Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell '22: Rundtosset med Tim Christensen

Populær
Updated
_XTD3250

Næste sommer er de tilbage. De udenlandske bands. Dem vi har ventet så længe på. Copenhell kommer med en god servering oversøisk og hjemlig tråd, hvor Mastodont og Dizzy Mizz Lizzy står som de helt store.

Titel
+ Mastodon + Down + Baest + Devin Townsend + The Pretty Reckless + Myrkur + Vola + Agnostic Front + Witchcraft + Beneddiction + High Command + Blood Incantation + The Raven Age + Vreid + Spirit Box + Thundermother + Soen + Angstskríg
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Den store afsløring landede i sidste uge: Metallica på Copenhell. Det vi alle har forsvoret ville ske. Det der får elitister til at vrænge hånligt (men hemmeligt glæde sig) og familieforældre til at smadre deres refreshknap og skrive hidsige kommentarer, når Ticketmaster ikke kan håndtere presset.
Det bliver vildt.

Men selv når man er verdens største metalband, er man ikke en festival i sig selv, og Copenhell åbner sluserne for en perlerække af navne i dagens afsløring. Det er stort, og der er lidt for enhver smag.

Dizzy Mizz Lizzy
Nationalikonet Tim Christensen og co. behøver her i landet næppe nogen større introduktion. Tim optrådte godt nok med Omvendt Korstog tilbage i 2019, men for første gang nogensinde på festivalen, gæster han med barndomsvennerne, der sammen udgør de danske hardrockkonger Dizzy Mizz Lizzy. I år fik de endelig turneret med deres fjerde skive, den noget tungere og mere komplekse ’Alter Echo’ til udsolgte koncertsale landet over.

Med deres opløftende riffs, catchy melodier og en historik som et utroligt stabilt, selvsikkert og velspillende liveband, får Dizzy Mizz Lizzy endelig plantet flaget på Refshaleøen og efterlader forhåbentlig festivalpladsen i et sølvflammende festkrater.   

 

Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.

Mastodon
Indrømmet, riff-mestrene fra Mastodon har set bedre dage. I starten af 00’erne var der få bands, der kunne måle sig med sydstatskvartetten, når det kom til fuldfede riffs, storladen melodiøsitet med rigelig tyngde og kompleksitet i kompositionerne. Læg dertil bandets flerstemmige vokalharmonier, som dækkede fra den skarpeste sang til buldrende brøl, og du havde et af det mest fuldendte metalbands på kloden.

Selv om bandets senere plader har skruet ned for det tunge udtryk til fordel for rigelig popmelodisk tæft og for mange nemme løsninger, er det stadig et band af høj kvalitet, og bliver godteposen fra de formative år åbnet, bliver Mastodon formentlig et brag af en koncert.

Læs alt om bandet her
Læs seneste pladeanmeldelse her
Læs seneste koncertanmeldelse her
Læs seneste interview her

Down
Phil Anselmo er ét af Jeppe Nissens drømmenavne, har han før fortalt. Stonerrockbandet Down besøgte Copenhell i 2013, og nu vender de tilbage for at fejre et noget forsinket jubilæum for debuten ‘NOLA’, og det markerer de med en tour, der kommer til at begrave Copenhell i røg. Måske spiller Anselmo & Co. hele pladen? Det håber i hvert fald mindst én af vore skribenter.Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vore seneste koncertanmeldelse her.

Baest
Efter tre hårdtslående plader på fire år og den legendariske koncert på Hades i 2019 har de jyske dødsmetalhelte blitzkrieget sig til tops af den danske metalscene. Med deres tunge Stockholm-inspirerede død, har Baest på få år utroligt nok formået, at skabe masseappel blandt danske metal fans. I år udgav de ’Necro Sapiens’ og Baest viste dermed at dyret stadig lugter blod. Derfor bliver det spændende at se om 2022 bliver året, hvor de indtager Helviti som ny jagtmark.

Ligesom Bloodbath brillerer Baest i tyngde fremfor tempo, så med deres knusende riffs og enorme energi vil Baest uden tvivl skabe en kæmpe medrivende dødsfest med cirkulation nok i de rundsavlignende circle pits til at matche buzzsawlyden selv.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview med dem her

Devin Townsend:
Devin Garrett Townsend fra Canada er en sand multikunstner. Han slog sit navn fast med Strapping Young Lad og siden som soloartist, hvor han har haft både Devin Townsend Project, The Devin Townsend Band og bare Devin Townsend. Townsend er særdeles produktiv og lige så aktiv på scenerne.

