hvert år en kulturoplevelse af de større, hvor man kan se alle mulige nationaliteter vejre deres flag og bygge deres helt egen version af den perfekte camp. Og selvom ingen af os bliver yngre, bliver mere og mere magelige i vores måde at indkvartere os på til festivaler, så er der noget nostalgisk i at ligge i et enten alt for varmt eller gennemblødt telt i nogle dage og vide, at eneste punkt på dagsordenen i dag er at høre noget heavy metal sammen med 80.000 ligesindede. Det her Wacken Open Air, og derfor tager vi stadig turen til en af de største, europæiske metalfestivaler der er.