Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Krystalkuglen: Copenhell ’23

Populær
Updated
GNR XTJ1929-12-1528358399

Det er kun tre måneder siden, vi holdt fest på Refshaleøen. Alligevel er vi allerede klar til at se frem mod næste år og gætte på navne. Hovednavne!

Spillested
Fotograf
Jacob Dinesen

Det er ikke ret lang tid siden, vi stod og fejrede festivalernes genkomst sammen med Metallica, Judas Priest, KISS, Iron Maiden og Mercyful Fate på Copenhell 2022. Og sikke en fest. De allerstørste navne var booket ind efter to års ufrivillig pause og det blev et brag. Store danske bands som D-A-D, Dizzy Mizz Lizzy og Baest gav også koncert, mens mellemlaget havde etablerede navne som Korn, Mastodon, Suicidal Tendencies, Emperor og The Hellacopters i blandt. Der var med andre ord ikke sparet på kræfterne. Såvel arrangører som bands ville rigtig gerne på græs.

Nu står vi så med balladen. Hvem skal man booke som hovednavne i 2023? Her på Devilution kigger vi lidt i både krystalkugle, teblade og mod udlandet og der begynder at tegne sig et billede af det, der kan blive en plakat for Copenhell 2023.

Moderne musik og ronkedorer
Ser man mod bjergmassivet Alperne i Europa, så har vi Nova Rock i Østrig og Greenfield Festival i Schweiz, der begge er begyndt at annoncere navne for deres festivaler i juni måned 2023. Her finder man begge steder Slipknot og Parkway Drive. De har også begge de to svenske dødsmetalbands Amon Amarth og Arch Enemy. Alle fire er udmærkede bud på bands, der kan stå på Helviti og Hades i slutningen af juni måned næste år. 

Særligt Slipknot må være en forhåndsfavorit. De har lige bevist på Wacken Open Air, at de kan holde en festival med 85.000 i den hule hånd. Pladsen var pakket til bristepunktet og alle havde en fest. De var også gode i Malmö lidt senere i august måned. De udgiver ny plade ’The End, So Far’ i dag og er således mere eller mindre gearet til at indtage de europæiske festivaler igen næste år. De har været på Copenhell i 2015 og 2019. Hvad er det man siger? Alle gode gange tre? Tredje gang er lykkens gang? Find selv på flere. 

Af andre hovednavne er der også gendannede bands, der meget vel kunne tænkes at være blandt de navne, der skal bruges som trækplastre på plakaten næste år. Rage Against the Machine er gendannet med Zack de la Rocha i front. Bandet har teknisk set gæstet Copenhell da de som Prophets of Rage spillede i 2017, Men nu er den oprindelige forsanger med og hvis både corona og Zack de la Rocha ellers kan lade være med at komme til skade med sine ben når de giver koncert i USA, så er det på høje tid, de får indfriet deres løfter til deres fans om at give koncert i Europa. Oplagt hovednavn.

pantera 2022

Det er Pantera også. Vi kan sagtens bruge en masse spalteplads på at diskutere om Phil Anselmo og Rex Brown kan tillade sig at bruge navnet uden at skrive Jam bagefter, nu hvor brødrene Dimebag Darrell og Vinnie Abbott ikke længere er iblandt os, men med Zakk Wylde og Charlie Benante på hver deres instrument, er vi trygge ved, at arven kan løftes og hædres ordentligt. Selvfølgelig er det ikke Pantera som det var i halvfemserne. Det er noget andet. Ligesom Death to All, der spillede på Copenhell i sommers, så er Pantera anno 2022 og 2023 lige så meget en hyldest til de to brødre, som det er en fortsættelse af bandet. Ingen ved deres fulde fem går med tanker om, at dette line-up kunne finde på at indspille en plade. Dertil har de hver især for meget gang i deres egne, respektive karrierer i andre bands. Men en hyldest-turné er undervejs og det bør være en topprioritet for Copenhell at sørge for den svinger forbi Danmark og naturligvis på Refshaleøen.

