Summer Breeze 2018 - En guide
PopulærTuren går til Dinkelsbühl om et par uger, og inden bussen kører, giver vi jer her en lille indføring i årets prangende lineup fra stort til småt.
Endnu engang drager vi af sted til Tysklands næststørste metalfestival om et par uger. En festival, som udmærker sig ved at have mange navne af både samme nationale og internationale kaliber som Wacken, men som i modsætning til denne både er betydeligt billigere og har betydeligt korterere afstande mellem teltpladsen og festivalpladsen.
For de ubevandrede kan du læse en mere generel introduktion til Summer Breeze her, hvor den primære tilføjelse i år består i den ømt betitlede Ficken Party Stage, som vil være at finde på teltpladsen og primært er forbeholdt ukendte, lokale bands og komikere i den mere underholdende ende af metalspektret. Vi dedikerer dog vores tid til festivalpladsen og vil derfor her give en guide til årets lineup, der som altid byder på masser af kræs for kendere, stort set uanset hvordan ens præferencer i metalverdenen måtte være.
De store trækplastre
Som vanligt fungerer onsdag mestendels som en opvarmningsdag, og derfor er hovedscenen, som i år blot hedder Main Stage for at undgå sidste års forvirringer med to navne, endnu ikke taget i brug til den tid. Det giver os således en fornem chance for at se både Sepultura og Paradise Lost på den mindre T-Stage, inden hele festivalpladsen åbner dagen efter.
Det skal ikke glemmes, at vi er i Tyskland, og således giver det måske mening, at Powerwolf, som ikke har samme brede anerkendelse på dansk jord, er placeret som absolut største hovednavn på årets festivalplakat om torsdagen, i øvrigt flankeret af landsmændene fra de festlige power metallere Orden Ogan tidligere samme dag. Med internationale briller er det dog først og fremmest naboerne fra Behemoth, der stjæler rampelyset på hovedscenen, og med nyt album på vej drømmer vi selvsagt om en lille forsmag på glæderne ...
Fredagen byder på mere sort af samme skuffe, hvor Satyricon forhåbentlig gentager successen fra Copenhell for et par måneder siden, mens Matt Heafy og resten af Trivium tilføjer mere melodisk tæft til dagens program. Sidst, men ikke mindst, byder lørdagen på 80ernostalgi fra W.A.S.P., alternativ hardr ock fra Papa Roach og rådden svenskerdød fra Bloodbath.
Det' en tysker!
Som fast festivalgænger på disse kanter lærer man at finde en særlig charme ved disse lokale indslag, hvor vi i år ud over førnævnte Powerwolf og Orden Ogan bl.a. har glæde af ølthrasherne fra Tankard, Warlock-legenden Doro og mere folkekære indslag som Bannkreis, J.B.O. og Feuerschwanz. De episke bandnavne lever også deres eget liv i den mørkere ende af det tyske repertoire, hvor vi bl.a. ser frem til at (gen)se Eisbrecher, Megaherz og Die Apokalyptischen Reiter.
Thrash-fræserne
Nu hvor Sepultura forlængst har forladt lyden fra de spæde 80'ere, plejes thrash-tilbøjelighederne bedst andetsteds, og her anbefaler vi, udover førnævnte Tankard, det smadrede amerikanske trekløver Municipal Waste, Warbringer og Toxic Holocaust, som alle har været med til at kickstarte den nyere bølge i 00'erne. Derudover bør også nævnes den brasilianske all girl-trio Nervosa, som forhåbentlig gentager den blændende magtdemonstration på Pumpehuset tidligere på året, mens gendannelsen af Exhorder, som var med til at starte den groovebaserede thrash, Pantera senere blev hyldet for, også bør vække glæde blandt de mere nostalgiske thrash-feinschmeckere.
Det groovy touch
For alle stonerne gemmer Summer Breeze bl.a. på de langskæggede tyskere fra Kadavar, som lægger sig i den mere retro-prægede ende, mens Orange Goblin tilføjer lidt tunge Sabbath-riffs til lineuppet. Foretrækker du dog dine grooves mere punkede og hårdtpumpede, så bør du sætte krys ved Pro-Pain og Sick of It All på programmet, mens Suicidal Tendencies forhåbentlig vil starte en fest på Main Stage med deres vanlige arsenal af crossover-klassikere, med eller uden hele publikum på scenen.
