Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AMF '19: Optakt - de danske navne

Updated
katla

En Wacken Metal Battle-vinder, et allstar-band, bølleblack og lidt lokalt til de lokale. Årets Aalborg Metal Festival byder igen i år på en bred vifte af dansk metal.

Kunstner
Titel
+ Grusom + Swindler + Horned Almighty m.fl.
Dato
07-11-2019
Fotograf
Jacob Dinesen

For 18. gang står jydefestivalernes flagskib, Aalborg Metal Festival, for døren. En gavmild tredjedel af årets line-up er bands med rødbedefarvet pas, genremæssigt farvet ud over hele paletten. I denne optakt giver vi en idé om, hvad festivalgængerne kan forvente fra årets danske indslag.

Selv om årets tidsplan endnu ikke er offentliggjort, er det absolut ikke usandsynligt, at nordjyske Defacing God gentager Xenoblights kunststykke fra 2018 og bliver udstyret med tjansen at åbne årets festival om torsdagen. Genremæssigt er der da også visse ligheder mellem de to orkestre. Defacing God bevæger sig rundt i den melodiske dødsmetal, hvor lighederne med eksempelvis Arch Enemy er til at tage og føle på. Nordjyderne giver dog deres version af melodøden et friskt skud black-inspirationer, der ikke gør dårlige ting for aggressionen og energien i deres musik. Bandet er relativt nyt og live-debuterede i foråret, og de foreløbige prognoser lyder på, at der er blevet lagt en del på Defacing Gods optræden og show, siden vi oplevede dem dengang.

Ligeledes er der torsdag gjort plads i programmet til de københavnske knallertrockere fra Swindler. Anført af Hatesphere-forsanger "Esse" Hansen er det en kvartet, der tæller masser af erfaring fra bands som Mercenary, Rock Hard Power Spray og Surfact. Efter et par lovende ep'er ramte debuten 'The Game Is Rigged' gaden i forsommeren og bød på en omgang fræsende metalrock med tanke og hjerte bag. Læg dertil, at Swindler er en festlig eksplosion af energisk folkelighed i live-regi, og scenen er sat til en koncert, der både byder på godt humør og paroler med stof til eftertanke til de festivalgængere, der husker at få torsdagen med.

Fredagen byder kun på et enkelt hjemligt navn, men hvilket ét. Fynske Grusom udgav den åbenlyst navngivne andenplade 'II' sidste år, og vi kastede omgående vores ubetingede kærlighed i nakken på den. Grusom formår at kombinere syrerock, stoner og doom i en fængende og lyttevenlig blanding, hvor forsanger Nicolaj Hoffmann Juls stærke stemme og smertende tekster er et naturligt fokuspunkt. Grusom er mørkt, melankolsk og samtidig fængende og medrivende, og bandet har et ry for altid at levere fortrinlige præstationer i live-sammenhæng. Grusom kan snildt vise sig at blive en af dette års mest solide koncerter på festivalen, som skal og bør opleves.

">

Lørdag er der en del danske navne. Det første er Katla, der har været med i Wacken Metal Battle, og sørme om ikke de endte med at vinde konkurrencen i Danmark i år, da der blev afholdt finale i Bombehuset i maj måned. Siden fik de muligheden for at spille på selve Wacken Open Air i sommer, og den københavnske trio, der spiller doom, skal nu også spille på Aalborg Metal Festival i 2019. De kender allerede Studenterhuset, da de i starten af maj måned var med i det indledende heat i førnævnte konkurrence, så de, der ikke var til stede denne aften, får altså nu muligheden for at høre, hvordan Katla lyder lørdag.

">

Emberray er thrash og groove fra Fredericia. Et af de orkestre, der i den grad får chancen ved at spille på Aalborg Metal Festival. Det er nogle unge mennesker, der har kastet sig over den mere melodiske thrash og det skal blive spændende at høre, hvordan de kommer ud over scenekanten på Studenterhuset. De smed tidligere på måneden deres første ep. Her kan du høre singlen 'Breaking the Sky', som de smed i sommers.

">

Den lokale undergrund er der også blevet plads til på dette års festival. Emesis fra Aalborg spiller lørdag. Ud af asken fra bandet Nihility opstod Emesis i 2009, der siden har holdt til i undergrunden og delt medlemmer med blandt andet Fetus in Fetu. De udgav sidste år debutpladen 'Cryogenic Deformities' og er p.t. i gang med at færdiggøre deres andet album, 'The Chronic Illness'. Er du til dødsmetal, så kan du være helt sikker på at få serveret en afgrundsdyb dosis fra Emesis, der i den grad har hjemmebanefordel.

">

Thorium kan også det der med dødsmetal. Forsanger Michael H. Andersen, der også er chef for pladeselskabet Mighty Music, nyder at gøre det som crooner og impresario i Thorium, hvor den klassiske dødsmetal hyldes. Det er måske ikke superoriginalt, men det er velspillet og med et glimt i øjet, der kan afvæbne selv den mest skeptiske kyniker. Hvis man kan lide at feste og høre dødsmetal samtidig, så er Thorium den perfekte anledning. De var senest på Aalborg Metal Festival i 2007, så det var vel på tide, de kom tilbage.

">

Aarhusianske Horned Almighty er black metal med det groove, der skal til for at få nakken på gled. Vi har set og hørt bandet utallige gange og er lige begejstrede hver gang. De har tidligere gæstet Aalborg Metal Festival i 2006 og 2016, så den sorte bølleblack skal således runge fra scenekanten en tredje gang her i november måned. Deres seneste plade, 'World of Tombs', er fra 2014, så det er snart tid til noget nyt. Og sørme om ikke der er noget mørke på vej fra Horned Almighy. Deres kommende plade 'To Fathom the Master's Grand Design' udkommer 17. januar 2020. Mon ikke publikum på Aalborg Metal Festival 2019 får en smagsprøve eller to derfra? Her er der i hvert fald et lille klip fra studiet.

Menu