Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde 2017: Guide til fredagen

Populær
Updated
Roskilde 2017: Guide til fredagen

Foo Fighters er både øverste navn og rocknavn på Roskildes plakat, men du fredag kan du også blive rystet igennem af '68, tjekke jazzet eksperimentalmusik fra danske Svin og give dig hen til Cult of Lunas post-metal.

'68 – Gloria, kl. 12.30

Fordi: Du gerne vil have et skud punket post-hardcore fra "morgenstunden". Så går du over og tjekker disse to amerikanere. Du synes også, at The Black Keys er lidt for kedelige. Du vil gerne have lidt mere smæk på. Du er kommet til den rette duo. Vi har ikke set '68 live før, så vi lover intet, men at dømme efter klippet nedenfor kommer det ikke til at gå stille for sig, når rødderne fra Atlanta smadrer deres simple sange ud over Glorias scenekant

For: Fans af The Chariot, Norma Jean, Converge, Metz, Tvivler.

Pensum: 'In Humor and Sadness', 'Two Parts Viper'.SVIN – Gloria, kl. 14.30

Fordi: En af de mindre danske grupper på festivalens hovedprogram er københavnske SVIN, en bastard af den konfrontatoriske ende af den danske jazz og eksperimenterende rock. De har i flere år huseret i undergrunden, har turneret meget i udlandet og udgivet fire plader, senest ’Missionær’ fra sidste år. Nu er opmærksomheden på deres eksistens ved at nå bredere ud herhjemme, og selv fik vi øje på dem på sidste års Copenhagen Jazz Festival, hvor de en aften på Loppen vævede knytnæve-jazz sammen med friforms-rock med stor virtuositet. Selvom SVIN langt fra er et metalnavn, så slår deres lyd stadig hårdt, og derfor er de værd at holde øje med på årets festival.

For: Fans af Mr. Bungle, Shining.

Pensum: 'Svin', 'Missionær'.OF MICE & MEN – Pavilion, kl. 16.15

Fordi: Hvis du skal se rigtig metalcore på Roskilde, så er det Of Mice & Men. Desværre igen uden forsanger og original-medlem Austin Robert Carlile, der har forladt bandet endnu en gang. Denne gang angiveligt fordi han lider af Marfans syndrom. Der går dog rygter om, at Carlile ikke fik lov til at skrive de tekster, han ville, og at det var den primære årsag til, at han forlod bandet. Igen. Mens Carlile nu træner ungdomsbasketball på Costa Rica, forsætter Of Mice & Men. Guitarist Aaron Pauley har overtaget vokalen, og i april i år udgav bandet deres første single uden Carlile, 'Unbreakable'. Siden hen er det blevet til endnu en single, ‘Back to Me’, som man må forvente bliver luftet på Roskilde. Amerikanerne gæstede Copenhell tilbage i 2014, hvor de spillede deres debutkoncert på dansk jord. En overbevisende koncert, som kvartetten forhåbentlig kan gentage.

For: Fans af We Came as Romans, Memphis May Fire og Miss May I.

Pensum: ‘Of Mice & Men’, ‘Restoring Force’, ‘Cold World’.AGAINST ME! – Arena, kl. 19.00

Fordi: For 10 år siden gæstede Against Me! senest Roskilde Festival. Dengang hed forsangeren Tom Gabel. Nu hedder forsangeren Laura Jane Grace, men det er én og samme person. Som i Life of Agony har forsangeren skiftet køn. Musikken er dog stadig den samme. Det er punkrock fra de dybe sumpe i Florida. De udsendte i 2016 deres syvende plade ’Shape Shift With Me’ og er stadig på den turné. Forvent dog også sange fra den forrige ’Transgender Dysphoria Blues’ fra 2014 i deres sætliste på Arena fredag aften. Deres seneste besøg i Danmark var netop på den turné, hvor de i 2015 gæstede både Lille Vega og Voxhall. Det bliver deres sjette koncert i Danmark.

For: Fans af Tom Gabel, The Flatliners, The Lawrence Arms.

