Top 5 – Festivalernes største scoops

Death Angel_KB18

Sommeren og festivalsæsonen nærmer sig, og det er tid til at gå årets festivalprogrammer igennem. Vi sætter her spot på årets største scoops.

Kunstner
Titel
+ Ulver + Dimmu Borgir + Ved Buens Ende + Death Angel
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Hvert år ser vi frem til den: festivalsæsonen. Hvem skal vi høre på dansk jord, hvem skal man udenlands for at se, og hvor mange bajere kan man i øvrigt hælde i svælget på 24 timer uden at få hukommelsestab, når ens yndlingsband spiller? Hvert år er det et puslespil og en manddomsprøve.

Med Viborg Metal Festival og den i weekenden netop overståede Royal Metal Fest er festivalsæsonen sådan set allerede er i fuld gang, og det har ikke skortet på opsigtsvækkende bookinger i form af blandt andet Taake, Tribulation, Primordial og Mgla, men indtil videre har det mest været for jyderne. De, der bor længere væk fra hovedlandet, kan med fordel se frem til sommeren i stedet, hvor de helt store kanoner rulles frem. Vi sætter fokus på sommerens mest exceptionelle bookinger i metallens festivalland her.

1. Tool, Copenhell:
Årets største scoop på årets festivaler er utvivlsomt Tool på Copenhell. Tretten år er gået, siden de sidst spillede i Danmark, dengang på Roskilde Festival, og i mellemtiden er efterspørgslen kun vokset, og iveren kun blevet større. Bandet og deres musik har gennem årene antaget mytisk karakter, og kan de nogensinde leve op til det? Tja, nu må vi se. Og så kan det jo rent faktisk være, at det dér sagnomspundne album, der har været lige så lang tid undervejs, snart lander.

2. Ulver, Roskilde Festival:
Der plejer at blive offentliggjort flere navne, når Roskilde Festival offentliggør spilleplanen, så der venter måske flere overraskelser. Men med den seneste bandpakke røg en række trumfkort på bordet, herunder bookingen af norske Ulver. Selvom det er lang tid siden, nordmændene har bevæget sig inden for norsk black metal, og selvom de for længst er krydset over til klassisk, elektronisk og synthpop, så er det fortsat musik med en mørkrandet æstetik, der nok skal tiltrække en masse metalhoveder. Ulver spillede sidst i Danmark for ni år siden.

3. Ved Buens Ende, Metal Magic:
Vi bliver i det norske, mens vi bevæger os over i det jyske: For en af sommerens ypperste oplevelser for undergrundsfeinschmeckerne bliver utvivlsomt, når Ved Buens Ende headliner Metal Magic Festival i Fredericia til sommer. Bortset fra en kort gendannelse har bandet været opløst i over 20 år, og derfor er det noget ganske særligt, at de tager deres eksperimenterende og unikke take på black metal med på tour igen. Find en mere uddybende introduktion til bandet her.

4. Dimmu Borgir, Copenhell:
Fra en af genrens hemmeligheder til nogle af dens største stjerner: Dimmu Borgir rækker lige så langt tilbage som både Ulver og Ved Buens Ende, men har modsat de andre eksperimentalister holdt fast i bredden i deres symfoniske black metal gennem alle år. De har også holdt pause, og man skal tilbage til 2010 for at finde den seneste Dimmu Borgir-koncert på dansk grund. Det bliver derfor et glædeligt gensyn for mange, når nordmændene vender tilbage til landet til sommer.

5. Death Angel, Aalborg Rock & Metal Festival:
Aalborg Metal Festival finder først sted til november, men så er det heldigt for de metalhungrende nordjyder, at der under det lignende navn Aalborg Rock & Metal Festival er noget at hugge i til sommer. Det er den 6.-7. juni, at det går løs på Studenterhuset i Aalborg, og i år har man booket et seriøst guldkorn med Bay Area-thrasherne Death Angel. Vi ellers havde tippet dem til Copenhell, nu der ikke er noget Slayer, Megadeth eller Exodus til at agere det obligatoriske oldschool thrash-navn. Sidst vi så dem var, da de i 2015 spillede på KB18 i hovedstaden (hvor artikelbilledet er fra), og det var en sveddryppende intens og grotesk god oplevelse. Aalborg har noget at se frem til.