Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '19: Guide til fredagen

Updated
LRM-EXPORT-383874400448516-20190621-191612195-19-1561141823

Misery Index byder på slamdance, Bring Me the Horizon skal spille Orange Scene op, og Baest holder folk vågne til langt ud på natten. Fredagen byder på lidt af hvert for den metalglade festivalgænger.

Titel
+ Misery Index + Baest + Heave Blood & Die + Spiritualized m.fl.
Dato
05-07-2019
Fotograf
Jacob Dinesen (arkiv)

Misery Index' koncert er det metalliske højdepunkt fredag, hvor alle mand bør indfinde sig, når kvartetten fra Baltimore spiller op til thrashet dødsmetal med slås-med-omkvæd. Efter Baests nylige magtdemonstration på Copenhell kan århusianernes koncert på Roskilde også sagtens stikke helt af, om end det gammelmands-fjendtlige spilletidspunkt er imod dem.

Death Grips er musikalsk intellektuel hiphop, Bring Me the Horizon er alt andet end dét, og derudover er der både math, gaze, world og sludge til den interesserede.

BRING ME THE HORIZON  Orange kl. 16:00

For tre år siden spillede Bring Me the Horizon en noget kikset koncert på Arena. Dengang var det i forbindelse med udgivelsen af ‘That’s the Spirit’, briternes femte fuldlængdeudgivelse, der for alvor kanonerede bandet væk fra den kaotiske metalcore, der prægede tidligere udgivelser. Et album, der bestod af velklingende og velkomponeret nu-metal med flere referencer til bands som Linkin Park. Nu vender kvintetten tilbage til Roskilde Festival, og denne gang er det altså Orange Scene, der får lov til at smage på et af nutidens mest fremadstormende bands.

Bring Me the Horizon har netop udgivet ‘Amo’, og det er ikke et album, der går på kompromis. Briternes udvikling og søgen mod kombinationen af moderne pop og rock understreger kun mangfoldigheden og det endelige farvel til metallen. Men mon ikke Orange stadig bliver udsat for et enkelt ældre nummer eller to? Om ikke andet turnerer Bring Me the Horizon på nuværende tidspunkt stadig med flere numre fra ‘Sempiternal’, hvorved det kun kan blive underholdende at opleve ‘Nihilist Blues’ side om side med ‘Antivist’.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her

KARKHANA  Gloria kl. 16:30

Med base i Libanon er Karkhana en løs sammenslutning af nogle af de mest talentfulde musikere fra Beirut, Cairo og Istanbul, der mødes over et sammensurium af stilarter, der bl.a. inkluderer fri jazz, ambient, world music og psych. Karkhanas udtryk er mangeartet og svært at definere, men for at bruge metallisk forståelige referencer er det et genremæssigt miskmask, der sine steder lyder som et mellemøstligt Heilung, andre steder som Mike Patton på sine mere innovative dage og andre igen som truthorns-Shining, da de var mest sære. Det er uden tvivl en oplevelse, der piller ved grænserne for den musikalske appetit.

SPIRITUALIZED  Avalon kl. 17:00

Engelske Spiritualized, centreret omkring multi-instrumentalisten Jason Pierce, nærmer sig sit 30-årsjubilæum som genreudforskende og -udfordrende rockband. Siden debuten i 1992 og hovedværket ’Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space’ fra 1997 er det blevet til otte studieplader, hvor bandet har udforsket genrer som space rock, shoegaze, art rock, psykedelisk og generelt eksperimenterende musik. Spiritualized regnes, sammen med bands som Oasis og Radiohead, som et af nyere tids vigtigste engelske rockbands, som bør opleves, når muligheden byder sig.

BLACK MIDI  Pavilion kl. 21:00

Når alt så nemt drukner i selvpromovering, albumteasers, hjemmelavede videoer og boosts her og der og allevegne, bliver det i sig selv en lille sensation, når et band vælger helt at undgå den trædemølle. Black Midi er simpelthen blevet hypede på ikke at forsøge at skabe nogen hype om sig selv, ikke lægge musik online, ikke fortælle, hvem de er, ikke gøre andet end at spille musik. Og når det er lykkedes, er det selvfølgelig, fordi de musikalsk har en del at byde på: Kvartettens post-punk krydser frem og tilbage over 80'ernes Atlanterhav med referencer til Mission of Burma, Saccharine Trust, Gang of Four og Wire. Det her er i høj grad for det bebrillede, cardiganbærende segment, men Black Midi har nok smadder i deres musik til at tilfredsstille det metalhoved, der er kørt død i moderne hiphop og crossoverpop ude på resten af festivalpladsen.

