Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Luna Riot Grrrl

Updated
IMG_0863

En opvækst i det mondæne Nordsjælland tændte modkulturens ild i Malene Pedersen. Luna Riot Ball er krystalliseringen af dette.

Dato
05-12-2022
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Malene Pedersen er sanger i doombandet Lucid Grave og har tidligere haft sit eget projekt i Lewd Flesh. Herudover er hun arrangør af den feministiske en-dagsfestival Luna Riot Ball.
Sidste år havde vi fornøjelsen af at opleve en særdeles særpræget aften i selskab med Glöm Allt, Vulvatorious og Situationsfornærmelse.
I år løber Luna Riot Ball af stablen i sin fjerde udgave den 9. December på Stengade i København, denne gang gæstet af post-punkerne i Urarta, Mouth Wounds mørke ambient og Indre Krigs hæsblæsende hardcore og det er i den forbindelse vi har talt med kvinden bag festivalen.

Død over Rungsted Gymnasium
Pedersen har spillet i forskellige bands i knap 20 år efterhånden, men har generelt oplevet at blive behandlet som om, hun ikke hørte til.
– Hele min ungdom har jeg været omgivet af mænd, der spillede i bands, og der blev talt rigtig meget musik hele tiden. Desværre ofte henover hovedet på os. Der var ikke mange andre kvinder i de kredse, og det var svært at finde folk, jeg kunne dele interesser med.

– Det var ikke rart at være i det her mandeunivers og føle, man ikke blev lyttet til. Man blev afbrudt, det musik man satte på blev hurtigt skiftet ud, og man skulle virkelige gør sig umage for at blive hørt. Og det vilde var, at de ikke engang var klar over det.

Pedersen er opvokset i det mondæne Nordsjælland, omgivet af “priviligerede, men usympatiske” mennesker, som hun beskriver det. Særligt gruppen af mennesker, der gik på Rungsted Gymnasium var svære for Pedersen at affinde sig med.
– De var umulige at undgå, selvom jeg for alt i verden skyndte mig væk, fremfor at gå der, fortæller hun.
– Rungsted Gymnasium har et utroligt stærkt hierarki, og der er en tradition for, at det er okay at nedgøre kvinder. Selv forstanderen slår det hen, med undskyldningen om, at det jo foregår i privat regi, så det er umuligt at gøre noget ved.

Malene Pedersen søgte i stedet til Nørrebro i hovedstaden, til den Økologiske Produktionsskole, hvor hun som “teenage punkergoth”, hvor det var nemmere for hende at finde ligesindede.
– Før det opdagede jeg, at man blev udstødt, hvis man tillod sig at sætte spørgsmålstegn ved, om det var okay, at man blev seksualiseret eller nedgjort. Der var ingen nåde. Hvis man ikke ville finde sig i det, var det bare ud.

Det var svære oplevelser at komme igennem, fortæller Malene Pedersen.
– Det er hårdt at have følt sig krænket, uden nogen lyttede. Man fik bare at vide “sådan her er det” og mødte ingen sympati. Det var hårdt at så op og sige, at der var noget, der gjorde ondt, og ingen tog det seriøst.

IMG 0862
De oplevelser vil Malene Pedersen gerne spare de kommende generationer for, og det er en af grundene til, at Luna Riot Ball eksisterer den dag i dag.
Da Pedersen startede Lucid Grave, gik hun meget op i, at se sine potentielle bandmedlemmer an, for at sikre det var fedt at spille sammen. Det virkede, og de var til at begynde med en del af afviklingen af Luna Riot Ball.
– Det skal være mennesker, jeg respekterer og mennesker, jeg deler værdier med. Vi skal have det sjovt og respektere hinanden. Der skal ikke være kæmpestore egoer.

En kærlighedsfest for alle

De værdier er det, hun bygger Luna Riot Ball på. Meget er inspireret af Riot Grrrl-bevægelsen i halvfemserne, men selvom hun har leget med tanken om at inddrage flere af deres ideer, har hun dog begrænset sig selv.
– Til nogle riot grrrl-begivenheder skulle mænd betale mere for billetter, hvis de ikke havde kjole på, for eksempel, og det har jeg da overvejet, fordi det er skidesjovt, men jeg valgte at fokusere på at lave en aften fuld af kærlighed i stedet.

For selvom det er en aften i kvindernes tegn – sidste udgave var første gang undertegnede oplevede at være i kønsligt undertal til en hård koncert – markedsfører Malene Pedersen det ikke som “feministisk”.
– Det er det jo, men hvis man siger det højt, starter man en diskussion, før man overhovedet er kommet i gang. Så skal man stå og tale om ord, det gider jeg ikke. Så det skal være meget nænsomt, hvis mændene skal kunne tåle det.

– Og det virker jo. Alle har det pissefedt. Alle kan se de seje kvinder på scenen, og alle kan se de lige så seje kvinder på gulvet, som har en fest. Alle giver den op for dem.

Sidste gang så vi også en meget stor andel af publikummet være meget unge, og det er også for Malene Pedersen en stor succes.
– Man føler sig mere fri og giver den mere gas, hvis man kan se andre, der ligner en selv lidt mere. Man bliver tryg og mere glad.

På længere sigt tænker Malene Pedersen stort. Et samarbejde med Copenhell eller Roskilde Festival, skaterarrangmenter, burlesque- og freakshows, musikere fra flere genrer eller en bus, der kørte rundt med festivalen i hele landet.

– Det allerfedeste ville jo være, at holde Luna Riot Ball på Rungsted Gymnasium. Bare køre ind der, og række en stor fuckfinger til alle deres konservative normer og ideer.

lunariotball4

Indtil videre holder Luna Riot Ball sig dog til Spillestedet Stengade. Den 9. December spiller Urarta, Mouth Wound og Indre Krig. Billetten koster 100 kroner i forsalg.