Klassisk hegn
Den gode gamle heavy har også fortrinlige kår på årets program, hvor både Ross the Boss, Phil Campbell and the Bastard Sons og Dirkschneider kommer for at levere klassikere fra deres respektive fortid i Manowar, Motörhead og Accept. W.A.S.P. leverer forhåbentlig mere af samme skuffe fra deres koncert på Refshaleøen, mens de lidt yngre Danko Jones og Backyard Babies tilføjer mere hard rock til denne del af lineuppet. Sidst, men ikke mindst, har Attic fået æren af at lukke Camel Stage lørdag nat med stearinlys, corpsepaint og teatralsk vokal i bedste King Diamond-stil.
Den rådne afdeling
Snakker vi dødsmetal, så har har Summer Breeze altid haft mange stærke kort i ærmet, således også i år. Foretrækker du svensk, så tag for dig af At The Gates, Arch Enemy og Bloodbath. Eller Omnium Gatherum, hvis finner, der lyder svenske, også går an. Skal det være teknisk, så har du både Obscura, Origin og Dying Fetus at se frem til. Kataklysm og Cannibal Corpse er ligeledes sikre træffere i den gamle ende af dødsspektret, mens The Black Dahlia Murder, Misery Index og Goatwhore også bidrager med frisk blod til dødsmetallens udvikling. Og bevares, vil du gerne se, hvor godt Baest klarer sig uden for landets grænser, så er der også mulighed for det torsdag aften.
Sort er godt
Ud over førnævnte Behemoth og Satyricon har Summer Breeze igen gjort sit for at samle det sortklædte folk. Franske Alcest tilføjer deres skud drømmende shoegazer til black metal-udtrykket, mens islandske Solstafir ligeledes krydser sortsindet med post-metalliske sfærer og den altid dragende Addi Tryggvason i front. Pillorian vil appellere til dem, der sværger til folk-blackens mere instrumentale lydbilleder, ikke mindst pga. sangskriver Tom Haughms fortid i Agalloch. Fortsætter vi i den mere genreblandende ende, så må Celeste hellere end gerne gentage succesen fra Roskilde Festivalen for en måned siden, og har du en svaghed for black'n'roll, så kan Vreid ligeledes stærkt anbefales. Skal der mere black til end det, så kan vi også se frem til Marduk, Harakiri for the Sky og Carpathian Forest, der alle er blandt de sidste navne på programmet efter midnat henholdsvis torsdag, fredag og lørdag.
Hvis metaltrætheden skulleindfinde sig ...
Det kan godt være, de begge er pakket ind i den velkendte tunge distortion og dobbeltpedal, men vi ved jo alle godt, at Alestorm og Korpiklaani dybest set bare er en undskyldning for at drikke mere og drikke hurtigere, og førstnævnte leverede jo som altid en formidabel fest sidst på Copenhell. Fortsætter vi den festlige vej, så har The Night Flight Orchestras take på AOR-inspireret hard rock med en bismag af Toto fået æren af at være et af de første bands på årets festival onsdag eftermiddag, og vi fantaserer allerede om en dejligt dansabel start på festivalen foran T-Stage i bagende solskin.
I den mere specielle ende lukker danske Heilung torsdagen ned med deres vikinge-inspirerede folk, som vi var svært glade for på Roskilde Festivalen for en måned siden, mens Carpenter Brut og Perturbator ligeledes har fået æren af at lukke Summer Breeze lørdag nat med deres dystre synthwave, der tidligere har vundet dem stor anerkendelse blandt metalklientellet på både Roadburn og Brutal Assault. Vi forventer en natteseance af den mere specielle kaliber.
Dette er blot en brøkdel af Summer Breezes som altid ganske varierede program, så vi ser frem til endnu et bredt potpourri af mere eller mindre metalliske indslag, skyllet ned med habile doser mjød og Weissbier. Og værdsætter, at årets primære lineup-clashes består i Powerwolf vs. Celeste og Trivium vs. Vreid. Det kunne være langt, langt værre.