Sidst vi hørte fra Hevy Devy stod han for et hyggesludrende akustisk show. Lad os håbe på han har husket den elektriske spade denne gang, så vi kan opleve lidt af den vildskab han er kendt for.

 

Læs alt om bandet her og her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her og her.

Benediction
Kræs for kendere. Benediction var en del af bølgen af dødsmetal i starten af halvfemserne, hvor de sammen med de andre britiske bands Napalm Death, Carcass, Paradise Lost, Cancer og Bolt Thrower var med til at danne pendant til de store scener fra Florida og Göteborg. Benediction udkom med debutpladen ‘Subconscious Terror’ i 1990 og toppede velsagtens med den tredje plade ‘Transcend the Rubicon’ fra 1993. Da de udsendte ‘The Dreams You Dread’ i 1995, var de med som support for Death, da Chuck Schuldiner gav koncerter i Danmark. Der gav de koncert i Pumpehuset i København og på ‘Huset i Aarhus, der nogle år senere blev omdøbt og ombygget til det, vi idag kender som Voxhall. Dengang i halvfemserne var Benediction nemlig flittige gæster i både København, Aarhus og Esbjerg, men deres koncert på Lille Vega i 1998 blev den sidste. Indtil nu. Over 20 år senere er bandet tilbage og udgav sidste år 'Scriptures'.

Benediction var også et af de bands, der vekslede bandmedlemmer med de andre bands nævnt højere oppe. Og hold nu tungen lige i munden. Den oprindelige forsanger i Benediction er Mark ‘Barney’ Greenway, der forlod bandet kort efter debutpladen for at dedikere sig til Napalm Death. Ind kom Dave Ingram, der brøler på ‘The Grand Leveller’ fra 1991 og fremefter. Da det så begynder at gå lidt trægt med Benediction i slutningen af halvfemserne, smutter Ingram over og brøler for Bolt Thrower, der havde sagt farvel til deres faste forsanger, Karl Willets. Det gør Ingram  fra 1998 til 2004 og når at være med på en enkelt studieplade med Bolt Thrower. I mellemtiden brøler Dave Hunt for Benediction, mens han også er forsanger i Anaal Nathrakh. Nu er Willets dog tilbage i sit band, og Ingram kan igen koncentrere sig om Benediction. Er man til britisk dødsmetal, er Benediction vanskelige at komme udenom, og det er lidt af et scoop, at de nu igen giver koncert på dansk grund.Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.

Myrkur

Amalie Bruun, bedre kendt som Myrkur bliver et tilløbsstykke på Copenhell til næste år. Hendes karriere har allerede spændt over både black metal og akustiske folkesange og der er nærmest ingen ende på hendes popularitet.

Derfor kan vi også næsten garantere, at der bliver fyldt op foran scenen, når de mange publikummer får mulighed for at opleve en af Danmarks største eksportsucceser i de senere år. Hvad hun kommer til at spille, vil tiden vise, men uanset hvad bliver det en oplevelse.Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

Angstskríg
Copenhell hopper med på bølgen og booker det seneste mystiske skud på den danske black metalstamme.

Angstskrígs ‘Skyggespil’ tog vores anmelder med storm med sit spændende, rifftunge take på black metal. Det bliver en varm omgang når de sortklædte, formummede musikere skal indtage scenen, og vi glæder os særligt til at opleve den fandenivoldske riffdjævel ‘Lucifer Kalder’ i levende live.

Hele pladen er indspillet med hjælp fra musikere fra så højprofilerede bands som Finntroll, Nevermore, Hypocrisy og Soilwork, og det bliver spændende at se hvordan duoen vil tackle det i en livesetting.Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

Spiritbox
I starten af sidste år pegede vi på Spiritbox som et af de core-navne, der skulle holdes øje med i 2021. At bandet nu er booket til Copenhell 2022, er kun endnu et vidnesbyrd om den velfortjente hype, der allerede er omkring det canadiske band. Kvartetten har eksisteret siden 2018 og udgivet flere spændende singler og EP’er, inden fuldlængdedebutten, der udkommer til september.

Musikalsk fornægter forsanger Courtney LaPlantes og guitarist Michael Stringers fortid i Iwrestledabearonce sig ikke. Spiritbox' musikalske udtryk spænder bredt og er typisk ret kaotisk. Fra melodisk, emo-orienteret metal til tonsetung deathcore, på en bund af prog og djent. Der er ikke plads til begrænsninger og Spiritbox bør ses som en alvorlig kandidat, når det kommer til fremtidens festival-headliner.Læs seneste anmeldelse her.