Der er en hel generation, der aldrig nåede at opleve Pantera. Som Jack Nicholson sagde i 1999 i filmen overfor Helen Hunt:

'Hvad hvis nu det her er det bedste, der er?' Sådan er det med Pantera 2022. Det er enten det her eller ingenting. Mange vil nok foretrække ingenting, men endnu flere vil godt tage til takke med muligheden for at hylde den musikalske arv, de texanske brødre skabte med Phil Anselmo og Rex Brown. 

Af andre etablerede navne har vi Ozzy Osbourne, der just har udgivet ny plade. Det er længe siden, vi har set Ozzy i topform, men man skal aldrig sige aldrig. Det samme kan siges om Mötley Crüe. Vince Neil har i årtier døjet med stemmen, men publikum kan ikke få nok. Lidt i samme ånd har vi Guns ’N Roses, der har fået Slash tilbage på guitar og derfor turnerer med klassisk opsætning. De var på Sweden Rock i sommers og har ikke gæstet Danmark siden 2018. Det må være på tide Axl og co. besøger Refshaleøen.

Læg dertil en joker som Def Leppard og man har en perlerække af gamle firserbands, der bestemt ikke kan udelukkes på plakaten ved siden af førnævnte lidt nyere navne.

Af de navne, der kommer lige under hovednavnene, er Megadeth, Fever 333, Tenacious D, Architects, Wardruna og Motionless in White også gode bud.

Megadeth har en ny plade ude og er allerede bekræftet til bl.a. Wacken Open Air 2023, så de er i Europa næste sommer. Fever 333 er et af de nyere navne, der gav en god koncert på Copenhell i 2019 før pandemien satte ind. Vi tror på, de snart er klar til at indtage europæiske festivaler igen. Her i januar og februar måned tager de en tur rundt i Europa på halvstore spillesteder, hvor der nok skal sidde spejdere fra de store arrangører klar til at vurdere om de skal på Pandæmonium ligesom i 2019 eller en opgradering til Hades eller Helviti kan komme på tale.

Så har vi Jack Black og Tenacious D. Alle kan lide at se en Hollywood-skuespiller give den gas med hård musik. Spørg bare Johnny Depp. Jack Black og Tenacious D er et morsomt indslag, der utvivlsomt vil kunne trække folk til og få dem til at købe en ekstra fadøl mens de smiler og lader sig underholde. Det gik ikke rent igennem på Roskilde Festival i 2016, så måske han trænger til et comeback på dansk muld. De er annonceret til Nova Rock i Østrig, så de er i Europa. 

baest copenhell 2022 XJD6619
Simon Olsen fra Baest på Copenhell i år. Mon Jack Black kan trække lige så mange til scenekanten?

Det samme er Architects, der sammen med førnævnte Slipknot er bekræftet til Rock for People i Tjekkiet. Nå ja, de er også på plakaten til Nova Rock og de har ny plade ude her i 2022.

Norske Wardruna udgav sidste år ’Kvitravn’, som vores anmelder roste til skyerne, og er i gang med at indtage USA og vender tilbage til Europa i starten af 2023, ligesom førnævnte Fever 333. De har næsten solgt alle billetter til deres turné og har således bevist, at de kan trække folk til. Det er på høje tid en dansk metalfestival får dem på plakaten. Og hvorfor ikke den største af dem? Copenhell, I er hermed orienteret.

Motionless in White er vores sidste bud på et navn til plakaten for Copenhell 2023. De var på festivalen i 2017 og har just udgivet deres sjette plade, ’Scoring the End of the World’. Mon ikke det er på tide, de kigger forbi Refshaleøen igen snart?

Hvilke bands tror du, vi får at se på Copenhell i 2023. Hvilke navne kan fylde pladsen fredag og lørdag aften? Hvilke undergrundsbands bør få chancen på Gehenna? Lad os høre dine bud. Vi har en fornemmelse af, at der måske er nogen, der læser med.