Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell '22: D-A-D, Bersærk, Eyes og andre danske los i skridtet

Populær
Updated
-E2P8147-60-1402996631

D-A-D skal garantere den store folkefest på næste års Copenhell med et show, hvor publikum får lov at bestemme setlisten.

Pris din gud og skaber for, at du ikke lever i 90'erne. For at fylde en metalfestival med danske navne, der var bare nogenlunde værd at lytte til dengang havde været mere end svært. Derfor er vi glade for at vi skriver 2021 nu, så vi, trods global ned- og indelukning stadig er i stand til at få så stor en godtepose som Copenhell løfter sløret for i dag. Her er alt du kan tænke dig, fra den ækleste undergrund til bands du kan finde i enhver pladesamling tilhørende mænd, der engang har haft langt hår i nakken.

D-A-D:
D-A-D behøver strengt taget ikke den store introduktion. Binzer-brødrene med den karismatiske Stig Pedersen på bas og Laust Sonne bag trommerne er en institution i dansk rock. For 6 år siden stod bandet for første gang på Copenhell og fremførte hele ‘No Fuel Left for the Pilgrims’, der havde 25-års jubilæum det år. I år kan publikum selv vælge hvilke 16 sange, D-A-D skal spille når de indtager Helviti igen. ‘By Request’-formatet har tidligere været anvendt af Metallica i Horsens, og det bliver spændende at se, om der overhovedet kommer nogle dybe stik i materialet med, eller om det blot bliver bandets 16 mest kendte sange, der skal fremføres.

 

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Bersærk
Danske Bersærk har med deres selvudnævnte “hedningehegn” ramt en åre i folkesjælen, der hidtil har været overset. Groovy, tung men lyttevenlig stonerrock kombineret med dansksprogede og særdeles velskrevne tekster, der hylder tiden før kristendommen, før kapitalismen og før egoismen. Dengang, hvor mennesker faktisk var de gode.

Bandet evner at kombinere tyngden i musikken, det gode, varierede riff, den fremragende sang og de ganske udmærkede tekster i et mix, der både kan henrykke de kritiske og begejstre masserne.

Med den karismatiske forsanger Casper Popp i spidsen med sin store stemme er Bersærk endt som et af landets allerstærkeste livenavne, der har henrykket snart sagt enhver dansk tungrock-festival, inklusive to besøg på Copenhell og en optræden på Roskilde Festivals Rising-scene tilbage i 2016. Deres seneste udgivelse, ‘Sol’ fra sidste år, blæste vores anmelder bagover og det samme gjorde deres to liveoptrædener.



Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste interviews her og her 
Læs seneste koncertanmeldelse her

Eyes
Københavnerkvintetten tog både Danmark, Politiken og Devilution med storm, da de udsendte ‘Underperformer’ sidste år.
Udover at være et brag af en debut-LP, fulgte de fem københavnere deres kaotiske metal-hardcore til dørs ved at være et af de få bands, der rent faktisk fik spillet et par gange i pauserne mellem nedlukninger.
Alle der har oplevet dem live, har følt den massive mur af rå energi, aggression og tonstung larm de konsekvent leverer. De var også blandt de allerførste til at genoplive koncertkonceptet i foråret og gjorde det med bravur.



Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste interview her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Redwood Hill:
Det københavnske post-metal/post-black-band, der ynder at krydre deres højtflyvende melodier med en tung spand sludge, er ikke nybegyndere udi at spille på hovedstadens heavyfestival. 2020 bliver deres fjerde sommer i det betonbelagte paradis.

2014 var mesterligt, mens 2016 var præget af knas med teknikken - fælles for deres optrædener har dog været, at den tunge kvintet har givet den fuld gas og anstrengt sig for at være de store scener bekendt. Det hårdtarbejdende orkester udsender i marts en ny plade, og for dem, der holder af Cult of Luna, ISIS og den slags, bliver der derfor god mulighed for at få stillet tørsten efter de dybe tonelejer dette år.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Nyredolk:
Nyredolk er grimt. Nyredolk gør nas. Nyredolk vil dig intet godt, og musikalsk er de et frontalangreb af black metal og crustpunk, der med hvæsset tunge og skarpe tænder gnaver sig vej gennem hovedet på dig. Den formummede duo gør alt, hvad de kan, for at deres udtryk skal blive et overstyret, uregerligt amokløb af vrede og afsky, og det trænger ganske fint ud i den punkede satanmetal. 

Nyredolk er lyden af en totalt smadret blackmetallisk undergrund, der ikke kan få det ækelt nok. Det er støj og smerte.
Bandet udgav sidste år 'Indebrændt', der ikke havde for lidt af hverken klamhed, riffs eller ækel attitude.

