Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Det herrens år 2013

Populær
Updated

Redaktionen på Devilution er multifacetteret ud i samtlige afkroge af metalmusikken, og årslisterne er derfor meget forskellige, men der er dog få sammenfald.

Kunstner
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Der er hele 16 mennesker, der har lavet en årsliste for 2013. Både redaktør, fotografer og anmeldere har givet deres besyv med og det har givet nogle meget forskellige indtryk af, hvordan musikåret 2013 så ud.

Der er alt lige fra Jens Francos punkinspirerede undergrundsmusik til Lars Schmidts bluesrockede liste og videre over Casper Villumsens liste med dødsmetal samt Henrik Østergaards doomy liste med stor forkærlighed for Roadburn-festivalen. Så er der også vores færøske Turið Nolsøe, hvis liste fokuserer netop hjemstavnens metalliske undergrund og mange andre mindst lige så spændende årslister.

Umiddelbart ser de meget forskellige ud og det er de også. Men der er dog sammenfald hist og pist. Her bringer vi et lille udpluk af de største sammenfald, der forhåbentlig giver læseren lyst til at grave dybt ned i de enkelte årslister og se, hvad der fik nakkerne til at gynge hos den enkelte i 2013.

Årets internationale album: Six Feet Under – Unborn

Samlet set har redaktionen 50 forskellige bud på hvad der er årets bedste internationale album, men når alt tælles sammen er der nogle få stykker, der stikker ud. Ingen havde set det komme, at Six Feet Under med deres 'Unborn' ville lave et af årets bedste plader. Det var måske mere ventet, at Ghost, Carcass og Black Sabbath selvfølgelig ville gøre deres indtog på listerne, mens Hell, Suffocation og Satyricon også gjorde et godt indtryk.

Årets danske album: Artillery – Legions

Det siger sig selv, at der her var mange gode bud på en vinder. Det er umuligt at kåre en enkelt, idet der var flere virkelig gode kandidater. Veteranerne i Artillery udgav et fornemt album i 'Legions', mens mastodonterne i Mercenary og Hatesphere ligeledes kom med særdeles stærke udspil. De yngre kræfter i Essence bidrog også, ligesom undergrunden i Cerekloth, Helhorse, Rising, Redwood Hill og Ajuna i den grad også livede op på pladefronten i 2013.

Årets internationale hit: Ghost

Til trods for oprør blandt enkelt skribenter, er der bred enighed om, at de svenske teaterrockere i Ghost har lavet årets hit i form af 'Year Zero'. "God pop om Satan", hedder det sig blandt andet. Et friskt pust og afveksling fra den tunge metal. Pladen 'Infestissumam' indeholder et væld af gode sange og at vælge den bedste/værste af dem alle, var noget af en opgave. Både 'Ghuleh/Zombie Queen', 'Year Zero' og 'Secular Haze' er nævnt på flere lister.

Årets danske hit: Hatesphere – Fear Me

Der er bred enighed om, at Hatesphere i år udgav et af deres bedste albums længe. Det indeholdt en lang række thrashhits, herunder ultrahittet 'Fear Me', som mange skribenter har anført som et af årets højdepunkter.

Årets koncerter: Alice in Chains – Copenhell

Det er på livescenen, at diversiteten hos Devilutions stab virkelig viser sig i fuldt flor. Vi har Lars Schmidt, der normalt trives meget godt på Sweden Rock, men som i år ikke var på pletten og derfor har andre øjeblikke i år, mens Henrik Østergaards domineres af koncerter fra dette års Roadburn. Så har vi Kent Kirkegaard Jensen, der normalt henter sine store oplevelser på Wacken Open Air, men som i år i stedet fik nogle gode minder fra Vega, Copenhell og Aalborg Metal Festival.

Til trods for strømafbrydelsen er flere enige om, at grungeveteranerne i Alice in Chains leverede en af årets koncerter på Copenhell. Flere var godt underholdt da Satyricon svingede forbi Royal Metal Fest i Aarhus og Amager Bio i København, mens Iron Maidens fabelagtige show på Malmö stadion også sendt chokbølger gennem redaktionen. Og så var der naturligvis genopstandne Black Sabbath i Forum, hvor alle forventede det værste, men gik derfra med en af årets mest positive oplevelser på koncertfronten.

Årets internationale navn/comeback: Black Sabbath og Carcass

Her er der nogle ret klare favoritter. Blandt de internationale har især Black Sabbath og Carcass vundet indpas, både som navne og som formidable comebacks. Begge bands overraskede særdeles positivt på plade og gav lovende koncerter, hvilket tilsammen gjorde, at disse veteraner løb med overskrifterne og omtalen i 2013.

