Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Black metallens Lemmy

Updated
795298

Med 'Dread Reaver' forsøger Abbath med alle tænkelig midler at sige til omverdenen, at det her er musikken, hvis Lemmy var født i Norge.

Kunstner
Titel
Dread Reaver
Dato
25-03-2022
Trackliste
1. Acid Haze
2. Scarred Core
3. Dream Cull
4. Myrmidon
5. The Deep Unbound
6. Septentrion
7. Trapped Under Ice (Metallica cover)
8. The Book of Breath
9. Dread Reaver
Karakter
3

'Dread Reaver' er en black metal plade lavet af en kyndig musiker, der kan sin genre og ikke er bleg for at fortælle omverdenen, at han gerne vil være Lemmy Kilmister fra Motörhead. Og hvem kan fortænke ham i at have den smukke tanke? Det har andre musikere før ham forsøgt. Deriblandt Metallicas James Hetfield, der i årevis havde samme skægpragt som forbilledet, og direkte gik og sagde, hvem hans idol var.

Abbath er dog næsten et ikon i sig selv, hvorfor det synes lidt unødvendigt. Men bevares, det skal han selv bestemme. Abbaths historie som forsanger i Immortal er velkendt, og da han ikke længere kunne enes med makkeren i det legendariske band, så måtte han gå solo. Der blev lavet en plade som et projekt sammen med medlemmer fra Gorgoroth og Enslaved, og i 2016 kom debutpladen så med titlen 'Abbath', som vi kaldte catchy black med overskud.

Vi fik ham også at se på både Copenhell og Aalborg Metal Festival det år, og tre år senere var det så opfølgeren 'Outstrider', vi også lod os begejstre af. En turné i 2020, hvor vi så dem i Göteborg var hvad det blev til før pandemien lukkede ned. Den tid har Abbath så brugt i studiet, og det er der blevet 'Dread Reaver' ud af.

Lige fra første sang 'Acid Haze' og videre i 'Scarred Core' kan man høre på fraseringerne, at der bliver nikket til førnævnte og salige Lemmy. Guitarerne er også mere heavy metal end decideret black, hvor det nok lige så meget er trommerne, der holder den sorte rygrad på plads i musikken. Det står den finske trommeslager Ukri Suvilehto for, der gør det mindst lige så godt, som han gjorde på den forrige 'Outstrider'.Abbath lægger ikke selv skjul på, at produktionen gerne skulle ose af hans egne helte som KISS, Motörhead, Manowar og Bathory. Det gør den. Dag Erik Nygaard og Endre Kirkesola har sammen med Abbath selv skabt en vellydende plade, der er lige så meget NWOBHM som det er black metal.  Så vil vi faktisk helst forbi coveret af Metallicas 'Trapped Under Ice', da det ikke rigtig bidrager med noget som helst. Det lyder bare som Abbath, der spiller Metallica og det er egentlig unødvendigt. Men hvis det var fordi, der manglede en sangtitel, hvor ordet 'ice' indgår på en norsk black metal plade, så fair nok. 

For 'Dread Reaver' er bedst når Abbath bare er Abbath selv. Han har både personligheden og sangskrivningen til at løfte opgaven som black metallens Lemmy. Pladen skuffer ikke, men løfter sig heller ikke helt derop, hvor vi er klar til at give Abbath evigt kulsorte bakkenbarter. For hvor 'Dream Cull' er god, så er der også sange som 'Myrmidom', der ikke gør det nær så godt. En lidt ujævn størrelse, hvor Abbath synger om en af de sidste 300 spartanere. Abbath er måske også en af de sidste store personligheder i norsk black metal, og lad os håbe, der går mange år, før han deler skæbne med sine forbilleder.