Læs seneste pladeanmeldelse her

Withering Surface:
Fra midten af 1990’erne og et årti frem skabte Withering Surface noget af det stærkeste melodød i perioden i Danmark.  En succesfuld koncert på Roskilde Festival i 1999 og nordiske turneer med navne som Dimmu Borgir og In Flames siger ikke så lidt om det niveau, kvintetten var på før flokken, der har rødder i Næstved, gik hvert til sit efter en afskedskoncert på Loppen i 2005. Når den gendannede gruppe rammer Refshaleøen til sommer, bliver det ikke kun en oplevelse, der hviler på fortidens bedrifter. I februar sidste år var Withering Surface klar med den første nye skæring i 16 år, og det bliver med en fuld plade af ny musik i ryggen, når de fem kompetente musikere til sommer forhåbentligt beviser, at lyden af Withering Surface anno 2022 stadig er relevant.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her
Læs vores Metaldiktator om ‘Scarlet Silhouettes’ og ‘The Nude Ballet’ her

Søren Andersen:
Bag det meget almindelige danske navn gemmer der sig en international guitarist fra øverste skuffe. Den klassiske rockguitarist har arbejdet sammen med Glenn Hughes fra Deep Purple, Artillery, D-A-D, Mike Tramp, Pretty Maids og sågar Sanne Salomonsen, Anne Linnet og Dave Mustaine! Søren Andersen var da også på scenen på Copenhell sidste år, da Glenn Hughes gav koncert på Hades

Hans CV er langt og imponerende. Udover at vride i strengene som guitarist er han også producer. Men han er ikke kun en hyret hånd. Der er også en solokarriere, der har kastet to plader af sig. ‘Constant Replay’ fra 2011 og ‘Guilty Pleasures’ fra 2019. Mellem de to plader har han haft projektet Electric Guitars med Mika Vandborg, der har udgivet tre plader i 20132015 og 2017. Alle anmeldt her på Devilution. Er man til guitar, så er Søren Andersen en sikker hånd, og det skal nok trække fans af instrumentet til Copenhell, når han sætter stikket i på Refshaleøen.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her

Svartsot:
Folkemetallen flyder dybt i Svartsots årer ligesom den mjød, der lyder til at smøre forsanger Thor Bagers gane. Hvor mange af de andre danske bands med vikingeblod i årerne sværger til en mere sing along-venlig approach, holder Bager sig overvejende til de dybe growl som modstykke til fløjterne og det melodiske schwung, der sønderskærer deres oevre. Ganske vist har de intet nyt udgivet nyt siden 2015's ‘Vældet’, men der bliver arbejdet på nyt i kulisserne, og i mellemtiden har de holdt sig aktive både i udlandet og herhjemme, hvor man i øvrigt kan tyvstarte med at se dem både i København og Odense indenfor den kommende uge.

Trænger du til et festligt afbræk, så er Svartsot en sikker garant for fest og glade dage - men husk lige at tanke mjød op i Asgård inden.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Ghost Iris:
Ghost Iris har haft travlt, siden de gæstede Copenhell i 2017. Tour, festivaler og et fjerde fuldlængdealbum just udgivet. Man kan ikke klandre den danske kvartet for at hvile på laurbærrene. Det er uden tvivl et af Danmarks bedste metalcore-bands, hvis ikke det bedste, hvilket netop koncerten på Copenhell også afspejlede. Høj energi, humor og spilleglæde, der havde en afsmittende effekt på publikum.

Kvartetten er et af få danske metalbands, der har været på udenlands-tour sidste år. Som opvarmning for Jinjer blev det til en række succesfulde koncerter i det tyske, inden bandet vendte næsen hjem, for at færdiggøre den sprit nye plade, ‘Comatose’. En sprudlende udgivelse, der er bygget på høj-intensitet, groove, masser af aggression og metalcore som den var, da metalcore for alvor kunne noget. En plade, der med sikkerhed vil få sparket gang i støvet/vandpytterne næste sommer.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her

Ivy Crown:
Hvis du ikke har hørt om Ivy Crown, må du vitterligt bo i en skov uden internetdækning. Den energiske kvartet har været her, der og i Metal Hammer med solide anmeldelser af deres debutplade. Bandet spiller en potent omgang melodisk metalcore med hints af hard-rock. Du kan derfor forvente masser af melodiske omkvæd, breakdowns og attitude samt energi svarende til et højhastighedstog. 

I 2019 udgav kvartetten deres fuldlængde-debut, ’Echo’, der blandt andet tæller gæsteoptræden fra Jesper Gün og Kim Song Sternkopf. Da Ghost Iris også er offentliggjort til at spille på Copenhell, vil det overraske om ikke vi får Gün på scenen og ’That’s What You Do’ blastet. Ivy Crown er et sikkert valg, hvis nakken skal på overarbejde og stængerne er i dansehumør.



