Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Soundtrack til nedbrænding af patriarkatet

Updated
ithaca

I anledning af kvindernes Internationale kampdag byder vi her på en top 5 over søstersolidaritet og sonisk ildspåsættelse til patriarkatet. God kampdag til alle uanset køn.

Forfatter

I dag er det den 8. marts, som er dagen, hvor det handler om … mænd, der spørger, hvornår det er deres dag. Det er den 19. november, som vi også tidligere har skrevet om. Det var så lidt.

Nå, men hvis vi lige lægger det brændende spørgsmål til side, så lad os se lidt på, i helt tilfældig, ikke-rangordnet rækkefølge, hvad vi kan hygge os med, mens vi, helt metaforisk naturligvis, forhåbentlig snart sætter ild til patriarkatet og kaster fortidens kønstænknings åg af os. Vi er nået et stykke vej, men at Simon Kvamm bærer neglelak i primetime er altså ikke helt nok.  Der skal stærkere benzin på bålet.

1. Vulvatorious Fuck you Incel

Vulvatorious er lidt redaktionsdarlings på Devilution, og det er ganske fortjent. Bandet har en lyd, der ryger lige op i dit fjæs, og lyrikken tager heller ingen fanger. Goutér for eksempel denne lille bid fra ‘Fuck You Incel’: "You think i owe you hole / I’ll fucking kill your soul / drown in your semen sea / and get away from me”. Det er lyrisk effektivitet frem for floral skønhed, og sådan bør det være til denne bålfest.

2. Ithaca They Fear Us

Ithaca har hele karrieren samlet brænde ind til det bål, patriarkatet skal lægges på, men de har sjældent lydt så medrivende som på titelnummeret til deres andet album ‘They Fear Us’. Der er godt med ‘core-aggression, men også masser af ekstatisk melodiøsitet. En helt perfekt kombination, når de undertrykkende strukturer, der hæmmer alle køn, endelig får de lutrende flammer at føle.

3. Svalbard Feminazi

Vi er nødt til at tale om det ord, feminazi. Det bruges ofte som skældsord af visse … ahem … feminismekritiske grupperinger, men det er helt ude af proportioner at sammenligne kampen for lighed mellem og bedre muligheder for alle køn med en ideologi, som resulterede i det værste folkemord nogensinde. Det burde være åbenlyst for enhver, men ellers har Svalbard lige en ELI5 på den: “Isn’t it obvious? / We don’t want power / We don’t want mass murder / We don’t want to lock all the men in a chamber / Why can’t you see that there is nothing similar between being victimized and being Hitler?”

4. Feminazgûl A Mallacht

Fra feminazier til feminazgûl. Intet siger vel kampdag som en hævnende ringånd? Og samtidig er  ‘A Mallacht’ en særdeles rørende og smuk omgang operatisk black metal (bemærk i øvrigt den knitrende lyd af flammer). Og den centrale skikkelse bag bandet, Margaret Killjoy, er transkvinde, som jo som bekendt er kvinder. Så fik vi det på plads, hvis der skulle sidde nogen derude og have det lidt TERF’et.

5. Ashenspire Béton Brut

Ashenspire, som vi for nylig gav en positiv liveanmeldelse af, er altid gode for at bære ved til bålet, så længe verdens uretfærdigheder er afbrændingens mål. På ‘Béton Brut’ formulerer Alasdair Dunn fra det glaswegiske avant-black metal-band ret skarpt, hvordan patriarkalske tankesæt ikke kun er skadelige for kvinder, men også for mænd og alle derimellem: “But from when I could hear I heard the hereditary / The poison of misogyny / An amateur wavering, thrust traversing / The tripwire of masculinity / Dance, hummingbird! Can you dance? / I had learned the steps before I could walk / I had learned silence before I could talk”. 

Bonus:

Vi kan ikke vente helt til den 19. november med at tale om mænds kamp mod undertrykkelse, så her er et fornemt bud fra Hersker-spinoff-gruppen Betændt, hvis rå og punkede black metal tager manderollen og debatten om den under (u)kærlig behandling. God kampdag derude.