Vola
Endelig får vi lov til at opleve den dansk/svenske kvartet på Copenhell. De har tidligere lugtet til festivalen, da de spillede til Copenhell Freezes Over. Siden da har bandet udgivet deres anmelderroste tredje fuldlængdeudgivelse, spillet flere udsolgte koncerter i Danmark og annonceret yderligere koncertturneren i Norden og besøg på Aalborg Metal Fest. Der er rift om bandet og er helt sikkert ikke den eneste festival, der har efterspurgt Vola.

Bandets kompetente mix af progressive elementer, tung djent, poppede elementer og eminent sangskrivning giver rum for store musikalske oplevelser. Præcis som det var, da vi for nyligt oplevede dem spille en ekstravagant flot koncert i Pumpehuset. Forhåbentlig har bandet succes med at gentage den power-performence til næste sommer.Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

Blood Incantation
Vil du have din dødsmetal noget mere udfordrende og opfindsom, i stedet for bare sej og tung, så er Blood Incantation et af de navne, der har været rigtig meget snak om blandt fans af genren – og de nysgerrige udefra, der også har kunnet høre, at her var der nogen, der havde fat i noget. Og hypen voksede kun, da bandet i 2018 spillede på Kill Town Death Fest.

Bandet udgav forrige år pladen ‘Hidden History of the Human Race’, der leverede innovativ og nytænkt sci-fi-død til langhårede brilleaber. Det er naturligvis Devilution-godkendt.

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

Agnostic Front:
Som om Copenhell var i tvivl, om deres publikum nu også kunne lide hardcore, forsøgte man sig lige så stille med Terror sidste gang. Resultatet var en ubetinget succes, og efter to mislykkede forsøg er turen kommet til NY-hardcorens gudfædre: Agnostic Front. Et band, der har betydet mere for beatdown, bøllekor og den barske punk end snart sagt alle andre.

Siden debuten i 1984 og den efterfølgende klassiker 'Cause for Alarm' har Agnostic Front holdt hardcore-fanen højt, og trods medlemmernes fremskredne alder formår de bedre end de fleste at holde sig friske, relevante og, frem for alt: at være et fremragende liveband. Bandet har ikke blot været et stilskabende hardcore-band, men har ligeledes haft en vis indflydelse på crossover-thrashen i dens indledende år.

Agnostic Front bliver formodentlig en af årets allerstærkeste koncerter, hvor Devilution-anmelderne kommer til at stå i kø til circle pitten og vente på at lade breakdownsene ramme hårdt og heftigt. Det glæder vi os til!

 

Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores Metaldiktator om ‘Cause for Alarm’ her.
Læs vores seneste interview her.

Soen
Taler man om prog og Sverige, falder tankerne ofte hen på Opeth. Det er dog efterhånden 14 år siden, Martin Lopez forlod trommestolen efter ‘Ghost Reveries’ og søgte nye græsgange. Soen så sidenhen dagens lys, og mange sammenlignede dem på debuten, af oplagte årsager, med Tool, ikke mindst qua Joel Ekelöfs indfølte patos og de lettere snørklede rundgange.

En inspiration, der fortsat er tydelig på ‘Lotus’, men hvor Ekelöf er trådt klarere i karakter. Vi snakker prog med følelserne uden på tøjet, med undtagelsesvise mere instrumentale forløb, men Ekelöf er stadig så absolut frontfiguren, der interagerer med publikum og får musikken til at bevæge sig under huden. Er du klar til et afbræk fra staccato-riffs og hidsige brøl, så er Soen en smuk, følelsesladet afveksling fra Copenhells øvrige udbud, og den slags stunder kan vi kun støtte op om, mens du måske stadig ømmer dig fra den sidste moshpit.Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

Witchcraft
Mange forbinder Sverige med retrorock i ruskindsjakker med frynser på ærmerne, og det skyldes i høj grad Witchcraft – der i øvrigt blev båret frem af Phil Anselmos varme anbefalinger i sin tid. Lyden bliver varm, guitarerne bliver fuzzede, og øjnene lukkes, når vokalharmonier og fine melodier begraver dig i den fede 70’er-rock, som din mor elskede den uden at turde sige det til din far.