MISERY INDEX  Pavilion kl. 22:30

Den amerikanske dødsgrind-kvartet Misery Index er kendetegnet ved et komplekst og gennemført mix af fart, aggression, groove og lyttervenlighed, der gør bandets udgave af dødsmetallen både musikalsk imponerende og kompromisløs, samtidig med at den er lettilgængelig og nem at lade sig rive med af. Misery Index formår at skabe balancen mellem den svære musik og den nemme nydelse og er generelt garant for medrivende liveshows i højeste gear.

Bandet har netop udgivet det glimrende sjette studiealbum, ’Rituals of Power’, der allerede nu ligner en af årets bedste dødsmetalplader, og koncerten kunne meget vel gå hen og blive et af Roskilde Festivals metalliske højdepunkter i år.Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her

HEAVE BLOOD & DIE  Gloria kl. 00:15

På trods af basen i Tromsø nord for Polarcirklen er norske Heave Blood & Die meget langt fra den mesterrække af black metal-bands, som Norge er den primære eksponent for. I stedet står det purunge orkester for en gyngende, larmende og tung variant af stonerrocken, hvor inspirationskilder som Sleep, Red Fang og i særdeleshed Neurosis står tydeligt frem. Den melodiske og drønende stonerdoom bliver suppleret med vokaler, der, snart skrigende, snart growlende og snart brutalt skrålende, giver bandets groovy melodier et passende modspil. Det skaber balance mellem det brutale udtryk og det melodiøse, der bærer bandets kompositioner.

Heave Blood & Die blev dannet i 2014, men har på fire år allerede udgivet to plader, hvoraf ’Vol. II’, der har mindre end et år på bagen, viser et band, der slet ikke er færdig med at eksperimentere og udvikle deres lyd. Bandmedlemmerne er kun lige kommet ud af teenageårene og har potentialet til at nå langt. Live bliver det en oplevelse af fem energiske nordmænd, der brager ud over scenekanten med et post-hardcore/doom-mix tilsat keyboard-harmonier, der visse steder leder tankerne i retning af landsmændene fra Kaizers Orchestra.

DEATH GRIPS  Arena kl. 02:00

Hvis man synes der går for meget ligegyldighed i hiphop-navne som Cardi B og Travis Scott på Roskilde Festival i år, er Death Grips det stensikre valg. Gruppens eksperimenterende, uberegnelige hiphop trækker på inspirationer fra punk, hardcore og noise rock og med trommeslager Zach Hill, der tidligere har indspillet med eksempelvis Les Claypool og Chino Moreno, som ideologisk bannerfører, er kun én ting sikkert: Du aner ikke, hvad der venter dig. Men du bør glæde dig.

Death Grips er Den Tænkende Persons Hiphop, der leger med og udfordrer dig, fra start til slut. Det er hiphop, som man sjældent hører det.

BAEST  Pavilion kl. 02:30

Baest gæstede Roskilde Festivals Rising-scene i 2017 og er nu, efter debutalbummet ’Danse Macabre’ fra 2018, klar til at prøve kræfter med større omgivelser. Århusianernes fortolkning af svensk dødsmetal nåede allerede sidste år at blive en landeplage og allemandseje herhjemme, og favnfulde af koncerter rundt i Europa det sidste halve års tid har næppe gjort noget dårligt for Baests grundform. Baest er kransekagefiguren på toppen af den lagkage, der er ny dansk metal, og har man ikke hørt om bandet før, har man formentlig været på en lang rejse uden for lands lov og ret.

Bandets nylige berømmelse skyldes ikke mindst de medrivende liveoptrædener, senest på Copenhell, og Baests koncert på dette års Roskilde Festival har, dødsmetallen til trods, potentialet til at blive en af de store medrivende folkefester.

">

Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her