Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2013 - Daniel Pilgaard

Populær
Updated
Årsliste 2013 - Daniel Pilgaard

For Daniel Pilgaard endte 2013 som et stærkt koncertår, hvor højdepunkterne talte Orange Goblin og Cattle Decapitation. På pladefronten rykkede dansk metal i form af Cerekloth, Rising og Artillery, mens der i udlandet var gode udgivelser at hente fra fra polske Cultes des Ghoules,  amerikanske Occultist og norske Satyricon.

Årets internationale album:

1. Cultes des Ghoules: 'Henbane' – der er efterhånden langt imellem, at black metal-bands virkelig formår at bide fra sig. Men de polske dæmoner fra Cultes des Ghoules spiller black metal med en autentisk nerve, så det føles som et hallucinerende og satanisk ritual.

2. Six Feet Under: 'Unborn' – Six Feet Under har stort set altid været en lettere ligegyldig legeplads for den tidligere frontmand i Cannibal Corpse, Chris Barnes. Men fanden har taget ved den legendariske growler, som her har skabt en seriøs groovy dødsmetalplade, der kom som årets største overraskelse.  

3. Occultist: 'Death Sigils' – amerikanske Occultists debutplade koger punk, sludge, doom, død og blackmetal sammen til en dyster og fandenivoldsk oplevelse, der efter første gennemlytning straks skrev sig ind på årslisten.

4. Satyricon: 'Satyricon' – efter fem års tavshed vendte den norske duo endelig tilbage med en plade, der blandede de sidste tyve års udgivelser sammen til en sjælfuld og dyster fuldtræffer, hvor nummeret 'Phoenix' med Sivert Høyems rene vokal straks cementerede sig som en klassiker i bandets karriere.

5. Mötorhead: 'Aftershock' – vi var nogle, der næsten var sikre på, at Lemmy havde stillet cowboyboy-støvlerne, da han væltede af scenen efter en håndfuld numre til koncerten under årets Wacken Festival. Men næh, nej! Lemmy er som bekendt ustoppelig, og kun to måneder efter festivalen udsendte han og resten af trioen endda deres bedste album i årevis. Det er klassisk Mötorhead, når de er allerbedst med masser af beskidte guitarriffs, whiskystemme og blueset hore-lyrik. Rock and roll, når den er smukkest!

Årets danske album:

1. Cerekloth: 'In the Midst of Life We're in Death' – forventningerne til den danske kvintet, som i 2012 imponerede med deres koncerter på Copenhell og Roskilde Festival, var store: Kunne de skabe samme dyster stemning på plade som på scenen? Det kunne de i den grad med det her debutalbum, der står som en af de stærkeste danske udgivelser i årevis. 

2. Rising: 'Abominor' – "dansk sludge i verdensklasse" skrev kollegaen i sin anmeldelse og tildelte pladen fem stjerner. Jeg kunne ikke være mere enig!

3. Artillery:' Legions' – "vi trængte til et spark i røven," sagde grundlægger og guitarist Michael Stützer om udgivelsen i P6's Sort Søndag. Det må man sige det legendariske band har fået med den nye trommeslager Joshua Madsen og supersangeren Michael Bastholm. Klassisk heavy metal og thrash får alt til at gå op i en højere enhed på 'Legions', der understeger – hvis nogen havde glemt det – at Artillery er et band i verdensklasse.

4. Pet the Preacher: 'Papa Zen and Meet the Creature' – der var både nyt og gammelt materiale på pladen her fra Pet the Preacher, og det holder hele vejen igennem. Trioens svedige blanding af stenerrock og blues findes ikke bedre i Danmark. De imponerede allerede med debuten 'The Banjo' sidste år, og lur mig om de ikke nok holder niveauet med næste års udgivelse.

5. Impalers: 'Power Behind the Throne' – jyske Impalers prøver ikke at opfinde noget nyt på deres debutplade, men til gengæld spiller de passioneret thrash-metal uden slinger i valsen. De kan tydeligvis deres metier, og selv om pladen måske halter af og til, så kommer det kun til at gå en vej for jyderne på den danske metalscene: Fremad!

Årets internationale hit:

Satyricon: 'Phoenix' – dystert og stemningsfuldt – Satyricons nummer med Sivert Høyems melankolske og rene vokal er årets genistreg.Årets danske hit:

Rising: 'Vengeance Is Timeless' – igen: Dansk sludge i verdensklasse!Årets genfundne klassiker:

Marduk: 'Panzer Division Marduk' – svenskernes brutale mesterværk blev straks hevet ud ad reolen og røg på anlægget, da det kom frem at de ville spille hele skiven i Pumpehuset.