På Copenhell kommer frontmand Magnus Pelander med det, man kan kalde for Witchcraft mk3, efter at han i 2017 for anden gang relancerede bandet med helt nye medlemmer (første gang var i 2012). Vi glæder os til at høre, hvordan dét lyder.Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

Vreid
Nuvel, vi var ikke helt begejstrede, da vi så Vreid på Aalborg Metal Festival i 2018, men nogle måneder forinden havde nordmændene vist klase på den tyske festival Summer Breeze. Nu er det Copenhells tur, og selvom gruppens black’n’roll slægter Satyricon på, titter den klassiske black metal stadig frem i bandets lydbillede. Læg hertil, at medlemmerne alle har spillet i Windir, som for femten år siden gik i opløsning, efter forsangeren Terje Bakken omkom i en snestorm, og vi har et rutineret band, der kender deres genre.Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

The Raven Age
Det er nok ikke forkert at hævde, at guitarist George Harris' slægtskab med farmand Steve har gjort sit for at føre The Raven Age frem i verden. Bandet var på verdensturné med Steve Harris' Iron Maiden i 2016 allerede inden, de havde udgivet deres debutalbum og året efter, denne gang med debuten 'Darkness Will Rise' under armen, besøgte de Copenhell første gang.

Nu vender de tilbage med den nysudgivne opfølger 'Conspiracy', og bandets melodiske metalcore med ansatser til både klassisk heavy metal og thrash skal uden tvivl nok vinde gehør hos sin del af Copenhell-publikummet i 2022, hvor The Raven Age endnu en gang får lov at dele, om ikke scene, så i hvert fald festival med Steve Harris og hans kumpaner i det legendariske NWOBHM-orkester.

 

Læs seneste koncertanmeldelse her

High Command
Savnede du thrash på sidste Copenhell? Well, så burde du få dækket nogle af dine behov her, for her kommer de lovende High Command stormende fra Worcester, Massachusetts. Som så mange andre New England-bands føjer gruppen en ordentlig dosis hardcore til deres musik, så crossoverblandingen er ekstra kværnende og pumpende.

Foruden en ep har High Command blot ét album ude, den nyligt udgivne ’Beyond the Wall of Desolation’, der udkom på Southern Lord Recordings, højborgen for nyere crossover som All Pigs Must Die, Nails og Power Trip. Og sammenligningen med sidstnævnte ligger lige for, for High Command lyder langt hen ad vejen som et Power Trip, der elsker at holde sig i midttempo.Læs vores seneste pladeanmeldelse her.

Thundermother
I et årti har det svenske firkløver standhaftigt holdt fast i rockens klassiske udtryk. Melodiske omkvæd, pumpede rockrytmer og svingende guitarsoli. Mere radiovenligt end radioaktivt. Kvartettens kompositioner læner sig op ad AC/DC’s potente musikkatalog fra 1970’erne, men svenskerne følger formlen for klassisk hard rock til dørs på nutidens mere pæne facon end med den fandenivoldskhed, inspirationskilderne besad. Sådan er Thundermother mere råhygge end rebelske, men de fire svenskere serverede nu stadig en stabil fest under deres seneste danske visit på Beta tilbage i efteråret. Mon ikke de bringer samme gejst med sig på Copenhell, hvor eftermiddagens solskin, fællesskab og fadøl sikkert nok skal bidrage til at gøre oplevelsen ekstra indbydende.

 

Læs vores seneste interview her.

The Pretty Reckless
Nu skal du have alle de ordspil på moms, du overhovedet kan, klar, til The Pretty Reckless indtager Copenhell med Taylor Momsen i front. Har hun så også Omsen med? Handler singlen ‘25’ om momsen? Eventuelle ordspil på mums overlader vi til kollegerne, for over fire albums har The Pretty Reckless vist, at selvom Taylor Momsen fylder i den visuelle præsentation af bandet, så har de faktisk sangskrivningen til at bakke det op med. I førnævnte ‘25’ demonstrerer den tidligere barnestjerne fra ‘Gossip Girl’, ‘Spy Kids 2’ og Jim Carrey-filmen ‘How the Grinch Stole Christmas’, at hun har stemmen til at følge de store hardrockballader til dørs. At det så resten af tiden i sange som ‘Heaven Knows’ ikke altid er lige langt fra Miley Cyrus’ idé om, hvad hardrock er, kan måske i virkeligheden bare være med til at løfte stemningen lidt mellem to veteranbands.Læs den seneste pladeanmeldelse her.
Læs den seneste koncertanmeldelse her.