Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Viking-jukebox

Populær
Updated
a2915558810_10

Den tidligere Kvelertak-frontmand lader vikingehjelmen være det bærende tema i Hjelvik, mens hornene agerer radiomodtagere og bidrager med impulser fra klassisk heavy, black og thrash.

Kunstner
Titel
Welcome to Hel
Dato
20-11-2020
Karakter
3

Hjelvik er den tidligere Kvelertak-frontmand Erlend Hjelviks projekt, som han har arbejdet på siden udtrædelsen af det ellers ganske succesfulde norske band. Når man kaster et blik på coveret, tegnet af Joe Petagno, der mest er kendt for sine Motörhead-illustrationer, så lugter det lidt af Bathory-coveret til 'Blood on Ice'. De kølige, blå nuancer og sværdet, der svæver i front. Kunne det mon være noget vikinge-metal? Samtidig er titlen 'Welcome to Hel' blot et bogstav fra at være magen til en skive fra dét band, som bragte black metal som term og genre på banen. Har Hjelvik mon gang i noget viking-black-metal? Men hvad så med det rockede og festen, som han og Kvelertak også var garant for? Svaret er ja. Ja, til det hele. Hjelvik kommer vidt omkring.

For nok er det ikke fuldblods-black eller kun store, episke vikingemuller, som musikken stolt hæver sværdet for. Det er også de festlige indslag i 'Glory of Hel', hvor rocken vil feste over en simpel, melodisk baggrund. Mens 'Ironwood' er oldschool heavy, så det batter. Alt virker velkendt i musikken: let at gå til, og også behageligt at gå til. Underholdningen er der, musikken er glimrende. Folkemetallen berøres kortvarigt på 'North Tsar' og mere udtalt på 'The Power Ballad of Freyr'. Alt er simpelthen velkendt, og en lead går sågar et sted i gang med temaet for 'Kringsatt av fiender', før den i tide skifter i tilpas retning fra kopi, mens en anden lead gør samme trick med en melodi fra 'Fear of the Dark'.  Det er i henholdsvis 'Helgrinda' og 'Necromance'.

Hvad hjertet begærer
Det skal dog ikke ses som et udtryk for, at Hjelvik gør sig i plagiering, men snarere at hjertet har brændt for meget, og det kommer til udtryk i et ganske blandet album, som overordnet nok beskrives ganske vel i Erlend Hjelviks egen beskrivelse: "Blackened viking heavy metal". Fortsættes ned af samme sti med ting, der lyder af noget, man kender, så er det også interessant, hvordan '12th Spell' kommer til at snuse til elementer af Tormentors 'Elisabeth Bathory' i det simple powerakkord-riff halvejs igennem – dog mest som det lyder i coveret fra Dissection. Og der på herlig vis gås all-in på Dissection-stemningen på åbningen af 'Necromance', der kommer som snydt ud af 'The Somberlain'.Vokalen kommer også godt omkring. Den er primært hæs, men kommer alligevel i flere nuancer heraf. Fra den hysteriske, blackede vokal til den fordrukne, kække og rockende Lemmy-variant og indimellem gøres holdt ved (black) thrash-metallen, hvor hilsenen til fortiden i Kvelertak synes mest åbenlys.

Musikken har glimrende riffs sine steder men også nogle powerakkord-riffs, som er jævnt kedelige, og reddes kun hjem af enten en melodisk signatur på toppen fra guitaren eller en catchy vokal-linje. Ja, selv om Erlend Hjelvik har skrevet al musikken selv, og har lagt mange kræfter heri, så har han ikke glemt, at vokalen også er vigtig, ikke mindst på grund af Kvelertak-fortiden. Og i Hjelvik forkæler han også lytteren med flere gode vokalstykker.

Produktionen er lidt underspillet og bestemt ikke tidstypisk. Instrumentering er klar, men der er et eller andet rodet og dunkelt i produktionen, som altså ikke skriger 2020. Der kan måske henvises til netop Bathory og Venom, som denne artikel lagde ud med at nævne, direkte og indirekte. Og hvor det først føltes som en hæmsko, så synes det på de efterfølgende lyt som en rigtigt god idé. Det skaber en stemning, der klæder musikken.

Man kan dog heller ikke komme udenom, at pladen måske er lidt af en rodebunke. Fornøjelig, når den står på, men når sidste sang er rundet af, er det ikke en af de skiver, som bare kalder på en tur mere. Til gengæld er den god til at give inspiration til andre store skiver indenfor viking metallen, den klassiske heavy og black/black-thrashen, især hvor den er blevet tilsat et rocket twist.