Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Mnemic genopstår

Populær
Updated
mnemic 2024-1200

Det oprindelige Mnemic er genopstået og klar med koncerter i 2024. Vi spurgte hvorfor de ikke gad tilværelsen som pensionister mere.

Efter en længere pause genopstår Mnemic og vil igen ud på de skrå brædder. Mnemic tog metalverdenen med storm i slutningen af halvfemserne, hvor de fra deres arnested i Aalborg ret hurtigt kom ud over landegrænserne. Deres debutplade 'Mechanical Spin Phenomena' blev udgivet på Nuclear Blast i 2003, og særligt opfølgeren, 'The Audio Injected Soul', fik dem i den grad ud over rampen og i verden. Begge plader, der sendte dem direkte på turné i udlandet, og allerede i 2004 indtog de USA og de største festivaler i Europa, deriblandt Roskilde Festival i '04. I efteråret 2005 og igen i 2006 var det bl.a. lange turnéer i USA og Canada, og det hele kulminerer i sommeren 2007, hvor de varmer op for Metallica og Volbeat i Aarhus midt i en turné, der sender dem på tværs af hele Europa, igen, igen...

Her er forsanger Michael Bøgballe skiftet ud med Guillaume Bideau, og det tredje album 'Passenger' udkommer. Det bliver fulgt op af 'Sons of the System' i 2010, og betød bl.a., at de var at finde på plakaten til den første udgave af Copenhell i 2010. Der bliver på dette tidspunkt skiftet lidt ud i besætningen, og Mnemic udgiver i 2012 deres sidste plade 'Mnemesis'. Her er der kun guitarist Mircea Gabriel Eftemie og forsanger Guillaume Bideau (der desværre dør alt for tidligt i 2022, red.) tilbage fra den forrige, og der er sådan set indvarslet nye toner og blæser nye vinde, men lige lidt hjalp det. Trætheden havde indfundet sig, og bandet forsvinder uden stor fanfare ud i tågerne kort tid efter. De siger selv, at de tager en tidsubestemt pause, og der når vi at opleve dem en sidste gang på Beta i november 2013.

Nu har det oprindelige line-up dog fundet sammen igen efter 18 år. Det måtte vi vide lidt mere om, hvorfor vi fik en snak med netop 
Mircea Gabriel Eftemie, der har været på hele rejsen.

- Hvem kom på ideen med et comeback?

Ideen om et comeback opstod hos mig. Det var i sommeren 2022, da jeg sendte den første SMS til Brylle for at undersøge, om han stadig havde interessen og evnerne til at spille trommer. På det tidspunkt legede jeg med tanken om at genoplive bandet og afprøve, om timingen var passende. Brylle svarede hurtigt og gjorde det klart, at han ikke havde spillet i lang tid og ville have brug for tid til at genoptræne. Han var også ret forretningsorienteret og spurgte direkte ind til detaljerne omkring jobbet, herunder hvornår det ville finde sted, hvem der var involveret, og hvad hyren ville være. Det fik mig til at indse, at der var flere overvejelser, jeg ikke selv havde taget højde for, da jeg oprindeligt kun havde tænkt på at teste hans musikalske evner. Derfor tog jeg kontakt til de andre, og det viste sig, at de også var åbne for at mødes, selvom de ikke nødvendigvis var klar til at spille.

- Hvor og hvornår satte I jer alle sammen ned, sammen, og talte seriøst om det?

Vi mødtes faktisk for første gang i Aalborg i november 2022 under Aalborg Metal Festival. Da jeg har været booker og har stået for programmet i mange år, og Mnemic tidligere har spillet en del koncerter dér, virkede det som det perfekte sted at mødes. Vi delte minder om gamle dage og de sjove oplevelser vi havde haft, og besluttede derefter at udforske, om der stadig var interesse for at booke bandet.

Her kan man se Mnemic backstage på Aalborg Metal Festival i 2022, hvor gensynet åbenbart fik gnisten tilbage i bandet.

mnemic 2022

- Hvad bliver det færdige line-up? Bøgballe, Mircea, Brylle, Beast og Stigart?

Ja, det endelige line-up består af de samme medlemmer, der var med til at skrive de første to plader, der blev udgivet i 2003 og 2004 af Nuclear Blast. Det er et stærkt hold, som har været med til at sætte bandet på verdenskortet, og vi ser frem til at fejre 20-års jubilæet for 'The Audio Injected Soul', som virkelig var afgørende for bandets gennembrud.

- Hvad er planerne for 2024?

Vores planer for 2024 indebærer at spille et par eksklusive shows for at teste vandene og genopdage vores plads på scenen. Efter så mange år væk er vi ærligt talt usikre på, hvordan vi vil blive modtaget, så vi har ingen store forventninger. Vi ønsker at understrege, at vi kun vil spille meget få shows, og der vil ikke være omfattende turnéer som tidligere. Vores fokus i år vil være på reunion shows med numre fra de to første plader, specielt 'The Audio Injected Soul', som blev udgivet i 2004, altså for 20 år siden.

- Hvilke shows er allerede booket, og er der andet på vej?

Foreløbigt har vi planlagt et par live shows, herunder EuroBlast i Tyskland den 4. oktober 2024, som er samme dato som udgivelsen af 'The Audio Injected Soul'. Derudover er der et par andre, som jeg ikke må fortælle om endnu, fordi vi ikke er offentliggjort.

- Hvad er planerne på den lange bane? Kun turné, eller kommer der også ny musik?

I første omgang vil vi fokusere på at genoplive vores gamle materiale og teste vandene. Men vi overvejer også at skrue op for aktiviteten, hvis efterspørgslen og vores synlighed stiger. Vi er åbne for nye muligheder og vil følge strømmen, så længe det giver mening for os.

- Hvad kan fans af Mnemic forvente, når I trækker i arbejdstøjet igen?

Fans kan forvente et fokus på vores første to albums, som har været med til at sætte bandet på verdenskortet. Vi spiller desuden med Michael Bøgballe, som måske kun få oplevede tilbage i de tidligere 00’ere, og det gør det hele mere specielt i min optik. Vi vil selvfølgelig spille sange, som vi aldrig har optrådt med før, og levere et show, der er langt mere professionelt og skarpt end tidligere.

- Hvorfor nu?

Det er en vigtig tid for os som mennesker, hvor vi befinder os i vores liv. Vi har alle gennemgået en udvikling de sidste 10-20 år. Michael har vi ikke spillet med i 18 år, og resten af os har ikke øvet sammen i 13 år. For 20 år siden dannede vi et fundament sammen som unge. Vi genopstår nu, fordi det føles rigtigt. Vi har genfundet lysten og glæden ved at spille sammen. Det er et lyspunkt efter en masse faser i vores liv som skilsmisser, familietragedier og sågar en vis form for alderdom. Vi ønsker at udnytte det fundament, vi skabte for mange år siden. Vi har stadig fans i over 140 lande og et bagkatalog på omkring 100.000 solgte eksemplarer (af det fysiske format fra dengang). Tiderne har ændret sig, men vi vil bevise, at vi stadig kan levere vores gamle numre skarpt og professionelt med det rigtige hold.

Vi krydser fingre for, at nogle bookere i Danmark får øjnene op for denne mulighed. Devilution var selvfølgelig på pletten hele vejen gennem Mnemics karriere og oplevede netop i ind- og udland, at de havde fat i noget helt særligt. Nu bliver det spændende at se, om de kan genoplive den magi, der var om deres tech-orienterede metal, som var så populært dengang.