Årets danske navne: Artillery, Cerekloth og Essence

På den danske scene er det igen navnene fra de bands, der udgav gode plader, som løb med opmærksomheden. Kan Artillerys 'Legions' kvalificere sig som et comeback? Stærkt er det i hvert fald! Cerekloth gik i opløsning, og det har allerede udløst et stort afsavn blandt redaktionen. Til gengæld fortsætter Essence på hæsblæsende vis, mens Emil Svendsen opsummerer årsagen til, at et navn som Volbeat er blevet så stort og derfor bør være årets internationale navne:

"Volbeat må det så afgjort blive. Selv om man kan være sur over, at det ikke bare er et metalband, men også et radiorockband, så er deres internationale succes i år – med førstepladsplaceringer på amerikanske hitlister, en international klasseguitarist i Rob Caggiano og samarbejde med King Diamond – ganske imponerende."

Årets nye internationale navn: Black Star Riders

Det kan lyde paradoksalt, at Thin Lizzy med nye navn, Black Star Riders, nævnes som det bedste nye internationale navn, men det er ikke desto mindre, hvad et flertal i redaktionen gør. "De (har lavet nogle af) de bedste Thin Lizzy-sange, Thin Lizzy ikke har skrevet eller spillet", som en så præcist formulerer det.

Årets nye danske navn: Redwood Hill

Det er også nogenlunde enighed om, at Redwood Hill fortsat er det mest lovende danske navn, og mon ikke der kommer nye toner fra den front i 2014?

Årets skuffelser:

Dødsfald er altid ærgerlige. Specielt når så store personligheder som Jeff Hanneman fra Slayer og Lou Reed var nogle af dem, der stillede træskoene alt for tidligt. Men også når et ungt og lovende band som Cerekloth vælger at trække stikket.

Største ønsker for 2014:

Igen et væld af forskellige ønsker. Alle håber på gode line-ups til de store festivaler, vi normalt dækker. Det er bl.a. Sweden Rock, Copenhell, Roadburn, Roskilde Festival, Wacken Open Air, Kill Town Death Fest, Metal Magic, Aalborg Metal Festival osv. Og så bør vi her nævne redaktør Mathias Nielsens inderlige ønske om, at netop føromtalte Ghost går samme vej som Cerekloth. For ikke alle var lige imponerede over pavehatten, for at sige det mildt.

Samstemmigt ønsker vi os dog bare større fremmøde ved koncerterne, gerne gode koncerter og endnu bedre plader end i år. Kort sagt; højere kvalitet. Og netop hvad angår kvalitet og festivaler, har den franske Hellfest-festival sat baren så højt, at samtlige af de nævnte festivaler ovenfor reelt set bare kan dreje nøglen om og linke direkte til den franske version. Der er flere redaktionsmedlemmer, hvis største ønske er, at fri fra arbejde, økonomi, logistik og ferieplaner kan modelleres om netop den festival i sommeren 2014.

Hvad glæder vi os til i 2014?

De nævnte festivaler er selvfølgelig noget, vi hvert år ser frem til. Men vi vil også gerne overraskes og håber, at nogle af de mest ventede plader i 2014 gør netop det. Overrasker os.

Årets øjeblik:

Når man gæster så mange festivaler, koncerter, interviewer så mange kunstnere og anmelder så mange af deres plader, som Devilution har gjort i 2013 så kan det ikke undgås, at der sniger sig nogle skønhedsfejl ind hist og pist.

Nogle af de mere morsomme indeholder ofte et forudgående indtag af fludium med et ikke uvæsentligt indhold af adfærdsregulerende stof. Som da vi deltog i en konkurrence i metalparatviden sammen med de udenlandske metalkolleger hos blastbeast.dk i deres lejr på Roskilde Festival og vi efterfølgende havde en anmelder, der skulle op og anmelde norske Turbonegro på Orange Scene.

Det gik så godt med den quiz, at anmelderen blev døsig undervejs i den efterfølgende koncert og midlertdigt måtte overgive sig til indersiden af øjenlågene på plænen foran. Der gives dog point for, at trods et akut søvnbehov så overlades fadøl ikke til andre, ej heller spildes de dyre dråber. En sand festivalconnoisseur!

Her kan du finde links direkte til de enkelte årslister:

Jacob Dinesen - udgiver og fotograf
Mathias Nielsen - redaktør og anmelder
Mads Pedersen - redaktionssekretær og anmelder
Esben Elnegaard Kjær Hansen - anmelder
Jens Franco - anmelder
Henrik Kjellerup Bro - anmelder
Henriette Mai Rahbek - anmelder
Signe Andersen - anmelder
Lars Schmidt - anmelder
Daniel Pilgaard - anmelder
Casper Villumsen - anmelder
Turið Nolsøe - anmelder
Emil Svendsen - anmelder
Anders Molin - anmelder
Henrik Østergaard - anmelder
Kent Kirkegaard Jensen - anmelder og fotograf