Læs sidste interview her

Siamese
Siamese er til stadighed nok Danmarks bedste bud på et rock-fest-band. Fra en skrøbelig opblomstring i 10'ernes Nakskov med dertilhørende skrøbelige kompositioner til et powerhouse i sangskrivning med Andreas Krüger og Mirza Radonjica bag roret. Krüger tager med sit hverdagsjob som sangskriver i pop-industrien både solide ørehængere og en smule elektronika med til projektet. Desuden har bandet med violinist Christian Hjort Lauritzen et ekstra kort på hånden. Radonjica er vel snart også én af den danske scenes mest rutinerede frontmænd. Bandets mere pop-orienterede facon skal nok dele vandene, men den del af vandet, der indfinder sig til Siameses koncert, skal nok få værdi for pengene.



Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her 
Læs seneste interview her

Lifesick:
”Hallo! Nævn bare ét dansk band, der gør det, de gør!”

Omtrent sådan lød et af de højeste rungende postulater til Devilutions julefrokost under et behjertet forsvar for, hvorfor Lifesick fra Fredericia er et unikt band.

Og vi blev ham svar skyldig. For Lifesicks blanding af tung bister hardcore punk og thrash metal er enestående herhjemme og bliver udført på så højt et niveau, at det virker helt naturligt, at bandets navn også giver genlyd ud over landets grænser. Senest med 'Swept in Black' fra 2018. Den jyske kvintet evner fuldt ud at mixe aggressionen og rytmikken fra hardcoren med farten og fræset fra thrashen, og sætter det hele op i et mørkt og bistert lydbillede, der ikke levner tvivl om seriøsiteten i foretagendet. Er du træt af dine tænder og dit ublodige ansigt, er Lifesicks koncert ubetinget et event, der giver god mening at dukke op til.

Wayward Dawn
Der er klassisk jysk dødsmetal på programmet, når Wayward Dawn indtager scenen.
Selvom bandet kun har seks år på bagen, spiller Wayward Dawn lige så tungt, hårdt og grimt som man gjorde i gamle dage. ‘Haven of Lies’ blev udgivet i april sidste år og de fulgte op med en lille EP i december, men ingen af dem har rigtig fået lov til at blive luftet og vi kan derfor godt forvente at der er noget energi, der skal brændes af, når dødsmetallerne langt om længe får mulighed for at fyre op under et levende publikum.



Læs seneste koncertanmeldelse her.

Denial of God
I henved tre årtier har to brødre fra Sønderborg, der lagde ud med at udsende hjemmekopierede undergrundscompilationbånd og trusselsbreve til alle, der ikke forstod sejheden i den black metal, de spillede i bandet Denial of God.

Det sidste er der dog ved at blive rådet bod på: Denial of God har fået en gevaldig æresoprejsning i de senere år, og sidste års ‘The Hallow Mass’ toppede en del af årslisterne her på redaktionen. Om den plade konkluderede vores anmelder resigneret: “Denial of God bliver sikkert aldrig smarte at høre herhjemme. De er for gamle, deres image er for horror-præget og ikke smart nok, der er ingen post-elementer i musikken, der til gengæld emmer af klassiske metaldyder.”

Blandt de dyder er ikke mindst blikket for at skabe gennemkomponerede sange og gøre det med et show, der ser stort på trends og god smag og præsenterer black metal, sådan som Denial of God altid har ment, at den skulle præsenteres.



Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste interview her.

Xenoblight

Sjældent har et dansk band været så oplagt en signing for Copenhell. Xenoblight imponerede på såvel Copenhell Metal Cruise 2018 som When Copenhell Freezes Over 2019 samt med en glimrende koncert på Roskilde Festival for få måneder tilbage. Læg dertil, at bandet blev den danske vinder af Wacken Metal Battle i 2018 og har været støt fremadstormende lige siden med et ry som et eminent liveband, og du har opskriften på en folkefest næste sommer.

Xenoblight leverer deres højaggressive og uhyre kompetente mix af thrash, black og død med en stålsat overbevisning og en smittende energi, og forsanger Marika Hyldmar har efterhånden udviklet sig til en af rigets bedste indpiskere på en scene. Xenoblight er lige så forførende og medrivende, som de er brutale og kompromisløse. Der er lagt op til dødsdans på Pandæmonium!



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

Orm
De progressive black metallere fra Bornholm har for ganske nylig sendt andenpladen ’Ir’ på gaden. Et helstøbt værk, som flere på redaktionen anser for en seriøs kandidat til årets danske album. Orm evner at kombinere black metallens raseri med lyden af tøven, livslede, melankoli og eftertænksomhed. Bandet forstår at skrive stort og episk uden at give køb på en rød tråd og en indædthed i musikken, som de færreste er i stand til herhjemme.

På live-fronten er Orm en følelsesmættet og intens oplevelse, der er svær ikke at lade sig rive med af. Forhåbentlig får bandet lov at optræde efter solens nedgang, hvor det omsluttende mørke vil gøre oplevelsen af Orms kolde og dybe univers total. Det er dansk metal af international klasse.



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.