Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Thrash-veteraner kandiderer til årets danske plade

Populær
Updated
Thrash-veteraner kandiderer til årets danske plade

Danmarks to riff-ministre, Michael og Morten Stützer, fortsætter i oplagt stil på Artillerys ottende album med at vise, at de efter 30 år stadig er blandt metallens allerbedste guitarister.

Kunstner
Titel
Penalty By Perception
Dato
25-03-2016
Genre
Trackliste
1. "In Defiance of Conformity" 5:45
2. "Live by the Scythe" 5:03
3. "Penalty by Perception" 4:58
4. "Mercy of Ignorance" 3:48
5. "Rites of War" 4:20
6. "Sin of Innocence" 5:14
7. "When the Magic Is Gone" 4:32
8. "Cosmic Brain" 4:34
9. "Deity Machine" 4:55
10. "Path of the Atheist" 4:47
11. "Welcome to the Mind Factory" 5:44


Karakter
5

Man må imponeres over, at Artillery efter mere end 30 år fortsat kan udgive kvalitetsalbum. Hvor det ofte halter for thrash-genrens koryfæer med at stå distancen efter tre årtier, så har Artillery ingen problemer med at forene fortidens format med forrygende nytænkning.

Lige fra første til sidste sang oser 'Penalty By Perception' simpelthen af vitalitet og musikalsk kunnen.

På det forrige album ’Legions’ begyndte Artillery at flirte lidt med andre genrer end den traditionelle thrash, som bandet ellers har været et af de bedste til at spille siden debuten, 'Fear of Tomorrow' fra 1985.

Denne lange rejse mod nye horisonter fortsætter på 'Penalty By Perception'. Det kan derfor ikke helt afvises, at rene thrash-puritanere vil rynke på næsen over enkelte passager på albummet. Men så må man lægge sine fordomme til side og lytte en ekstra gang.

For der er så sandelig meget godt at hente her – både thrash og andre musikalske elementer.

Albummet lægger godt ud med 'In Defiance of Conformity', der har et omkvæd, der bare kræver at blive fremført live. Efterfølgeren 'Live By the Scythe' – pladens første videoudspil – starter med en dobbelt-guitar-intro, der leder tankerne hen på optakten til Kung Fu-film. Men den skifter hurtigt over i de vanlige tætte riff, som brødrene Stützer viser, at de stadig er nogle klodens mest kompetente til at skrive efter tre årtier."King Diamond" er stadig rette frontmand

På 'Live By the Scythe' er det også tydeligt, at lyden og stilen har udviklet sig siden Artillerys tidligste album i 80’erne. Det skyldes naturligvis ikke mindst sanger Michael Bastholm Dahl, der kom til som frontmand på ’Legions’.

Dahl er ikke nogen traditionel thrash-sanger. Hans stil er mere hen i retning ad power metal, og han har et register, der ville kunne give ham muligheder i mange sammenhænge, hvor de fleste thrash-vokalister vil komme til kort. Evnerne er til at høre. Selvsikkerheden har skam heller aldrig fejlet noget hos den 36-årige frontmand.

Det kræver sgu nosser at stille sig op på scenen som King Diamond. Som Dahl netop gjorde i fortiden i front for tribute-bandet Mercyful Diamond. På Devilution har vi ikke tendens til at anmelde jam-bands, men undtagelsen var simpelthen påkrævet på Aalborg Metal Festival i 2013, da Dahl leverede en knogle-triumf og tog alle med storm som kopien af det danske ikon.

Det var såmænd også fra vejen fra jamband til verdensband. Tilbuddet kom, efter det var Stützer-brødrene han blæste bagover i rollen som King Diamond på Heavy Agger Metal Festival i 2012.

Nye tangenttoner og gæstelegender

Men det er nu ikke kun vokalen, der trækker Artillery lidt væk fra thrashen. 'When the Magic Is Gone' introducerer noget så fremmed for Artillery som klaver.

Det er Morten Sandager (ex-Pretty Maids), der håndterer tangenterne på sangen, der åbner et nyt kapitel for Artillery, men bestemt ikke giver grund til at frygte for bandets kvaliteter. Det er en god powerballade.
På 'Cosmic Brain' medvirker to ganske prominente gæster i form af ikonerne Michael Denner og Hank Shermann fra Mercyful Fate, der i starten af 80’erne var stor inspiration for den spæde thrash-bølges kommende konger som Metallica, Slayer og Megadeth.

De verdenskendte danske guitarister kan skam også selv stadig brillere. 'Cosmic Brain' er en herlig power-thrasher med indlagte temposkift, hvor Denner og Shermann fyrer en solo af hver.

Udover Stützer-brødrene og bassist Peter Thorslund, der sluttede sig til bandet i 1988, kom trommeslager Joshua Madsen – som frontmanden – også med på 'Legions'. De yngre kræfter fuldender Artillerys format – både på plade såvel som live. De stjal showet i januar på Vintermetal i Aalborg – ikke mindst på grund af forsangerens optræden, som vor udsendte skrev.

Produceret af dansk stjerneguitarist

Superguitaristen Søren Andersen har igen skiftet spaden ud med rollen som producer. Siden gendannelsen i 2007 er ’Penalty by Perception’ Artillerys fjerde plade, der indspillet i Andersens Medley Studio i København. Produktion er upåklagelig.

Sådan er der gennemført rigtig meget at glæde sig over på 'Penalty By Perception'. Sangene er gode, Dahl er i topform på vokal, Madsen og Thorslunds rytmesektion er tung og præcis. Stützernes sammenspil er endnu engang aldeles fremragende, og resultatet kan meget kan meget vel komme til at kandidere til at blive årets danske album.

Hvis du er nysgerrig efter historien om Artillery, så lyt til Sort Søndags podcast fra 6. marts. Her gæstede vi studiet og talte om bandet og dansk thrash-historie.