Pensum: ’Shape Shift With Me’, ’Transgender Dysphoria Blues’ og ’White Crosses’.FOO FIGHTERS – Orange, kl. 22.00

Fordi: Du kender jo udmærket Dave Grohl og hans band. Efter at Roskilde i år for første gang har droppet at booke et "dinosaurrock"-navn, er Foo Fighters nu pludselig det tætteste, man kommer på et stort klassisk rockband på årets festivalplakat. Der kan man bare se. Det er desuden hele 12 år siden, at bandet sidst spillede på Dyrskuepladsen, hvor Grohl kravlede op i mixertårnet ude på pladsen. Lad os se, om det kommer så vidt denne gang. Foo Fighters har i hvert fald udviklet sig til et stadionrockband i stil med de store forbilleder i Queen, og man kan roligt forvente, at kvintettens koncert strækker sig ud over de to timer. Bandet barsler desuden med et nyt album, der dog først udkommer til september. Men de har noget at bevise; både med denne koncert og ovenpå den forrige plade, 'Sonic Highways', deres svageste nogensinde.

For: Fans af Queen, Led Zeppelin, Tom Petty, Cheap Trick, Nirvana, Green Day.

Pensum: 'The Colour and the Shape', 'There Is Nothing Left to Lose', 'Wasting Light'.CULT OF LUNA – Avalon, kl. 01.30

Fordi: Vi er nogle, der synes, at de fem slag på lilletrommen, der leveres i sangen ’Dim’ efter 8 minutter og 40 sekunder, nærmest alene berettiger at se en koncert med de svenske post-metallere. Seneste udgivelse ’Mariner’ – skrevet og fremført med Julia Christmas – fik fuld plade her på sitet. Anmelder Jon Albjerg Ravnholt skrev om udgivelsen: ”første gang jeg satte ‘Mariner’ på, var ikke så meget et chok, som den var en bekræftelse af, at alt stadig kan være godt og sandt i denne verden.”

Sidst Cult of Luna gæstede netop Roskilde Festivalen, var i 2007, hvor der faldt en dråbe eller to ned fra himlen. Det bliver et kærkomment gensyn med bandet fra Umeå, når de holder en natteseance på Avalon kl. 01:30. Tidspunktet kan man ikke brokke sig over – det passer perfekt til Cult of Lunas smukke, atmosfæriske og mørke klang.

For: Fans af Neurosis, Isis, Godspeed You! Black Emperor og Amenra.

Pensum: ’Salvation’, ’Somewhere Along the Highway’, ’Vertikal'.MOON DUO – Pavilion, kl. 02.15

Fordi: Roskilde Festival har givet den amerikanske psychrockduo den helt rigtige placering i årets musikprogram. Når guitarist Ripley Johnson og keyboardspiller Sanae Yamada natten mellem fredag og lørdag indtager Pavilion med deres melodiøse, hipstervenlige repetitionspsych, bliver det størrelsesmæssigt muligvis en nedskalering, hvis man sidestiller med bandets forrige festivalkoncert i Danmark i Den Grå Hal på Psych Fest sidste år. Men frygt ikke. Det er, som det skal være. Som rutinerede Roskilde-gæster vil vide, er det på Pavilion – og i særdeleshed på Pavilion efter mørkets frembrud – at Roskildes festivalmagi sådan for alvor har mulighed for at komme til sin ret. Hvorvidt Moon Duos pulserende wall of sound-rock vil kunne gejle Pavilion op i et lignende festligt felt, som Spids Nøgenhat og Goat formåede i henholdsvis 2011 og 2013, tør vi ikke spå om. Men at det lige akkurat er dette, Roskilde Festival håber på, kan der ikke være meget tvivl om. Ripley Johnson besøgte i øvrigt også Pavilion med sit andet band Wooden Shjips i 2010.

For: Fans af Suicide, Silver Apples, Wooden Shjips.

Pensum: ’Mazes’ (2011), ’Cirlces’ (2012) og ’Shadow of the Sun’ (2015).