Årets DVD:

Ingen – men Metallicas 'Through the Never' i biografen var ingen ringe oplevelse!

Årets koncerter:

1. Orange Goblin - Beta, 15-08-2013 – foran knap 150 mennesker på en mandag aften med solskin, grillpølser og kolde bajer på det lille spillested på Amager gik Orange Goblin på scenen for første gang i ti år i hovedstaden og spillede så autentisk, intensivt og overlegent tungt, at livet i en times tid var upåklageligt og perfekt.

2. Cattle Decapitation - Royal Metal Fest, 13-04-2013 – året har budt på mange festivaler, men weekenden under Royal Metal Fest i foråret i Århus var stensikkert årets bedste. Ikke bare på grund af vennernes gode selskab, men programmet var stort set også upåklageligt. Grindcore-bandet Cattle Decapitation havde ikke gæstet Danmark i seks år og med mesterværket 'The Monolith of Inhumanity' frisk i bagagen, gav de simpelthen en decideret og overlegen musikalsk magtdemonstration.

3. Down - Copenhell, 15-06-2013 – årets mest festlige koncert var uden sammenligning den her i selskab med Anselmo, Windstien, Keenan og resten af supergruppen fra Sydstaterne. Det blev til hit på hit på hit, og bandet var uden tvivl lige så berusede som publikummet. En forrygende oplevelse ud over det sædvanlige!

4. Iron Maiden - Malmö, 10-07-2013
– alderen havde på ingen måde indhentet de engelske legender under den her fuldstændig suveræne koncert, hvor 'Afraid to Shoot Strangers' og et væld af andre klassikere blev leveret på stribe og fremført med en virilitet, som unge bands kunne lære meget af. Det var på alle måder en stor oplevelse!

5. Satyricon - Royal Metal Fest, 13-04-2013 – Satyricon var hovednavnet på årets metalfestival i Århus, og det forstod man såmænd også straks, da de gik på scenen sent lørdag aften og lagde ud med numre fra 'Dark Medieval Times' og 'The Shadowthrone'. Bandet er live et black metal-band i særklasse, og det beviste de fra start til slut med den her fuldstændig suveræne koncert.

Årets internationale navn: Cultes Des GhoulesÅrets danske navn: CereklothÅrets nye internationale navn: OccultistÅrets nye danske navn: ImpalersÅrets comeback:

Black Sabbath: '13' – udgivelsen er måske ikke til mere end karakteren udmærket, men alene det faktum, at briterne vendte tilbage i næsten original besætning efter 40 år og stadig kunne spille og skrive tunge numre som i gamle dage, er sgu en præstation ud over det sædvanlige.

Årets optur:

Black Sabbath i Forum. Alt overraskede denne aften. Lyden i Forum holdte og Ozzys vokal holdt – cirka – også. Der var smæk på den ene tunge klassiker efter den anden, og selv om det ikke var en koncert i verdensklasse, var gensynet med idolerne uden, at de faldt i gennem glædeståre værd.

Årets største skuffelse:

– Tja, hvor skal man starte? Cerekloths latterlige beslutning om at gå hver til sit tre måneder efter deres fremragende debutplade? The Sword på Roskilde Festival? Paradise Lost på Sweden Rock? Soundgardens fadæse i Forum?

Eller skal førstepladsen gå til det idiotiske faktum, at jeg drak mig i hegnet til Wacken og missede mit store idol Alice Cooper, der naturligvis skulle vise sig at være en magisk oplevelse og festivalens bedste koncert, mens jeg lå og snorkede i et telt. Ja, den snupper vist førstepladsen...idiot!!

Største ønske for 2014:

– Udover ikke at gå kold før Alice Cooper, når han gæster Sweden Rock Festival, så er det ønskværdigt hvis dansk metal kan holde det høje niveau fra 2013. Og ikke mindst, at de mange frivillige ildsjæle i miljøet holder engagementet ved lige, og publikum passioneret tropper op og fester løs til de mange arrangementer året rundt.

Det glæder jeg mig mest til i 2014:

– Julefrokost med redaktionen. Alice Cooper på Sweden Rock (sjovt nok!), fællessang med 10.000 glade mennesker under Iron Maidens 'Fear of the Dark' til Copenhell. Bedre internationale udgivelser end i år. Nye stærke danske udgivelser fra Deus Otiosus, Illdisposed, Strychnos (hvis ikke det først bliver i 2020), debutpladen fra de århusianske thrashere i Battery, og selvfølgelig endnu et godt festival-år!

Menu